Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 14:44 - Германският черноморски флот и България(1944-1947)
Автор: alexanderherzdorf Категория: История   
Прочетен: 5599 Коментари: 12 Гласове:
9

Последна промяна: 17.03.2012 14:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Сблъсъкът със съветския Черноморски флот

image

Противовъздушно оръдие на германски катер

 

В началото на 1944 г. съветският черноморски флот разполага с един линеен кораб, 4 крайцера, 6 разрушителя, 29 подводници, 13 преследвача на подводници, 3 канонерки, 27 големи миночистача, 1 монитор, 47 торпедни катера, 27 бронекатера, 44 малки миночистача, 113 стражеви катера и голям брой малки единици. Въпреки че са възстановени базите в Одеса и Севастопол основните бойни сили продължават да бъдат базирани в Поти и други кавказви пристанища. Съветският флот превъзхожда германския в Черно море многократно. Въпреки това неговата борба с германските съдове си остава крайно неефективна.

 Съветското командване предприема активни действия по море по време на евакуацията на полуостров Крим в периода от 14 до 27 април 1944 г. когато между Констанца и Севастопол в двете посоки пътуват 25 конвоя с германски и румънски кораби. Те са подложени на множество атаки – общо 28 пъти, 14 пъти от самолети, 12 пъти от подводници, 1 път от торпедни катери и един път от канонерки. Потопени са общо 2 по-големи германски кораба(Ossag и Leo), но голямата част от транспортната армада остава незасегната. От общо евакуираните 72 358 войници от Севастопол загиват около 1 000 души. Съветските загуби обаче са драстично по-високи, имайки впредвид превъзходството им – те се състоят от 12 самолета, 2 подводници и 1 торпеден катер. Ефективността на бойните действия на съветските подводници също си остава крайно ниска. В периода април-май 1944 г. са проведени общо 50 торпедни атаки и са изстреляни общо над 100 торпеда като липсват данни дори за един потопен германски кораб. Един е повреден, а три вероятно са леко засегнати.

 След като приключват съветските операции в Крим и Северното Черноморие обаче съветските кораби започват все по-често да нарушават германските комуникации. Така на 22 август 1944 г. командването на групата армии „Южна Украйна” нарежда да се евакуират по Дунав войските и корабите от Черно море. В Браила се събират около 160 военни и 24 спомагателни съдове. На 24 август обаче съветските танкове вече са пред Констанца, а други части правят десант и завземат Жребияни в делтата на Дунав като по този начин преграждат пътя на корабите, които са останали в морета, и те не могат да навлязат по реката.

 Така на 25 август 1944 г. повече от 100 германски кораба потеглят от Браила към горното течение на река Дунав. Политическите събития обаче се движат със страшна сила и на същия ден новото румънско правителство е обявило война на Германия. Румънската артилерия започва да обстрелва довчерашните си съюзници и те спират в района на Турну Северин. Част от корабите са натоварени на влакови композиции от сръбския град Прохово, за да бъдат превозени до Белград. Те пъвутат под честите атаки на югославски партизани. Повече от 60 съда се самопотопяват или са изоставени от екипажите им между Сомовит и Прохово.

 По същото време Турция отказва да пропусне през проливите немските кораби от Черноморския флот и те се оказват в капан. Не им остава друго освен да се самопотопят. Немските командири нямат друг избор освен да навлязат в български води. Така на 25 август последният германски съд напуска най-южното румънско пристанище Мангалия, за да не насочи към северното българско Черноморие.

 

Краят на германския Черноморски флот

image

германски торпеден катер в Черно море 

Германските кораби, които пристигат във Варна заемат търговския кей и двата бряга на канала към езерото. Техните командири започват преговори с българските власт(25 август 1944 г.). От българска страна се настоява корабите и екипажите да бъдат разоръжени, докато немците искат убежище в неутрална на СССР страна. На 27 август се стига до компромисно решение: корабите да бъдат разоръжени и екипажите да напуснат страната, като за тази цел им бъдат осигурени влакови композиции. Командирът на германските торпедни катери обаче отказва да се подчини. Той извежда корабите си от варненското пристанище и те се самопотопяват край Балчик.

 Сутринта на 28 август част от германските кораби с минимален екипаж напуска варненското пристанище и застава на дрейф на 5-6 мили от брега. Още на излизане от пристанището те започват да изхвърлят в морето оръжия, боеприпаси и ценно съоръжения и оставят двигателите да работят без охлаждане и мазане. След това един миночистач обикаля корабите и събира екипажите. После идва катер с бойна група на борда, която поставя взривен заряд с часовников механизъм на всеки кораб. Следобед обаче се надига буря и останалите около 20 кораба в пристанището не могат да излязат в морето и да се самопотопят. Операцията продължава на 29 август 1944 г. и след като са потопени още няколко съда екипажите напускат Варна и потеглят на Запад. Изоставените в пристанището десетина германски кораба са охранявани от български войници до 9 септември 1944 г., когато попадат в съветски ръце.

