Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2007 15:46 - Слънчевата енергия или как в Германия парите падат от небето
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2243 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2008 23:21


Слънчевата енергия или как в Германия парите падат от небето

Ерик Киршбаум, Ройтерс

Баща ми ме предупреждаваше, че “парите не растат по дърветата” и естествено беше прав. Аз обаче открих, че парите могат да падат от небето, ако имате необходимото оборудване, за да ги хванете.

В ерата на глобалното затопляне, на растящите цени на изкопаемите горива и намаляващите природни ресурси научих, че

в Германия и във все повече други страни слънчевата енергия може да ни даде много повече от чувство, че “правим нещо” за околната среда. Тя може да ни даде и стабилен източник на доходи.

Покривът на къщата ми стана машина за правене на пари, благодарение на фиксираната от държавата цена на електроенергията, добивана от възобновяеми енергийни източници. На всеки, поставил на покрива си фотоелектрическа система, електрическите компании са длъжни да плащат над двойно повече от пазарната цена на тока, произвеждан за електрическата мрежа. 34-те лъскави черни панели с размери около метър на метър и половина са почти незабележими на покривите и тихо трупат електроенергия, достатъчна за две домакинства. Годишният доход от тях е около 3600 евро (5300 долара). С други думи, всеки ден слънчева енергия (или дори дневна светлина) на стойност около 10 евро (15 долара) пада на покрива и се превръща в електроенергия чрез чудесата на фотоволтаиката.

Местната електрическа компания е задължена със закон да купува тази електроенергия на фиксирана цена от 49 цента за киловат, гарантирано за 20 години. Събраната от батериите на покрива енергия минава от електромера към електрическата мрежа на цена от 49 цента за киловат, а използваната енергия се връща чрез друг електромер в мазето на къщата ми на пазарна цена от 20 цента на киловат.

Мой приятел в Лондон, който инсталира фотоелектрическа система на покрива на дома си, получава по 9 пенса (13 цента) за всеки киловат, с който захрани електрическата си мрежа, а плаща по 12 пенса (17 цента) за енергията, която ползва от електрическата мрежа. Той е недоволен, че Великобритания е една от малкото страни, в която не е въведена по-висока цена за произвежданата от възобновяеми енергийни източници електроенергия, с която да се насърчават частните инвестиции в природосъобразната технология. Приятелят ми изчислява, че в дългосрочен план инвестицията му все пак си струва, защото е увеличила цената на къщата му и го е освободила от прищевките на електрическите компании, които вдигат цените на електроенергията.

Магическо решение за спиране на климатичните промени?

И все пак няма защо да съжаляваме електрическите компании, които плащат по-високи цени за електроенергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници.

Работници поставят фотоволтаични панели в парк за слънчева енергия в Гьотелборн, Германия. Страната вече е на първо място в света по добив на слънчева енергия. Снимка: Умвелтфондсферглайх

Те просто прехвърлят по-високите разходи (около 1 милиард евро годишно в Германия) на клиентите си. Така тези, които нямат слънчеви панели, субсидират тези, които имат. Не знам дали е справедливо, но такъв е законът.

Около 47 страни - включително Испания, Гърция, Португалия, Франция и Италия - заимстваха някои норми от германския Закон за възобновяемата енергия от 2000 година. Това може да не е магическото решение, което търси света, за да спре климатичните промени, но изобилието от слънчева енергия означава, че фотоволтаиката дава бързи резултати в ограничаването на емисиите на въглероден диоксид.

Сега в Германия има над 300 000 фотоелектрически системи. Предвижда се до 2013 година броят им да се увеличи тройно. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер казва, че ще инсталира фотоелектрическа система на покрива на дома си.

Въпреки че в Германия често е облачно, Законът за възобновяемата енергия помогна на северноевропейската страна да се превърне в световен лидер по брой монтирани фотоелектрически системи и да намали емисиите въглероден диоксид с 10 милиона тона годишно. На Германия се падат около 55 процента от произвежданата в света електроенергия чрез слънчеви панели.

Някои германски фермери си докарват по-голям доход от продажбата на електроенергията, събирана от слънчеви батерии на покривите на плевниците си, отколкото от продажбата на реколтата или на добитъка си. Три процента от използваното в Германия електричество се произвежда от слънчева енергия. Настоящият рекорд за произведена чрез фотоелектрически системи електроенергия в света в рамките на една година е 6000 гигавата (повече от 3000 от които са произведени от Германия). Той беше поставен в края на 2006 година. Предвижда се произведената по този начин електроенергия през тази година да се равнява на 9000 гигавата. Анализатори предричат, че до 10 години от фотоелектрически системи в Германия ще се произвеждат 100 000 гигавата електроенергия.

Да преодолееш инерцията

Идеята за инсталиране на слънчеви панели се въртеше в главата ми от години, но винаги намирах причина да не го правя - изглеждаше скъпо, покривът на къщата ми не гледа на юг и все се страхувах, че след време цената на слънчевите панели може да падне значително. Когато помислих по-внимателно обаче, видях, че мога да спечеля от това.

Затова вместо да похарча спестяванията си за 3-киловатова система, която да произвежда достатъчно електроенергия за едно семейство, изтеглих заем от банката, за да увелича двойно размера на инвестицията до около 30 000 евро за 7-киловатова система. От този момент с удоволствие отговарям на съседи, колеги и непознати, обсипващи ме с въпроси дали наистина дава резултати. Да, дава. Това е вълшебство.

По материали от БТА 

http://www.epochtimes-bg.com/2007-02/2007-12-31_08.html


ИСКАМ ДА ОБЪРНА ВНИМАНИЕ, ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ ЗАКОН Е КОПИРАН ОТ ГЕРМАНСКИЯ И В БЪЛГАРИЯ СЪЩО СЕ ПЛАЩА ПО ЗАВИШЕНИ ТАРИФИ И ЕЛ.КОМПАНИИ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ИЗКУПУВАТ ЗА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЗАВИШЕНИ ТАРИФИ.ТАКА, ЧЕ НЕ ПРЕЧИ НА ПРЕДПРИЕМЧИВИ НАШЕНЦИ ДА СЛОЖАТ СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ НА КЪЩИТЕ СИ.

 

ЕДНО ИНТЕРЕСНО КЛИПЧЕ ЗА АЛТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА,БЕЗ ТЕЦ.





Тагове:   Германия,   как,   небето,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14618048
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930