Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2018 12:36 - ГЕРМАНЕЦА, който победи Рим
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 8251 Коментари: 28 Гласове:
24

Последна промяна: 02.02.2018 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Херман - Арминиус срещу брат си

наречен от римляните "Освободителя на Германия"

изтребил до крак 3 римски легиона и взел сребърните им орли - без аналог в римската история


image


В онези времена германските вождове и техните бойци били недисциплинирани и често лошо въоръжени. Много от лидерите се били смирили или примирили пред силата на Рим. Противника разполагал с отлично подготвени легиони, опитни ветерани, ресурсите на империята сякаш били неизчерпаеми, а Рим постигал целите си методично, неотклонно и победоносно. Германите не разсчитали на съюзници – античните племена падали под властта на римляните, изглеждало, че валяка на Рим не може да бъде спрян.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА НА Херман-Арминиус е, че той не бил варварин и дивак, познавал обичаите на Рим и неговата имперска сила вероятно още от дете, когато с брат си бил взет като заложник във Вечния град. Самия Арминиус воювал като легионер, заслужил римско гражданство и постигнал титла на конник особено почитан в древния Рим. Практиката на империята да взема за заложници младите наследници на чужда племенна аристокрация, след това да ги възпитава, дори покварява, да ги обсипва с награди и да ги превръща в римляни като култура, манталитет и дори дух била всеизвестна и резултатна. Брата на Арминиус прекъснал връзката с народа си, приел името Флавиус и цял живот служил на Рим, в противовес на Херман, който останал неподкупен и равнодушен към ласкателства, награди и разкош. Не някой друг, а римските историци го нарекли с прозвището „Освободителя на Германия”!

 

Преди да се прочуе със своята чутовна победа над три римски легиона избити до крак, Арминиус нямал на пръв поглед никакъв шанс: преди него лузитанския пастир Вириат сражавал се с успех срещу империята бил заклан в палатката си вследствие на заговор от приближени купени от Рим, галът Версенжеторикс поаставил дори Цезар в затруднение при Алезия в края на краищата загубил, бил пленен, показан в Рим на триумф следвайки колесницата на Цезар, а по-късно бил умъртвен в килията си. Това било време в което римските ескадри започвали рейдове от подчинена Галия стигайки устията на германските реки, армията създавала с характерното за римлянина майсторство укрепени фортове навсякъде, Рим не знаел поражения от времената на Ханибал или от боевете при Каре. Древните германци били известни с русите си коси, високия си ръст, войнствеността, но и с ленността си, най-вече с целомъдрието на девойките и добродетелността на жените в семействата им. При изневяра и измамена верност, престъпилите древното германско право били изгаряни или удавяни в блатата на германските гори. В онзи век римляните и италианците били вече разпътни – отчаяно били приети закони задължаващи римските граждани да встъпват в брак; лицата имащи три или повече деца получавали привилегии; бащата хаванал дъщеря си в секс с нейния приятел имал правото да ги убие; съпруга – „рогоносец” бил длъжен да съди жена си и нейния любовник; провинените били прокудени в изгнание на пясъците по острови в Средиземно море или в краищата на империята; Независимо от тези мерки, Август не успял да се пребори с разврата – неговите дъщеря и малката му внучка били осъдени и прогонени от Италия.

image 


Херман-Арминиус обичал истински, с душа и сърце той се влюбил в дъщерята на германския вожд Сегест, който бил покорен на Рим и върл защитник на имперските интереси. Туснелда била една от най-личните невести сред племето херуски, но нейния баща забранил тя да се омъжи за Арминиус. Младото момиче имало непокорен нрав подобен на избранника й, нищо не било в състояние да я задържи и тя избягала при своя любим. Разярения Сегест обвинил Херман пред римския наместник в отвличане на дъщеря му и в заговор срещу римската власт, след това Арминиус вече нямал алтернатива, опасявайки се, че римляните ще отнемат невестата му, той вложил енергия и организаторски талант за бунта срещу Рим.

