Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: monnio
Категория: Други
Прочетен: 805891
Постинги: 307
Коментари: 1339
Гласове: 6129
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
26.08.2016 07:10 - Футуролог ама по инакъв. Етиката във виртуалната реалност и секса с роботи
Автор: monnio Категория: Други   
Прочетен: 1798 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Жена ми разказа, че чела писанията на предсказател на бъдещето, който предвижда професии като личен IT специалист, който бди над паролите и личните ти данни, ключар и още няколко такива. Докато я слушах си мислех - ама че глупости. След това и разказах за разработки, за които знам аз и за такива, за които подозирам, а после и за важните неща за мен.

   Досадното въведение

 

image
iPod - от тук започнаха някои неща

Сериозен принос, за да стане интернет такъв какъвто е имат порно индустрията и пиратското съдържание. Когато малко след 2000 година всички ние се радвахме на пиратската музика и филми, хората които ги създават бяха в паника - ами сега? Легенда или истина, отишли власт имащите от музикалната индустрия в САЩ при Стив Джобс и го помолили за помощ. Малко след това се появил ipod - не просто джаджа, с която да си слушаш mp3, а джаджа с която го правиш законно. Една песен - доларче.

 

В България бяхме прекалено бедни, за да се поблазним от такава оферта, а и тук никой не гони драгия слушател на музика, за това че си е наточил стотици албуми. В развития свят обаче бързо разбраха, че няма хляб в скъпи дела за това, че някой сваля пиратска музика, по-добре е да му я дадат безплатно, но да я слуша в интернет. Здравей youtube, spotify, instagram и още много живи и мъртви услуги - ей че хубаво е да си имаш снимките, музиката и видеото в нета. Кажи добре дошли на поточните услуги.

 

Всички ние свикнахме с това, че важните неща се случват в интернет, а междувременно роботиката се развива с технологични пробиви съизмерими със самата поява на интернет. Етичните въпроси ни дебнат.

    И по същество за фактите

 

Първо. Вече се разработват роботи за секс индустрията, както мъжки така и женски. В момента има бум на продажбите на секс кукли, които доста приличат на жени, особено в сравнение с онези надувки. И това е ниша, която тепърва ще се развива.

 

image
Мести кашони, довиждане работници в склад

Освен това се разработват и електронни чистачи, електронни убийци (здрасти терминаторе) и множество хуманодни роботи - братовчеди на секс роботите.

 

Второ. Изкуствения интелект също се развива и става част от ежедневието - използва се в търсачки като google, системи за търсене на терористи на база електронно поведение (поща, чат, съобщения в социални мрежи и други фактори), в медицината, и каквото се сетите.

 

Трето. Виртуалната реалност също се развива с бързи крачки. В обозримо бъдеще ще може да се гмурнем в нея само с ума си, а там ни чакат цели нови светове и милиони други гмурнали се.

 

Секс и етика

 

Изневяра ли е да гледаш как някой се самозадоволява пред камерата? Ами ако гледаш хора, които правят секс? Има услуги, в които потребителят може да управлява хора които правят секс по негови желания.

 

Тези услуги са капка в морето.

 

image
Оборот от 200 милиарда долара годишно

За сведение оборотите на секс индустрията в САЩ са около 10 пъти по-големи от тези на Холивуд, а на филмовата (и телевизионна) мека са 20 милиарда долара.

 

Скоро в играта влизат и секс роботите, които могат да бъдат и приятна компания с ограничения си набор от възможности да говорят.

 

Въпрос на време (5-10 години) е да се сбъднат прогнозите на някои фантасти от преди 40-50 години, за това че ще може да имаш електронна жена или електронен мъж, който да те обича и изпълнява всичките ти желания и задоволява всички нужди. Добра компания, другар без лоши настроения, другарка която няма дни с "главоболие" и време за себе си - един за някои идеален партньор.

 

 

Изневяра ли е да бъдеш с една своя секс фантазия?

