Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 21:46 - Може ли една държава да фалира?Гърция има нужда от 100-120 милиарда евро
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1903 Коментари: 1 Гласове:
1



Може ли една държава да фалира? 28 Април 2010 17:25

imageМоже ли една държава да фалира? Технически да, но не както е при фирмата. Реално едно правителство се счита за неплатежоспособно, когато преустанови плащанията по дълга си или пропусне такива. В този случай обаче няма национален или международен съд, който да го обяви във фалит.

Затова и държавният фалит може да се окаже много по-сложен от корпоративния, тъй като активите на държавата не могат да бъдат използвани за разпродажба и погасяване на задълженията й. Няма и как държавата да е в ликвидация по подобие на фирмата. Стъпките, след като държавата спре да покрива задълженията, не са много.

Най-често се предприема преструктуриране на дълговете, което много често оставя кредиторите в неблагоприятна ситуация и дори води до цялостна загуба. Това е така, тъй като те почти винаги са принудени да се се съгласят на отстъпки - да получат по-малко от номинала на книжата, които са купили, и това да стане след по-дълъг период от предварително определения. Много често има и инвеститори, които не получават в крайна сметка и нищо от инвестициите си. 

Така в крайна сметка най-засегнати и пострадали от фалита на една държава са нейните кредитори и население, което поема социалните ефекти от фалита - вътрешните плащания на държавата също са затруднени. В крайна сметка това води и до политическа нестабилност.

Друга стъпка е договаряне на помощ от МВФ или правителствата. При всички случаи обаче - и при преструктурирането, и при получена помощ, закъсалото правителство е принудено да се съгласи и да гарантира спазването на строги правила и реформи.

Сценариите за Гърция

В момента договореното реструктуриране на задълженията е най-вероятният сценарии за Гърция, ако тя се озове в подобна ситуация, пише Ройтерс. Това означава, че преди да пропусне вноска по външния си дълг, страната вече ще е договорила преструктурирането му. Инвеститорите ще трябва да се съгласят да изтеглят падежа на облигациите напред във времето. Според някои анализатори е възможно загубите им да се равняват на 20 до 40%.

Някои държавни фалити за последните 25 години

1987 г. Северна Корея - държавата спира да плаща дълга си заради огромните военни разходи

1990 г. България обявява мораториум по външния дълг

1998 г. Русия - резкият спад на приходите от суровини блокира държавата

2001 г. Аржентина - страната спира да плаща, все още преговаря с кредиторите си

При подобна ситуацията доходностите по облигациите на останалите задлъжнели членки на еврозоната ще се увеличат, а общата валута ще отчете сериозно понижение.

Друг вариант за южната ни съседка е да предприеме преструктуриране на дълга, без да предупреди кредиторите си. Този сценарий обаче се определя като много малко вероятен. При него загубите за инвеститорите биха били значително по-големи, а пазарите биха наказали страната до такава степен, че може да последва дори изключването й от еврозоната.

Най-малко вероятният сценарий е Гърция да обяви окончателен фалит и да спре плащанията на дълга си. Останалите членки на еврозоната няма да позволят подобно развитие на ситуацията, тъй като голяма част от кредиторите на южната ни съседка са частни финансови институции от Германия и Франция, посочва Ройтерс.

Какво показват сложните термини

В момента и инвеститорите в облигации залагат все повече на опасността от неплатежоспособност и влошаване на икономиката на Гърция в краткосрочен план. Това показва така наречената крива на доходността на страната. Тя се получава, като се наложат в линия доходностите по всички облигации. При нормална икономическа ситуация доходността по краткосрочните дългови книжа е много по-ниска от тази по дългосрочните и в този случай кривата приема стандартен вид - такъв в момента е този на еврозоната (виж графиката). Кривата на Гърция обаче има вече обърната форма, което говори, че дълговите пазари не очакват нищо добро за икономиката на страната.

Така във вторник доходността по двегодишните облигации на Гърция стигна 13.53%, което означава, че инвеститорите просто търсят начини да се отърват от тези облигации и не искат да държат краткосрочен дълг на Гърция. Стойността на показателя е много по-висока от доходността по 10-годишните облигации на гръцкото правителство, която във вторник се повиши до 9.66%. Доходността по 10-годишните облигации на Германия например е малко над 3%, докато тази по 2-годишните книжа е под 1%. Сегашната доходност по гръцките облигации е най-голямата от поне 12 години. Рекордно висок е и спредът между доходността по облигациите на Гърция и Германия.

Продължава да расте и рисковата премия по застраховките срещу фалит на гръцката държава (тези инструменти са познати като CDS). Във вторник премията поскъпна със 7.5% и стигна 763 базисни пункта по данни на агенцията, която изчислява цените - CMA Datavision. Това означава, че собствениците на облигации за 10 млн. евро са готови да плащат по 763 хил. евро годишно като застраховка от фалит на Гърция. Заедно с Гърция поскъпнаха и премиите по застраховките срещу фалит на Испания, Португалия и Ирландия, като при последната скокът беше с над 14% само за ден.

http://www.infostock.bg/infostock/control/news/details/25715
 

 

Гърция има нужда от 100-120 милиарда евро

  До края на 2012 г. Гърция ще има нужда от помощ в размер на 100-120 милиарда евро, заявиха днес в Берлин германски депутати след среща с президентите на Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Такава сума би означавала, че приносът на Германия ще бъде най-малко 25 милиарда евро за период от 3 години, заяви депутатът от ГСДП Томас Оперман. "45-те милиарда евро, за които се споменаваше досега, са само началото", добави депутатът от Партията на зелените Юрген Тритин. Президентът на МВФ Доминик Строс-Кан, за когото Оперман каза, че не е разкрасявал нещата по време на срещата с парламентаристите, обаче отказа да потвърди на пресконференция горните цифри. В момента текат разисквания между МВФ, Еврокомисията и гръцкото правителство и сумата може да бъде оповестена едва след завършването им, посочи Строс-Кан. По време на срещата двамата с президента на ЕЦБ Клод Трише се опитаха да убедят германските депутати, много от които са резервирани на тема помощ за Гърция, че ситуацията изисква спешни стъпки. /АФП.

Берн / Германия

http://news.v2.bgnes.com/view/827382




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. meto76 - http://meto76. blog. bg/bizne...
29.04.2010 00:31
http://meto76.blog.bg/biznes/2010/02/24/nai-zadlyjnelite-dyrjavi-v-sveta.499582

Най-задлъжнелите държави в света
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580846
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031