Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2008 15:54 - ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА, ЧУЖДЕНЦИТЕ И НИЕ
Автор: meto76 Категория: Други   
Прочетен: 11776 Коментари: 31 Гласове:
0

Последна промяна: 05.01.2008 16:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди няколко дни гледах една нова телевизия, по която течеше едно ново предаване Пирамида – темата бе за чужденците в България. Един от гостите бе заслужилия артист или не знам как се казва там Славчо Пеев. Та тезата му бе – тия чужденци, които са напиват в Слънчев бряг, които са превърнали Сандански или Петрич в бърдак, не помня за кой от двата града ставаше на въпрос, може би и за двата, тия чужденци които убиват нашите мамини детенца и хулиганчета по софийските улици и т.н. Извода от това предаване и от ръкоплясканията на публиката, която с удоволствие прегръщаше тезата за „лошите чужденци” е един : явно българина продължава да живее в своята „балканска черупка”. Но ще му се наложи да излезе извън нея и да свиква с положението. Просто ние не живеем в Живкова България оградена с телени мрежи, през границите на които пиле не можеше да прехвръкне,в която и да е посока. Ние живеем в глобализиращ се свят. Свят на нискотарифни авиокомпании, с които за 20 евро можеш да идеш до Лондон, Франкфурт, Милано т.е. за по-малко пари отколкото да идеш до нашето Черноморие. Европа в която бяха приети още 9 държави в Шенгенското пространство и общия сбор на държавите в това пространство вече гони 30, което значи че вие можете да пътувате от Финландия и Норвегия на север до Испания и Гърция на юг без паспортен контрол, без да минавате митнически пунктове или някакви си граници. Това е една обща държава.Дали е хубаво или лошо това е отделен въпрос, на който няма да се спирам сега. Но все по реално става възможността британски пенсионери, за които Лондон е скъп, натоварен и мръсен град да си купуват къщи в селата около Търновско и да живеят старините си там, защото е спокойно, красиво и евтино за тях. И вместо да се тюхкаме и вайкаме от пияните хулигани чужденци, които се бият по баровете на морето, но същевременно носят милиони на жителите на черноморските ни общини. Вместо да се ядосваме за това, че чужденци изкупуват апратаменти, къщи и земи из цялата страна и така им вдигат цените и те стават скъпи за нас, да видим и другата монета, че има и хора които печелят от тая скъпотия като купуват евтино и препродават скъпо на чужденци порутени селски къщи, които никои не иска.

          Монета както казах има и друга страна. И тя е следната както българите са опасяват от чужденците, така и европейците са опасяват от чужденците. В България бе убито момченце от столичния хайлайф, член на ултрасите на Левски, от самозащитаващ се чужденец, което настрои обществото срещу чужденците. В Италия преди има няма месец циганин от румънски произход, изнасили и уби италианка в италианската столица Рим. Това доведе до изключителни изстъпления срещу чужденците в Италия. Направо до цяла кампания, която бе насочена познайте срещу кого срещу новите членки на ЕС България и Румъния. В резултат цяла парламентарна група се разпадна в Евро парламента, тази на националистите, тъй като се хванаха за гушите наследниците на Дучето – Мусолини в лицето на внучката му и представителите на Велика Румъния. Нашенците от Атака се снишиха и не взеха страна. Ние се оплакваме от чужденците-напиващи се хулигани по морето, но носещи милиарди на икономиката ни. В Испания се оплакват от реална престъпност, на български банди автокрадци и наркопласьори. В Италия се оплакват от мрежа от български ИТ специалисти специализирала се в точене на банкови карти от банкомати. В Австрия се оплакват от организирани мрежи нашенци специлизирали се в експлоатацията на просещи деца по улиците. В Германия, Холандия, Франция от мрежа от сводници експлоатиращи и насилващи българки, румънки, украинки и т.н.

