Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2017 16:19 - За повишената радиация в Европа
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4400 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Последните дни един призрак на мнимата радиация броди из Европа. Масова истерия е обхванала народа, че някой казал, че някъде по континета, неизвестно от къде и от кого се е повишила концентрацията на радиоактивния изотоп Йод-131 (I-131). Но дали това е така? 
Всички, които разпространяват тези слухове, се кълнат, че няма начин това да не е вярно и навират под носа една нарисувана карта на континента с някакви числа, за съответните "засегнати" страни. Същите разпространители, обаче, още по-силно се кълнат, че не знаят от къде и как се е появила повишената концентрация на изотопа
I-131. И следват едни дълги и сложни обяснения, дето ти идват в повече и накрая си готов да приемеш даже смъртоносни дози, та час по-скоро да се отървеш от мъките.
Гледах, гледах от страни. Чудех се. Досаждаха ми с въпроси, Не ми вЕрваха на отговорите. И пак на своето си - ама нали някой (неизвестно КОЙ?) бил го измерил? Накрая ми писна и реших да изплюя камъчето.
Единственият и най-важен критерий, за мен, за верността или неверността на горното твърдение представляват ежедневните данни, изнасяни от Обединения изследователски център (
Joint Research Centre (JRC)), към Европейската комисия. Той подържа нарочна виртуална, интерактивна платформа, на която през няколко часа се опресняват данните от хиляди индикатори, пръснати по целия континент, за гама фона. И тази платформа, под формата на карта на Европа, изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

В сивото каре, долу в ляво, се вижда кога са обновени за последно данните, т.е. днес, 24-ти февруари 2017-та г. Единственото вмешателство, което си позволих е да поставя червената стрелка, която показва нивата на естествения радиационен фон, както у нас, така и в по-голямата част от континента. По-тъмните цветове, над червената стрелка дават повод за притеснение. Но в дадения случай, а също и през последните дни такова нещо не е имало. Ако някъде из континента има повишени количества
I-131 на тази карта отдавна щеше да си проличи. Но не би.
Друго нито искам, нито имам нерви да ви казвам и показвам. Не ми се обяснява и за единиците с които се измерва и техните производни, за да сравнявате с други данни, ако ви попаднат. А причината за това е повече от проста. Повечето от вас, които ще прочетете тези редове, няма да си направите труда да ги споделети с вашите приятели и близки. Не ли? А? А статиите с измисленото замърсяване не ви мързи да споделяте? А? Ами тогава, защо да се натоварвам? А скоро, когато и (из)родната ядрена мафия започне да ни облъчва и толкова няма да си отворя устата. Ето така, ще стоя от страни и ще гледам сеир. Като истински българин?

Аз съм най-големия враг на ядрената мафия, но това не означава, че ще се занимавам с разпространение на слухове и всяване на паника. Истината ми е по-важна, от всякаква евтина сензация.

И за финал. За съмняващите се, че тази платформа не е критерий, ще ви пропомня, как на нея се отразяват случаите на локално повишаване на радиоактивния фон. Това съм ви го показвал и разказвал в "
Има нещо радиоактивно в Австрия". Ама, кой да помни?

Георги Котев



Тагове:   радиация,   Европа,   I-131,   joint research centre,   jrc,   йод-131,


Гласувай:
12



1. natali60 - Благодаря за
25.02.2017 13:39
разяснението на специалист. Аз ще кажа на близките си.
Поздрави!
цитирай
2. nadzambunata - Благодаря за статията
25.02.2017 19:54
Аз бая се учудих на историята с йод-131, но тъй като не срещнах информацията в "главните" сайтове за дезинформация, а само в странични такива, веднага предположих, че е некакъв трик за паникиране.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9837644
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031