 

В този момент Тибериус (бъдещ римски император) бил отзован от германските земи и на негово място пристигнал Публиус Квинктилиус Варус/Вар. Тибер потушавал възстание в Панония, а Вар идвал от земите на Сирия, където тамошните мъже били забравили що е храброст, а цените какво е целомъдрие. Самия Вар обичал ласкатели, идеално познавал законите, притежавал литературен вкус, обожавал да наблюдава интелектуалните борби в съдилищата. Присъщо му било типично римското равнодушие към човешките страдания, бил безпринципно алчен и много амбициозен, всичко това примесено с разврат и разточителност. Този римски наместник дал лош пример на войската си – започнал да съди по римски закони, да приема подкупи, да обижда гордите германски жени, да посяга на това, което не е негово, грубата войска започнала да подражава и да оскърбява чест, достойнство.

 

Много вождове били недоволни и лично засегнати, населението също било унижено и готово за борба, но открито възстание и бой срещу римляните били обречени на сигурен неуспех. Под свое командване Вар имал три легиона, ще рече към 14 000 войници и 800-900 конника и още толкова кавалеристи от римски съюзници, като тази сила била внушителна не само с числото си, но най-вече с качеството си. Настъпило времето на дъждовете, а племената между Везер и Емс нарочно били вдигнати на крак от Херман и вождовете около него. Вар бил принуден да потуши този бунт, но той не предполагал, че именно намиращия се покрай него Арминиус е в основата на провокиращото възстание. Римлянина разчитал на германеца да го води, да му съдейства в потушаване на размириците, възприемал го като лоялен васал.

image 


ТЕРЕНА на битката не се е променил и днес – гористо-хълмист ландшафт между две реки, тук-таме бързи реки и отделни оврази, хълмовете са покрити с дъбови гори, почти няма храсти, гористата местност е проходима за хора и коне – това е
Teutoburger Wald/Тевтобургската гора с близкия град Детмолд столица преди на княжество Липпе. И до днес някои наименования напомнят за битката през вековете: das Winnefeld/полето на победата; diе Кnochenbahn/пътя на костите; diе Кnochenleke/ручея на костите; der Mordkessel/котловината на смъртта; Когато войските на Варус започнали прехода си, то те били претоварени – римския военачалник позволил на ората си да тръгнат заедно с жените и децата си, които имали такива, заедно със свое имущество което превърнало похода и обоза в бавноподвижен и излишно препълнен. Войниците трябвало да преминават през заблатени участъци следствие на дъждовете, да си проправят път през паднали дървета, да чакат и да се тълпят около близките си и обоза.

image 


СРАЖЕНИЕТО започнало с внезапни викове на атакувания от германците ариергард, леката помощна пехота от германи веднага напуснала войските на Варус и преминала на страната на своите. Вар решил да си пробие път напред въпреки завалите, които срещал по пътя и встрани от него през гората, легионерите излезли на що-годе равен участък, където решили да пренощуват. Отделни войници падали през целия път защото атаките на германците не спирали, колоните постепенно губели сили, натрупвала се умора, бойния дух също не бил на висота освен всичко и започналия силен дъжд сякаш изливал генва на германските богове и гори върху римляните.

На хълмовете между днешните Бад-Дрибург и Билефелд, Арминиус заповядал да се изградят барикади от дървета, което още повече затруднило движението на легионите. Строя се разкъсал, били изоставени част от каруците в обоза, което предизвикало брожение сред легионерите, много от тях напуснали местата си и се хвърлили да спасяват личните си вещи и тогава Херман дал сигнал за обща атака!