Явно проблема не е само нашенски той е общоевропейски.Чисто и просто народите в Европа ще трябва да се научат да живеят заедно, все повече ще се налага да свикват един с друг, защото ЕС се превръща в едни нови Съединени Американски Щати, т.е една смесица от народи, езици, култура. И докато в САЩ вече са се научили да живеят заедно след като един наследник на някогашните роби може да стане президент и печели избори в един изключително консервативен и бял щат, то ние има какво още да учим. Според едно проучване в британската столица били останали по-малко британци, отколкото преселници от Пакистан, Индия, Африка, Полша, Украйна, Русия и т.н. Все повече британци живеят извън острова, някъде из Европа. За Поляците имаше статистика че около 1 милион са се преселили във Великобритания от 2004 год. когато станаха членки на ЕС и Британия отвори трудовия си пазар за тях. Нашенската статистика си я  знаем. Поне по 100 000 нашенци има в Гърция, Италия, Испания и САЩ. Колко са в Германия,Австрия и Великобритания не знам.Но България ще става все по-малко еднонационална и все повече мултинационално общество и е време да свикваме, вместо да се занимаваме с националистически истерии



Тагове:   глобализацията,


Гласувай:
0



1. bobsun123 - Да така е..
05.01.2008 16:06
Напълно си прав.Но този проблем скоро няма да бъде решен или преодолян.Трябва време за това.
цитирай
2. cindy - Все едно чета есе на завършващ Американския Уни в Благоевград
05.01.2008 16:56
Как от всичките тези репортажи не разбрах, че това бил "самозащитаващ" се чужденец ? Само разбрах, че е бил някакъв психар, издебнал момчето и го наръгал за едното нищо! И е имал обвинения за подобни нападения и преди това.

И оттук насетне цялата теза отива на кино - естествено, че света се глобализира и нещата се променят. Но пък да ми идват тука копелета от цял свят и да си мислят, че им е бащиния и да прявят каквото си искат - много им здраве! Това,че тук са лабави законите не означава, че за всеки чужденец, трябва да сваляме гащите - ако автора на поста е готов да го направи, негова си работа :))))))))))
цитирай
3. fro - .
05.01.2008 16:58
"В България бе убито момченце от столичния хайлайф, член на ултрасите на Левски, от самозащитаващ се чужденец, което настрои обществото срещу чужденците."
Явно имаш различна версия от официалната?
цитирай
4. meto76 - По въпроса за конкретния случай ...
05.01.2008 16:59
По въпроса за конкретния случай моля имам отделен постинг за него.Тук моля да гледаме малко по глобално.А и този случай вече се изтърка.