 

Съдбата на германските съдове в Черно море и изваждането на самопотопените кораби

image

немски моряци на борда на стражеви кораб KFK 

Съдбата на много от немските кораби в Черно море не изяснена и до днес. На 20 август 1944 г. съветски бомбардировачи нападат пристанището на Констанца и там повреждат три германски подводници – U 9, U 18 U и 24. Останалите три се изтеглят на юг като Германия предлага на Турция да ги закупи, но турците отказват, тъй като не искат да компрометират своя неутралитет. Командирът на U 23 решава да мине пред проливите в потопено състояние, но подводниците получават заповед от гросадмирал Рьодер да се самопотопят. Това става на 10 септември 1944 г. на две-три мили от турския бряг в района на Зонгулак. Екипажите са интернирани в Турция. През последните години подводниците са локализирани от турски леководолази на дълбочина от 20 д 40 метра. Обмисля се превръщането им в туристическа атракция.

 В периода август-септември 1944 г. край българското Черноморие се намират 101 германски кораба. 71 от тях се самопотопяват във Варненския залив и два в Бургаския залив. Общо 28 от корабите са изоставени от екипажите без да бъдат потопени. Съдбата на голяма част от съдовете обаче е идентична. На сутринта след преврата на 9 септември 1944 г. първите съветски кораби навлизат в български води.Те са посрещнати от български торпедни катери, които ги прекарват през минните полета край Шабла. Българските власти им предават изоставените от германците кораби.

 Впоследствие започва и широкомащабна операция по локализирането и изваждането на потопените съдове като тези действия са възложени на аварийно-спасителния отряд АСО-130 на Черноморския флот. В операцията участва и малка група от български военни моряци и водолази. До края на Втората световна война в Европа са локализирани общо 45 кораба, а до 1947 г. – 73. Съдовете лежат на дълбочина от 10 до 25 метра. Изваждането обаче им е трудно и изисква голямо напрежение, като освен това е и опасно поради наличието на снаряди, бомби и торпеда на борда им. В операцията участват един български 40-тонен плаващ кран, три влекача и спомагателни съдове. До края на войната са извадени общо 20 кораба като част от тях са отбуксирани в Севастопол за ремонт, а останалите – предадени на български предприятия за нарязване. Съветското командване позволява на българската страна да извади и ремонтира няколко от корабите за свои нужди.

 Съветският отряд АСО-130 се връща в Крим през 1947 г. като при заминаването си предава на българският флот специалната водолазна техника. След това операциите по изваждането са продължени от българи като са извадени още немски кораби, части от тях и много черни и цветни метали. Някои от корабите са ремонтирани, други преустроени и впоследствие служат дълги години в българския военен и граждански флот. Но голяма част от германските съдовеп продължават да лежат на дъното на Черно море и до ден днешен. 


По материали на списание "Клуб ОКЕАН", брой 2, 2009 г.




Гласувай:
9



1. germantiger - ...
17.03.2012 19:53
СИЛЕН ПОСТИНГ С КОНКРЕТИКА В ТЕМА, КОЯТО НЕ Е ШИРОКО ИЗВЕСТНА ИЛИ ИНАЧЕ КАЗАНО ПОЗНАТА В ДЕТАЙЛ.

Линквам постинга в две групи към вибокс7!
цитирай
2. dimenzed - Поредното доказателство за лип...
17.03.2012 20:27
Поредното доказателство за липсата, както на боен опит и тежки загуби в жива сила, и техника от страна на червеноармейската паплач, така и некадърност, неадекватност и глупост от страна на съветското "командване"! По-късно обмислям един пост да направя, отново за Черноморските сражения, но по време на Първата световна война, и за осуетеният опит на руската флота да бомбардира Варна!
цитирай
3. анонимен - Червеноармейската паплач
18.03.2012 17:02
Аз не бих се изказал толкова крайно. Не трябва да се забравя, че и славните немци не успяват да си измъкнат корабите. Никоя от страните не действа перфектно.
цитирай
4. dimenzed - Аз не бих се изказал толкова крайно. ...
19.03.2012 04:35
анонимен написа:
Аз не бих се изказал толкова крайно. Не трябва да се забравя, че и славните немци не успяват да си измъкнат корабите. Никоя от страните не действа перфектно.