В мрака се чули германските красъци, на тълпи тогавашните варвари се нахвърляли върху легионите, мятали копия, вклинявали се нарочно и успели да разчленят рисмкия строй на няколко отделно биещи се части. Блатата, тъмнината, римските коне които тъпчели своите, паниката, хаоса бил пагубен за легионите, те губили своето предимство, строй, дисциплина, а самия Арминиус с отряд гардове около себе си обикалял и с личния си пример въодушевявал своите съотечественици. Вар все пак дал заповед легионите да се движат към най-близкия римски гарнизон на река Липпе, но обръщайки гръб на врага, римляните сами въодушевили противниците си още повече. Конете мятали ездачите си, войници тъпчели други, командващия римската кавалерия Нумониус Вал напуснал пехотинците, легионите били ударени във фланг и тил, бягството било единствения изход поне за римската конница – според някои историци кавалеристите в мнозинството си са откъснали и оцелели, според записаите от онова време Рим достигнали трима конници, а според друг източник всички кавалеристи били избити в горите, някои „ловени” един по един. Сам Вар се самоубил, за да не попадне жив в ръцете на врага, но преди това бил тежко ранен, един от сподвижниците му загинал в боя, друг се предал на германите.

Пощада обаче нямало – това което рим често поднасял на предалите се свои врагове, сега предстояло да изпитат нещастните легионери: германците посичали ромляните на парчета, малкото които оцелели след ден били принесени в жертва на северните богове. Два орела символи на два от легионите попаднали в ръцете на победоносните германи, отделни легионери се опитали да се спасят с бягство през гората и блатата, но не стигали далеч. До сутринта оцелели малко, един от всички бил отряд ветерани, които се окопали в кръг на един хълм, опитали да изринат траншея и да направят насипен вал, нощта била изпълнена в страдания – гладни, изтощени и ранени, римските легионери посрещнали утрото с последната атака на германците. Пленените били кастрирани според древен ритуал и след това пренесени в жертва на германските богове. Днес в тясно дефиле между скалисти хълмове останали от пясъчници, край пътя между Падерборн и Бад-Пирмонт, който води до Екстернщайн, се намират вековни гори и извор с ручей, който тече под дърветата – според местните легенди, там е било древното германско светилище, където са били принесени в жертва римските войници. 

 

ПОСЛЕДСТВИЯТА започнали с това, че скоро след клането на трите римски легиона били атакувани и изтребени гарнизони на много укрепени римски фортове по границата, във Вечния град настъпил ужас отразен в писанията на всички римски историци от онова време. Дион Касий пише, че след като разбрал за поражението Август започнал да къса дрехите върху себе си и изпаднал в отчаяние, императора призовал доброволци, но такива в рим почти не се намерили, заплашил с конфискация на имуществото, предупредил, че ще лиши от гражданство всеки пети римлянин до 35 години и всеки десети над тази възраст, но резултата бил същия. Накрая прилагайки смъртно наказание и зпаисвайки в армията бивши ветерани и освободени роби, Август изпратил към Тибериус това подкрепление.

Рим бил завладян от суеверен страх, историка пише за сриването на три височини в Алпите като лоши предзнаменования, в храма на бога Марс в Рим мълния ударила статуята му, в небето се появили комети, падали огнени метеори. Разказвали също, че статуята на Победата стояща на границата с Германия и сочеща към германците се била обърнала и сочила вече Италия, а Светоний биограф на Август написал, че императора удрял главата си в стената и възклицавал: „Квинтилий Вар, върни ми легионите!”

Германите не пренесли борбата на имперска територия, но от този момент нататък тевтонските народи извоювали своята независимост! Да, рим отново изпратил войските си в германските земи, удържал няколко победи, пропагандирал сякаш бил отмъстил за загубата, но реално римляните след битката при Тевтобургската гора никога не затрашили така Германия и нямали намерение да се установят отвъд Лимеса.

 

За Арминиус обаче нямало щастие – въпреки победата, отново избухнала враждата с тъста му, последния се обърнал към римския пълководец Германик и подло предал собствената си дъщеря на империята. Туснелда била в края на бременността си, Тацитус разказва, че тя проявила характера на мъжа си, не проляла сълзи в плен и не се молила за нищо. Затворили я в Равенна, там родила сина си, а години след това момченцето на 4-годишна възраст било показано заедно с майка си и други германски пленници на триумф по улиците на Рим. Херман заслужено бил завладян от ярост – любимата му откъсната от него, детето му обречено на робство, той произнесъл реч изобличаващ предателите сред своите и обвиняваща завоевателя Рим, че той воюва срещу жени и деца. В това време Германик начело на войските си достигнал мястото където били изклани трите римски легиона и отдал почести пред ужасните останки пръснати в горите, същите тези останки ще се откриват векове наред като кости дори и днес.

