Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2008 00:35 - Путин нанесе най-големият удар на руския фондов пазар
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1131 Коментари: 0 Гласове:
0



Файненшъл таймс":
Путин нанесе най-големият удар на руския фондов пазар
11 Септември 2008

image

Руският лидер Владимир Путин трябва да осъзнае факта, че за няколко седмици ситуацията на руският фондов пазар се промени кардинално. Към съмненията за състоянието на икономиката се насложиха опасенията на бизнеса и измененията в оценката на политическия риск. Това пише в коментар британският всекидневник “Файненшъл таймс” в четвъртък.

Отливът на чужди капитали, недостигът на кредити в руските банки и спадът на доверие към средата от страна на руските и чуждите акционери рязко измениха обстановката в Москва – прекалената увереност се смени с унилост, продължава коментарът.

Този процес не започна след войната между Русия и Грузия, макар че бойните действия силно разтревожиха международните инвеститори. Най-силен потрес предизвикаха обаче безапелационното изказване на самия Путин, когато той публично заплаши с отстраняване собственика на въгледобивната компания “Мечел”, акциите на която се търгуват на Нюйоркската фондова борса, заради предполагаемо завишаване на цените на вътрешния пазар.

Изявлението на Путин накара руският фондов пазар да “олекне” с близо 60 млрд. долара. До този момент мнозина инвеститори възприемаха руския пазар като вариант за вложения без загуби заради ръста на цените на петрола и газа, като добре пазена от последиците на международната кредитна криза площадка.

Те не възприемаха сериозно предупрежденията за политическите рискове, свързани с процеса на предаването на властта в Кремъл. В действителност руската икономиката се крепи на една единствена опора – енергоносителите.

Руските банки и капиталовият пазар са тромави и неефективни. Вътрешният пазар не успя да заеме освободилата се ниша, когато пресъхнаха източниците на външни кредити. Това се задълбочава от действията на правителството, чиято икономическа компетентност е силно ограничена.

Основната отговорност за икономиката носи Путин, защото той е министър-председателят. Той обаче подплаши пазарите, говорейки за бизнесмените като за чеченски терористи.

Путин шокира и обикновените руснаци, като заяви, че голямата тревога – ръстът на инфлацията, не е изобщо негова работа. Путин обвини за инфлацията Централната банка.

След осем години ръст, дължащ се на енергоносителите, Путин не е готов за никакъв спад, завършва коментара във “Файненшъл таймс”.


http://mediapool.bg/show/?storyid=143568&srcpos=13




Тагове:   най,   удар,   нанесе,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625583
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930