Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2008 23:04 - Вълна от продажби на компании в България
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1731 Коментари: 0 Гласове:
0



Вълна от продажби на компании в България Собствениците вече започват да правят по-трезва оценка на стойността на бизнеса си




Очаква се през следващата година заради икономическата криза да има вълна от продажби на неефективни компании, прогнозираха експерти и консултанти пред "Дневник". Тенденцията ще засегне на първо място фирми в структурите на големи холдинги, които носят съвсем малка част от печалбите и приходите на групата. Анализатори очакват да има и продажби на дружества, собственост на закъсали международни компании.

"Около 90% от приходите на немалка част от големите икономически структури в България се формират от една или две техни компании от общо 10 или 20. И ако допреди година това не беше проблем, то сега мениджърите започват да се замисля по отношение на структурата им", заяви в интервю за "Дневник" Билян Балев, управляващ партньор във "Форем консултинг", един от големите консултанти при придобивания. Процесът на преструктуриране на компании вече е факт, потвърди и Асен Христов, председател на надзорния съвет на един от най-големите холдинги в страната - "Еврохолд България". Според него вече дори има подготвяни сделки. Нормално е мениджърите да предпочетат да се разделят с даден бизнес, дори и на загуба, ако той ще им носи по-голяма загуба в бъдеще, заяви още той. Вълна от продажби вече се вижда, заяви и Павел Езекиев, управляващ партньор във фонда NEVEQ. Според него въпросът обаче е дали сделките ще бъдат успешни.

Голям интерес към придобивания ще има в банковата сфера, смята Балев. Според него другите индустрии, в които е вероятно да има интерес, са телекомуникациите, енергетиката, фармацията и хранително-вкусовата промишленост. Заради кризата и мрачните икономически прогнози собствениците на компании започват да правят и по-трезва преценка за стойността на своя бизнес, добавят още анализатори. "В момента наистина могат да се видят корпоративни сделки и предложения на много атрактивния цени", коментира Асен Христов. Това също ще даде тласък на придобиванията, смятат експерти.

Основните купувачи при един такъв процес ще бъдат както най-големите и ефективни компании в един сектор, така и фондовете за дялово финансиране (наречени още private equity фондове), смятат специалисти. Това са дружества, които влизат в компании, развиват ги и след 3 до 5 години ги продават.

В България има ниска консолидация на икономическите сектори. Това означава, че може да има покупки от страна на най-добрите в бранша, коментират от "Форем". Асен Христов прогнозира, че е възможно някои предприятия да бъдат закупени и впоследствие закрити, като се запазят само пазарите им. Според него малкият и средният бизнес ще е най-сериозно засегнат, а най-силно процесът на преструктуриране ще се усети през първото тримесечие на годината.

Фондовете за дялово инвестиране също ще са сериозни купувачи, тъй като в момента те притежават много свободни средства, смята още Билян Балев. Действително в подобни моменти се отваря бизнес за private equity компаниите, коментира и Христо Вълев - инвестиционен мениджър на първия български фонд за дялово финансиране - "Адванс екуити фонд", управляван от "Карол". Според него обаче пречка пред навлизането на големи чужди фондове е долната граница, която те поставят като изискване за своите инвестиции. За да има интерес от такава компания, сделката трябва да е поне за 10 млн. евро. Фондовете за дялов капитал няма да имат засилено присъствие в България в първата половина на следващата година, тъй като те работят основно с банково финансиране, коментира Павел Езекиев. Според него през втората половина на годината активността им ще зависи от това доколко ще се стабилизира финансовият сектор.

В България работят няколко private equity фонда, сред които по-активни са "Глобал файнънс", New Europe venture fund (NEVEQ) и "Адванс екуити". Като цяло интересът към региона се повишава, и то от няколко от най-сериозните имена в бранша. "Забелязваме, че все повече от големите имена започват да гледат към Югоизточна Европа. Сред тях са "Карлайл", "Бриджпойнт", 3i и CVC", коментира за "Дневник" Мирна Марович, президент на хърватската асоциация на private equity фондовете.

Private equity фондовете също се променят

Финансовата криза води до промени и в бизнеса на private equity фондовете, показва проучване на анализаторите от "Гранд Торнтън" (Grant Thornton), оповестено в неделя. Според него средните по големина компании вече ще обръщат много по-голямо внимание на възникващите пазари в търсене на възможности за придобивания. Технологиите, здравните грижи и енергетиката ще предлагат сериозни възможности за инвестиции и през следващите години независимо от кризата, смятат от "Гранд Торнтън". Друго последствие от кризата е, че private equity фондовете все повече ще работят и като асет мениджъри, коментират анализаторите на компанията.

Най-интересното в проучването е анкета, която показва, че апетитът за М&А сделки сред средните по големина компании остава почти същият, дори след фалита на "Леман брадърс", коментира агенция "Дау Джоунс". През септември 36% от участвалите в проучването компании са заявили, че имат намерение да придобият друго дружество през 2009 г. В края на октомври същия отговор са дали 31%. "Не планираме сделки", са отговорили съответно 40 и 48 на сто от дружествата.

http://pazari.dnevnik.bg/show/587723/



Тагове:   България,   вълна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579080
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031