image 

Арминиус позволил на Германик да навлезе още, атакувал и според римските историци боя завършил без победа за нито една от страните, но след това Германик отстъпил към Рейн, транспортирал част от войските си с кораби по Емс и се върнал в империята. Друга част от армията останала с пълководеца Цецин, който бил няколко пъти подложен на удари от Арминиус, римските легиони понесли загуби, а обоза им станал плячка на германите. Вероятно Херман е щял да постигне втора изразителна победа, римляните започнали да трупат умора и вместо да бъдат ударени като са в колони, един от германските вождове – Ингвиомер настоял да бъде атакуван лагера им. В резултат на това германците били отблъснати след римска контраатака и понесли загуби.

 

БРАТ СРЕЩУ БРАТА

На следващата година римляните не проявили активност, но след още една година Германик дебаркирал в устието на Емс и започнал марш към Везер, по пътя римляните укрепили лагер край Минден.

Там се разиграла сцената описана от Тацит в която брат излиза срещу брат си: приел името Флавий, брата на Арминиус служил дълги години на Рим, воювал в римската армия и дори загубил по време на война едното си око. Когато стигнали река Везер, Херман призовал римляните за среща с брат си, германците се изтеглили от единия бряг, а имперците изтеглили лъчниците си. Така през двата бряга се срещнали Арминиус и Флавиус. Херман попитал как и в кое сражение брат му е загубил окото си, с какво е бил награден, след което се присмял, че така се награждава роб. Всеки се опитал да привлече и склони другия на своя страна – Флавиус прославял силата на империята и нейната милост ако се предадеш на нея, Арминиус зовял брат си от името на северните богове, от името на майката която го е родила, от името на отечеството и свободата, призовал го да не бъде предател като воюва за завоевателя на собствения му народ. Накрая двамата преминали към подигравки, насмешки, Флавий пожелал кон и оръжие за да премине реката, но бил удържан от римлянина Стертин, докато Херман искал бой с брат си и го призовавал на единоборство. Тази сцена е една от най-трагичните и противоречиви описани изворово в историята и пресъздадена дори в стихове от Праед.

Можем само да гадаем какви чувства са изпълвали сърцето на Арминиус – без съпруга, без син, без брат, но със съзнание за отечество или това, което са разбирали древните...

image 


На следващия ден Германик преминава Везер, в първия бой успех има Херман, но след още един ден в генералното сражение побеждават римляните  - Арминиус е тежко ранен в боя, германската пехота е разбита и се обръща в бягство, единствено боя между кавалерията на противниците завършва без ясен резултат. Германик заповядва на мястото да се вдигне паметник на който хвалейки се да пише, че народите между Рейн и Елба/Албис/Лабис са се покорили на неговите армии. Скоро обаче римската армия отстъпва на левия бряг на река Рейн и нейната победа се оказва толкова краткотрайна, колкото и „паметника” за нея. Тацитус пише със сарказъм за тази римска победа, за това как Германик се връща в Рим, преминава триумфално по улиците, но за Тацит германците били повече победители, отколкото победени. Рим удържал няколко тактически победи, но всъщност преминал в стратегическа отбрана и никога не превзел Германия, докато е успял да превземе Галия, Британия, Пиренеите, Балканите, северна Африка, Мала Азия и дори за определен период Месопотамия, Германия обаче не. След това Арминиус води борба с Маробод – вожд на суеби/свеви/бъдещите шваби и маркомани, който покорява доста германски племена, през 16 г от новата ера става генералното сражение помежду им, загубите били равни, но Маробод признал превъзходството на Херман.