http://meto76.blog.bg/viewpost.php?id=148082

Правосъдието ще има последно думата.
цитирай
5. viovioi - така ли?
05.01.2008 16:59
Стани негър.
цитирай
6. meto76 - Нямам нищо против да съм се родил ...
05.01.2008 17:02
Нямам нищо против да съм се родил негър в щата Алабама :)
цитирай
7. fro - .
05.01.2008 17:12
Да погледнем глобално? Каквото и да значи това. Толеранса към всичко не е белег за глобализъм. И едно модерно общество не бива да е толерантно към нарушенията, още повече към престъпленията. И ако ти си готов да оневиниш някого, щото бил инвеститор(?!), то тогава нещо в твоята ценностна система не е наред.
Съжалявам за рязкия тон, ама апела ти да гледаме "глобално" на нещата ми дойде в повече.
цитирай
8. meto76 - Не оневинявам никой, но не търся ...
05.01.2008 17:15
Не оневинявам никой, но не търся виновник за нашенски проблеми в чужденците и не си го изливам на тях, както ти и италианците, например.Иначе, който хулиганства трябва да си получава заслуженото.Но ако погледнем случая с Майкъл Шилдц как за 6 месеца правосъдната ни система се задейства и осъди човек.Да не повярваш. Докато нашенските мутри не може и за 10 години.Това е двоен стандарт.Явно може да действа и по бързо.
цитирай
9. fro - .
05.01.2008 17:17
Ще бъдеш ли така добър, моля те, да ми посочиш къде точно съм писала, че виновници за нашите проблеми са чужденците? Благодаря.
цитирай
10. meto76 - Нямах предид теб, имам предид об...
05.01.2008 17:20
Нямах предид теб, имам предид обещството като цяло.Основното което имам предвид, е че все пак трябва да свикваме с наплива на чужденци в страната. Както и че не всички от тях ще са хрисими душички, както и не всички българи са такива.
цитирай
11. fro - .
05.01.2008 17:28
Писа- ти и италианците. Приех го лично- балкански манталитет ;)
Така ли направи правосъдната ни система с Майкъл Шилдс? Да си чувал за бързо производство, каквито предпоставки имаше за престъплението на англичанина и бяха използвани. А да си чул за помилване от президента?
Вместо да хвалиш правосъдната ни система, че е реагирала бързо, ти я ругаеш, щото престъпника бил чужденец. Да ти имам глобалното мислене.
И да, много си прав, че причината за нашите проблеми не е в чужденците, а в нас самите. Щото търпим всичко. От това да сме алкохолната туристуческа клоака на де що паплач има из света до това да допускаме да се гаври нагло с нас де що некадърен управник има във властта. Кротки сме и търпим. Всичко. Предполагам това е глобално мислене. Може би и философско?
цитирай
12. viovioi - англичани в Португалия са си направили малка колония
05.01.2008 17:33
купуват къщи с дворове и цели селища. Ограждат и край! Нито път може да мине нито пиле да прехвърчи. Ако кажете да ги викаме да идват и тук да градат? Да пият и беснеят безнаказано по морето, да стрелят и да ни убиват като малки зверчета за трофеи.
цитирай
13. bobsun123 - Мето е прав...
05.01.2008 17:36
Светът се променя.Всичко се променя.И ние трябва да променим нашето мислене,както и останалите хора по света.Щом се налага да сме част от Европейския съюз, то тогава трябва всички да спазват общи закони и правила.
цитирай
14. bobsun123 - Тук...
05.01.2008 17:38
той говори за глобалното,а не за инцидентното.
цитирай
15. meto76 - Интересно ти какво правиш в Порт...
05.01.2008 17:42
Интересно ти какво правиш в Португалия; ти си нагледен пример за глобализацията.Ако португалците се държат с теб, като със .... втора ръка човек.Ти как би се чувствал.А за това, че ограждат явно има причина, да го правят.Въпрос на манталитет.Но всеки е свободен да прави каквото си иска с имота, който притежава; ако иска ще се огражда, ако иска няма.
цитирай
16. meto76 - Не искате да сме "алкохолна ...
05.01.2008 17:50
Не искате да сме "алкохолна туристическа клоака". Хубаво; да върнем границите и огражденията.Да въведем визов режим за преминаване на чужденцитеу. И после да питаме нашенците по морето и на Банско дали няма да направят революция, поради липса на препитание.Това че сме алкохолна дестинация лесно може да се промени.Просто накарайте правителството да вдигне акциза на водката тройно т.е. да стане по 5 лева 100 грама водка и тогава няма да идват алкохолни туристи по нашето Черноморие и зимни курорти.Ама тогава от бирената партия и тази на виното и ония по селата, които ние искат да плащат акциз върху ракията да не сваля управлението.
цитирай
17. chara - българите има още много да се учат
05.01.2008 18:29
нека не ги съдим строго, че не разбират света!
Та колко от тях са живяли в космополитни градове! Не посещавали, а живяли: година- две! В мултинационална среда! Колко от тях са работили креативно в такава среда! Колко от тях са се съобразявали с условностите на такава среда!
Така погледнато Варна и Бургас, в качеството им на пристанищни градове са много по-космополитни от София, в която едва от отминалото лято започна да се чува по осезаемо чужда реч по улиците! Така че предизвикателствата предстоят!
цитирай
18. fro - .
05.01.2008 18:56
Трябва да имаш завидна доза самочувствие и малко безрасъдност, за да претендираш че "разбираш света". Снизходителността към другите не- себеподобни няма да я коментирам.
Ако е признак на тесногръдие еднаквото прилагане на законите в страната ни както на българи, така и на чужденци и не- даването на привилегии и някакв своего имунитет на последните, на основание на това, че са именно чужденци и прочие реверанси (защото наливат пари у нас), то предпочитам да не съм космополитна. Според вашите разбирания.
И ако някой претендира, че е живял, Чара, не посещавал Европата, ще знае, че ние сме много по- толерантно племе от редица чужди народи, които се разделят на класи, прослойки, етноси и се държат помежду си именно по тези признаци и са доста затврени и консервативни.
А ние приемаме всичко - от Азис до Кузов, и в това ние трагедията. И не става дума въобще за шовинизъм.
цитирай
19. meto76 - Аз не мисля, че чужденците имат п...
05.01.2008 19:10
Аз не мисля, че чужденците имат привилегии у нас.Това са глупости.Напротив.Много от бежанците от Африка и Азия са третирани у нас като животни.Нямат никакви граждански права; нямат право да работят; държат ги в домове, с ограничен достъп и придвижване.Не получават никаква закрила от държавата, единствено тормоз.Чуждите инвеститори също.Не са един и два случайте, при които те се оплакват от откровен рекет на политици; на наши мафиотски групировки свързани с властта.

