Постинг
26.02.2017 19:12 -
Храни, богати на фолиева киселина
Какво е фолиева киселина?!
Защо ни е нужна?
Фолиевата киселина, наричана още витамин B9, е един от най- важните за здравето. Представлява жълтооранжев кристален прах.
Тя помага на клетките да се размножават. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Фолиевата киселина има също важна роля за образуването и метаболизма на еритроцитите ( чревните кръвни телца), които доставят кислород и енергия до всички тъкани и органи в тялото. Изключително важно е за бременните жени. При ниско ниво на фолат при майката е рисков фактор за формирането на дефекти на невралната тръба в развиващия се плод. Най - честият дефект на неврална тръба е spina bifida.
Храни, богати на фолиева киселина
Най-добрият ѝ източник са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия.
Какво е spina bifida?
Spina Bifida е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб.
При този дефект се засягат гръбначния мозък, прешлените, мускулите и кожата, изграждаща гръбначния стълб. Дефектът възниква по време на формирането на главния и гръбначния мозък през четвъртата седмица на бременността. В повечето случаи това става преди жената изобщо да разбере,че е бременна. Затова фолиевата киселина е много важен витамин, който не бива да се пренебрегва.
Фолиевата киселина, наричана още витамин B9, е един от най- важните за здравето. Представлява жълтооранжев кристален прах.
Тя помага на клетките да се размножават. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Фолиевата киселина има също важна роля за образуването и метаболизма на еритроцитите ( чревните кръвни телца), които доставят кислород и енергия до всички тъкани и органи в тялото. Изключително важно е за бременните жени. При ниско ниво на фолат при майката е рисков фактор за формирането на дефекти на невралната тръба в развиващия се плод. Най - честият дефект на неврална тръба е spina bifida.
Храни, богати на фолиева киселина
Най-добрият ѝ източник са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия.
Какво е spina bifida?
Spina Bifida е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб.
При този дефект се засягат гръбначния мозък, прешлените, мускулите и кожата, изграждаща гръбначния стълб. Дефектът възниква по време на формирането на главния и гръбначния мозък през четвъртата седмица на бременността. В повечето случаи това става преди жената изобщо да разбере,че е бременна. Затова фолиевата киселина е много важен витамин, който не бива да се пренебрегва.
Няма коментари