 

НА 37 ГОДИНИ АРМИНИУС Е УБИТ ОТ ЗАГОВОР НА СВОИ РОДНИНИ. Изминало време, но благодарността и спомена за Херман не напуснали германците, а дълбоко се вкоренили в много германо-скандинавски народи. Столетия след смъртта му германите обожествявали колоната наречена Ирминсул край Ересбург/съвременния Щадтберг близо до Падерборн. След херуските – саксите се кланяли пред тази колона, бранейки нея умирали пред Карл Велики и неговите франки-християни. По заповед на Шарлеман колоната била съборена и пренесена в манастира Корби, следи от почитта пред Арминиус се срещат векове по-късно и в Британия – един от чертирите главни пътя в тогавашна Англия се наричал „пътя на Ирмин” почитан от англо-саксите заселили Албиона векове след Арминиус. Неговото име е латинския вариант на Херман, което за древните германи е значило „мъж на боя”, защото ман е мъж, човек, а хеер е дума позлвана за армия, войска. Въздигането на колони е типчино за гермно-скадите – колоната на Роланд в северна Германия, колоната на Тор в Швеция, колоната на Ателстан в саксонска Англия. В епархия Минден дори в края на 19 век е засвидетелствана песен за колната на Ирмин – в едната нейна версия се пее как войните на Карл Велики я сринали, а в другата версия се прославя героя Арминиус.

 

Преди създаването на модерна Германия през 1871 г. е имало идея за паметник на Арминиус – на височината Оснинг в Тевтобургската гора на 400 м да се извисява огромна бронзова статуя на героя: да държи меч в дясната си ръка и да гледа към Рейн. Статуята да е висока 25 м от подножието до върха на меча, а с постамента да е 50 м, да е изправена между колони претворяващи дъбове, които да са високи 27 м и да са в кръг около Арминиус подобно готически храм. Било пресметнато, че така статуята ще се вижда на 100 км и детайлите за нея били изляти в медния зводе на Лемго. Поради недостатък на средства тези конструкции лежали навън, ставали плячка на туристи вземайки си парчета за сувенири и това с пълно право можем да наречем срам за разпокъсаните държави в онази необединена „германия”.

Изминали са около 12 столетия от унищожението на колоната Ирминсул и близо 20 века от смъртта на Херман и днес той има своя паметник-мемориал завършен през 1875 г. след като великия Бисмарк, канцлера, който с желязо и кръв обедини и създаде Германия, като втори райх. Арминиус е възпят от британски поети и на първо място от германеца Клопщок, който преди няколко века твори своята ода в прослава на героя „Битката на полето на победата.”


image


СЕВЕРНАТА ЯРОСТ И СТРАСТ във видео по сериала "Вайкингс"

АПОГЕЯ на клипа под постинга е СЛЕД 1.14 !
 






Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
02.02.2018 13:17
Клипа започва след 0.20, КУЛМИНАЦИЯ СЛЕД 0.40
цитирай
2. germantiger - +
02.02.2018 13:24
В текста е преразказан Тацитус и не само той, който пише за целомъдрието на германските девойки в онази епоха - днес виждаме промяната в този и всеки друг евронарод.

Тацит пише за разврата сред сирийците като народ в онези времена, а днес сирийците за поне "наглед" по-морални от почти всеки европеец.

Сик глориа мунди - как преминава световната слава!

А про по както знаем ГЕРМАНИЯ СЛЕД 1945 Г. НЯМА - това е ментегермания и ментегерманци, след ВСВ Европа е "фейк".
цитирай
3. leonleonovpom2 - Коментар не по същество
02.02.2018 15:02
Римските имена с окончание на -иус се четат ий-Тибериус-Тиберий, Арминиус-Арминий......
Окончанието -ус не се чете-Тацитус-Тацит, Варус-Вар...

Август тежко преживява загубата на трите елитни легиона Тогава взема решение империята повече да не се разширява! До края на живота си повтаря на сън-Вар, върни ми легионите!
цитирай
4. monarh1991 - Страхотен постинг
02.02.2018 15:42
Страхотен постинг, поздрави! Много ме вълнува историята на Арминий, особено след като прочетох Аз, