Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2010 18:00 - САЩ иска да сложи край на монопола на Китай при редките земни елементи
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1221 Коментари: 0 Гласове:
1



САЩ иска да сложи край на монопола на Китай при редките земни елементи

от GreenTech.bg на 01/10/2010

image

Неодим, един от реките земни елементи, които се използват в технологиите за добив на чиста енергия



САЩ иска повече страни да увеличат производството на така наречените редки земни елементи или земни метали, използвани в производството на продукти за чиста енергия, така че да се сложи край на монопола на Китай в тази област. Това обяви висш представител на щатското министерство на енергетиката.

Разнообразяването на доставките на редки метали е важно за администрацията на Обама, защото тези елементи се използват в електрическите автомобили, слънчевите панели и вятърните турбини – все сфери, чието развитие Белият дом иска да насърчава.

В момента Китай държи 95 процента от световното производство на редки метали и съответно доставките на такива. Господстващото положение на страната се оказа в центъра на вниманието през този месец, когато се разчу, че Пекин спира доставките за Япония. От Китай отричат подобно решение, но японските производители на електроника и зелени технологии вече си търсят друг източник на доставки.

Инцидентът породи загриженост, че производството на продукти за добив на чиста енергия би могло да се оскъпи и да се затрудни заради поведението на Китай.

„Тази концентрация… създава сериозни опасения, – коментира Дейвид Сандалоу, американският помощник-секретар по въпросите на политиката в енергетиката и международни отношения. – От само себе си се разбира, че диверсифицирането на източниците на доставки са важни по отношение всички ценни материали.”

Сандалоу е категоричен, че администрацията на Обама планира да насърчи търговските партньори на САЩ бързо да развиват производството на редки метали.

“Трябва да се глобализират веригите за тези материали. За да можем да управляваме риска при тези доставки, ние се нуждаем от многобройни, разпределени източници на чисти енергийни материали през следващите години.”

Според Сандалоу, енергийното министерство на САЩ ще публикува тази есен план за разработването на находищата на редки земни елементи. Такива се срещат в много страни, включително Съединените щати, Канада и Австралия. Редките метали са трудни за извличане в задоволителни количества, което е довело до географската концентрация на тяхното производство, но в САЩ са категорични, че това трябва да се промени.



http://www.greentech.bg/?p=12699


Тагове:   китай,   край,   монопола,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580997
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031