Това не само, че не е крайно, но който знае историята добре ще ги кълне докато е жив за това, че съсипаха България и българския народ! Така наречената "победа" на комунистическите еврейски варвари е пирова, а на тактически оперативно ниво те са губещи, няма сражение във войната, в което червеноармейските дивашки орди да дават по-малко жертви от Вермахта - факт!!!
цитирай
5. анонимен - С един аршин, моля!
09.04.2012 22:19
Защо когато нашият "Дръзки" торпилира "Хамидие", не го потопява, това е "велика победа", а руските атаки срещу немския флот се принизяват така? Аршина, аршина, господа! Не "Ластика, ластика!". Пак са се събрали няколко примитивни драскача и пак "червеноармейска паплач", "некадърност, неадекватност" и прочие идиотщини. Че и "славните немци". Да му мислят следващите, които влезнат в това море с бойните си кораби, с "Aegis"-ите си! Това море помни Ушаков и Нахимов... А, dimenzed, именцето ти от деменция ли произлиза или от някаква обидена анатомическа димензия?
цитирай
6. alexanderherzdorf - Защо когато нашият "Дръзк...
09.04.2012 23:24
анонимен написа:
Защо когато нашият "Дръзки" торпилира "Хамидие", не го потопява, това е "велика победа", а руските атаки срещу немския флот се принизяват така? Аршина, аршина, господа! Не "Ластика, ластика!". Пак са се събрали няколко примитивни драскача и пак "червеноармейска паплач", "некадърност, неадекватност" и прочие идиотщини. Че и "славните немци". Да му мислят следващите, които влезнат в това море с бойните си кораби, с "Aegis"-ите си! Това море помни Ушаков и Нахимов... А, dimenzed, именцето ти от деменция ли произлиза или от някаква обидена анатомическа димензия?


Бягай на Бузлуджа, там си ги приказвай тези. :)))
цитирай
7. dimenzed - Абе другарю анонимен,
14.04.2012 20:38
Я виж твоите "братя", колко "геройски" се справят в Черно море срещу нашите и немските войски при Варна, ПСВ:

http://dimenzed.blog.bg/history/2012/03/22/osuetenata-bombardirovka-na-varna.926658
цитирай
8. анонимен - Да чете Дементен!
19.04.2012 00:05
Дементен, моите братя са освободили моята Родна земя от 500-годишно агарянско иго. Защо толкова страдаш? Предците ти може да са продавали сукно за турската армия, ама едва ли. По-скоро са стригали овци, за да могат други, по-можещи, да направят това сукно. Обстрелът на Варна, разбира се, е заради обидата, понесена от Николашка II, че престъпникът Фердо и нищожеството Радославов ни набутват във войната от грешната страна. Е, Николашка го отнесе (как само се тръшкат някои за този "варварски акт"). Но като става дума за история...Amicus Plato... Не лъжете, че "Три Святителя" е бил потопен при Калиакра! Пикливите немски торпеда, даже да са го ударили (в което дълбоко се съмнявам!), не биха сторили големи поражения на бронята (най-добрата в момента, произведена във Vickers). Историята на "Три Святителя" е друга. Преди Варна, фрицовският "Гьобен" здраво го е отнесъл от "Три Святителя" при Босфора. Има и още факти, но ми се спи и...надали има смисъл до просвещавам непросветими...

цитирай
9. alexanderherzdorf - До обладания от комунистически бяс ...
19.04.2012 01:31
До обладания от комунистически бяс тАвАриШ Анонимен,

1 - България е щяла да се освободи и без руска подкрепа. Просто това е щяло да стане няколко години по-късно. Решението да създаване на българска държава е взето още на Цариградската посланическа конференция през 1876 г.

2 - Доста противно ми е да чета, как някой болен комунистически мозък се подиграва с убийството на Романови. Едва ли знаете, какво са правили с тях "гордите борци за трудовото човечество" по време на това варварско деяние. Да, варварско е. Четете тук: http://alexanderherzdorf.blog.bg/history/2011/12/30/ubiistvoto-na-romanovi.874220

Това обаче е запазен прийом на комун.онанистите - те или деца ще убиват, или църкви ще взривяват, или ще морят населението с изкуствен глад... Такива са им разбиранията, такива са им действията. Става ми жалко, когато видя как някой оцветен в червено мозък като вашия, вземе да ги защитава...

3 - Васил Радославов е допускал грешки и историята си е казала мнението за него. Но да говорите с такъв тон към короновата особа като Цар Фердинанд І е просто под всякакво възпитание и достойнство. Аз пък, където се е чуло и видяло комунист да има възпитание или достойнство.

4 - За бойните действия в Черно море по време на ПСВ може да прочетете тук: http://vimpel.boinaslava.net/ Темата обаче е за германския флот в Черно море през Втората световна война. Ще е хубаво да ги разграничите.

И още нещо - следващия път поне с едно име застанете, тъй като вече ми втръсна от анонимни червени тиквеници, които се имат за специалисти във всяка област на човешкото знание, но вдействителност знанията им по обем и по качество не са кой знае какво...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderherzdorf
Категория: История
Прочетен: 704600
Постинги: 121
Коментари: 926
Гласове: 858
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031