http://www.epochtimes-bg.com/2007-02/2007-12-31_13.html
цитирай
20. анонимен - Две забавни случки от моето детство:
05.01.2008 19:41
1.

Пред блока, в който живея тече един мътен канал. От двете страни на канала има трева и храсталаци. Като деца много обичахме да залягаме между храсталаците и да дебнем тролейте "из засада". Хващахме кичури - трева и издърпвахме цели туфи - пръст от земята. Целта беше: да вкараме туфи - пръст в отворените прозорчета на тролейте. Веднъж се задава един, а някакъв пич си подал тиквата от прозорчето и представлява идеална мишена. Комшията ми Панчев прояви завидни умения и напълни цялата уста на въпросното копеле с трева и пръст. Така моят знаменит комшия се превърна в "герой на махалата" и дори днес - двадесет години по-късно, ние си спомняме за неговия подвиг.

2.

Разхождахме се с Ицо и Тасака по "Витошка". На пресечката с "Денкооглу", пред входа на супермаркет "Зорница" си намерихме чистак-ново яйце. Не ни се искаше да пропилеем находката си - залудо, а пък беше зима и трамвайте "караха" със затворени джамове. Измислихме следния план: Ние с Ицо се връщаме до "Аптека" и се качваме на трамвая. Отваряме джам и даваме сигнал с ръка на Тасака, който ни чака пред "Зорница". Планът сработи, а и Тасака не се посрами. Шибна яйцето точно на тавана, над един джентълмен с костюм. Яйцето бавно се разтече и върху въпросния джентълмен се посипаха жълтък, белтък и обелки. Той седеше супер - невъзмутимо, все едно не забелязва каква беда го сполетя. Вече не можехме да се сдържаме и си пробихме път до задните прозорци, за да се насмеем до посиране.
цитирай
21. fro - @meto76
05.01.2008 19:58
по една случайност съм много запозната точно с положението на бежанците у нас, и мога да ти кажа без капка колебание, че последното ти изказвнане беше пълна глупост.
Ако си говорим за погазване на права, мога да ти дам редица примери, в които от своите законни такива не могат да се ползват редица наши сънародници в собствената си страна, така че за някаква дискриминация към чужденците и дума не може да става. Напротив.
Нашите валсти ужасно ги е страх, в случай на инцидент, в койо е намесен чужденец, да не ги натиснат здраво съответните посолсвта и консулства и да не ги мъмрят на високо равнище. Ще умрем от гъзене и теманета пред чужди предтавители и институции.
цитирай
22. анонимен - ???
05.01.2008 22:23
Manja s grozde bih kazal, ako ti e vkusno da ti e sladko...Sega6niq sauz mnogo napomnq na Suvetskiq takuv, no sega toi vi izglejda ujasen, za6to si misli6 4e i tozi 6te e polzotvoren osven ot ikonomi4eska gledna to4ka, pri tova za opredelen krug hora??
цитирай
23. анонимен - Нищо против глобализацията!Ту...
06.01.2008 00:56
Нищо против глобализацията!Туризъма народа ни храни. Ама моля по-полека със законите. Тербе да ги спазват!!!
Я да ми каже авторчето, ако иде в коя да е страна от ЕС дали ще му простят че е наръгал с нож случаен гражданин, щото не знае,че така не се прави.
В Африка - може! И сърцето му изяж, там законите са други!
Моля преди да пътувате да се осведомите за нрави, обичаи, закони и други подобни.
БЪлгария не е Африка!!!Все пак! Вече 1 година сме европейци!
цитирай
24. анонимен - Мето, наивен си като първолак! ...
06.01.2008 02:09
Мето, наивен си като първолак!