 

И не само това

 

image

Тук възможностите са огромни. Етично ли е към партньора до теб, ако поръчаш секс робот, който е точно като твоя партньор но на 20-25 години, а вие сте вече на 40-50 или повече години?

 

Бихте ли се огорчили ако мъжа до вас предпочита вашата млада версия? Не е ли това все пак за предпочитане пред това да сваля млади момичета?

 

Ами за известните хора, които вече няма да бъдат само част от еротичните фантазии на милиони, ами и в леглото им.

 

И виртуалната реалност
image
Виртуалната реалност не е само за дивни светове

Виртуалната реалност няма да се използва само, за да посещения на прекрасни места по света (или ужасни - хайде да идем в Припят), където не можем да си позволим да идем, но и за общуване.

 

Етично ли е да флиртуваш, да се влюбиш и да правиш секс с хора във виртуалната реалност? Изневеряваш ли на човека до себе си или е нещо безобидно като прост флирт в супермаркета?

 

Това не са празни приказки и разсъждения. Технологиите ще го направят възможно преди да износим и половин дузина кецове, а и в момента виртуалната среда дава не малко възможности, които понякога си остават само там, но не рядко са само началото.

 

Преди десет години виртуалния секс бе обмяна на секс фантазии в някой irc чат. След само 2-3 години хората вече се гледаха по камерите докато се самозадоволяват свързани например чрез Скайп. А следващите технологии чукат на вратата.

 

Големия брат те гледа

 

image
Наблюдават ни

За разлика от Партията в анти утопията "1984" на Оруел, където всяка стъпка на хората се наблюдаваше от други хора, които са на работа, а всяка дума се чуваше от скрити микрофони - днес хората сами казват на корпорациите всичко за себе си.

 

Скайп е собственост на Майкрософт и всяка ваша дума и снимка се пази в огромни бази данни. Същото важи за любимия ви Вайбър, Уотс ъп или която и да се сетите услуга. Или са собственост на някоя корпорация или скоро ще станат.

 

Има ги и социалните мрежи в които себераздаването е още по-силно. Казвай всичко във Фейсбук, от това къде си ходил, какво си ял, колко километра си тичал та до услуги, за които дори не подозирам.

 

Има я и операционната система, която управлява и компютрите на милиарди хора, които честно са си откраднали своя Windows. Няма страшно, с новия Windows 10 Майкрософт влиза смело в играта и събира лични данни колкото си ще, не случайно го предложиха и за безплатно надграждане.

 

И отново за секса и изкуствения интелект

Индустрията ще предложи връзка на изкуствен интелект с роботите. Изкуствения интелект не може да работи на домашния ви компютър поне за сега, така че ще трябва да се свържете с интернет и в базите данни ще се пази всичко за вас в моментите в които сте най-открит и честен.

 

Мата Хари ли или Ана Чапман, за по-младите. Няма нужда, изкуствения интелект заедно с домашните и секс роботите ще може да събере още повече информация. Защитата на личните данни и неприкосновеността на хората ще е още по-голямо предизвикателство в идните години.

 

Бунта на роботите

 

image
Атлас е разработка на военен робот

И да, сега електроцентрали, язовири, управлението на електрическата мрежа и водоснабдяването в градове и сгради, управлението на светофарите и още много услуги са поверени на компютри, управлявани от хора разбира се.

 

В бъдеще ще поверим все повече неща на роботи, като се почне от помощници на хирурзите, електронните шофьори (не само на Тесла) и по-зловещи неща - военните роботи.

 

Милиарди вещи като хладилници и печки вече се свързват по между си чрез Интернет на нещата, а скоро ще се управляват от нещо като изкуствен интелект на печките, на хладилниците, на роботите чистачи и така нататък. 

 

Интересно и зловещо е какво ли ще се случи, ако въстанат секс роботите, не е нужно да убиват хората които обслужват, но ако интелекта поиска да бъде уважаван като всяко живо същество.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене