Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2009 00:27 - What is долар?
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2740 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 22.03.2009 00:31


Коя марка, според вас, е най-популярна в целия свят? Coca Cola? Mc"Donalds? Google? Sony? Mercedes? Ако посочите някои от тези варианта, то ще сте далеч от истината, защото най-любимата и разпознаваема марка на земното кълбо е... американският долар.

Да, да! Именно националната валута на САЩ е най-разпространеният бренд, далеч пред всички останали търговски марки. Кой на планетата не е чувал за тези зелени знаци. Външният вид на „американеца" е дело на парадоксално и случайно преплитане на дизайнерски елементи, история и езотерика, пише Interfax, позовавайки се на Washington ProFile.

Защо зелени?

Американският долар е известен още с прозвището „гущера". Въпреки тази му популярност на цвета е тайна и до днес защо точно е зелен. До 1929 г. в дизайна на долара са изпозлвани разни нюанси - монотонният зелен цвят се появява през 1929 г. Смята се, че зелените оцветители били достатъчно евтини, а зеленият цвят относително устойчив на външно въздействие. Към това трябва да се прибавят и психологическите мотиви, където зеленият цвят вдъхва доверие към парите и чувство на оптимизъм. Той също действа и успокояващо. През последните години доларовите банкноти придобиха и други окраски - отенъци на жълто и розово.

Често се говори, че много от изобразените символи на банкнотите са от масонски произход. До известна степен подобни твърдения са оправдани, защото не един от бащите основатели на САЩ е бил масон, а масонските ложи благополучно продължили и продължават да съществуват в САЩ. Въпреки това с голяма част от тази символика се цели основно борба с фалшификатори.

В историята на долара има много любопитни факти. Например през 1864 г. Конгресът приел закон, който постановявал, че на американската валута не може да се отпечата лика на жив човек. И това не било просто приумица на законодателя. Работата е в това, че Спенсър Кларк, тогавашният управител на Валутното бюро, което започнало с пускането на доларите (с тяхна помощ се финансира дори Гражданската война в САЩ), поместил своя лик на банкнота. Експериментът минал успешно, но името на Кларк било замесено в сексуален скандал. И за да предпазят честния американски долар от позора, а американската държава от присмехулни набези, Конгресът приема съответното решение.

Защо долар?

За произхода на названието на „американеца" историята също мълчи. От край време експерти спорят горещо за това от къде произтича името му и добре познатия ни днес символ $. Спорещите се обединяват в едно. И думата, и символът са съществували и преди появата на САЩ. А версиите за това как са се появили и двете са много.

Традиционната версия за произхода на името е следната. Коренът на новия термин идва от талер и по-конкретно от йоахимталера, който обменяли в бохемския град Оахимщал. В английския език с талер са обозначавани не само йоахимталера, но и испанското песо и португалските реали. Тези пари свободно циркулирали в британската колония в Северна Америка, едно от ядрата на САЩ. Така че промяната на названието талер в „долар" остава като наследство от новородената държава.

Съществува и друга версия, че американците са заимствали названието на своите пари не директно от английския или немски език, а от Скандинавия. В Швеция и Дания се използвали талери, които жителите наричали „далери" - точно такова е произношението на първия „американец". 

http://profit.bg/news.php?cid=1&id=44170





Тагове:   долар,


Гласувай:
0



1. анонимен - hm...
06.11.2011 23:00
Наистина май не ви е и хрумвало от къде произлиза ДОЛАР!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579475
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031