Западът е станал сборище за чужденци. Аз не искам такава съдба за България. По-добре миграцията да продължава към Западна Европа - те са свикнали, тъй като сред тях има стари колониални сили, които привличат, и са привличали през годините, "своите" негри от колониите си.
цитирай
25. meto76 - Запада наистина е станал сборище за ...
06.01.2008 11:32
Запада наистина е станал сборище за чужденци; но защо не виждате, че и нас ни чака същата съдба и то по скоро, защото сме на кръстопът.След като една Португалия, която граничи с една държава Испания и Атлантически океан има толкоз много емигранти - бразилци, украинци, венецуалци, мароканци и т.н.Ясно е на всички, че след членството в ЕС жизнения стандарт ще се вдига и емиграцията към България от Азия,Африка,Русия ще се увеличава.И това дали искаме или не искаме няма да ни пита никой.
цитирай
26. presly - Вчера
06.01.2008 11:38
гледах Такъв е живота по бтв. Даваха семество англичани, чиято къща бе обрана и те се възмущаваха как в полицията и в администрацията никой не им обърнал достатъчно внимание и т.н., и защо не ги приемали като българите и не им оказвали необходимата помощ. Горките хора- мислят си, че институциите тук с българите се държат по-различно!!!
Чужденците също са различни, както и българите.
цитирай
27. algue - ;]
06.01.2008 18:42
А ние като първа спирка съвсем скоро ще се наводним от пакистанци и други ексцентрици от Близкия и Далечен Изток ... и ми се струва, че едва тогава ще усетим какво им е на "западните" народи, които досега се чудеха как да устискат на нашенската инвазия .. спасение няма - иде реч за глобализация :)
цитирай
28. spasunger - Нискотарифните полети
06.01.2008 20:58
Пробвай да идеш до Лондон за 20 евро.
цитирай
29. анонимен - Гаврилов
06.01.2008 23:38
Мето, много си точен, нямаш грешка.
цитирай
30. анонимен - а
07.01.2008 03:29
Здрасти,
1. Защо не вземеш да кажеш на майката на убитито момче това за "тия чужденци, които убиват нашите мамини детенца и хулиганчета по софийските улици"?
2. Норвегия не е в Европейския съюз, и колкото и да ти се иска, без паспорт не можеш да отидеш там
3. Така наречената кампания, направена от Италия няма нищо общо с България!
4. Къде ги видя тия милиарди, не мога да разбера. Печалбата от целия туризъм в България е около 1 милиард лева и тази печалба със сигурност не е направена само от чужденците, които се напиват по баровете.
5. САЩ са съвсем различно нещо по простата причина, че те са едно цяло. САЩ е една държава и това че е съставена от 50 щати не означава, че е създадена от 50 различни страни.
цитирай
31. meto76 - Норвегия не е част от ЕС, но е част от ...
07.01.2008 09:21
Норвегия не е част от ЕС, но е част от Шенгенското пространство; ЕС върви по пътя на САЩ.Народите така ще се измешат, че няма да има значение, къде е била първоначалната им родина.То и в САЩ при първоначалното заселване, едни градове са били населявани само от едни народности но после са се смесили.Кампанията в Италия има много общо с България, защото бе насочена срещу източноевропейците като цяло.Печалбата от туризма е от това което са консумирали чужденците в България и тя е повече от 1 млр. лева., за което може само да се радваме, а не да се цупим.Въпроса с убийството няма да го коментирам повече има си съд за тая работа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579151
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031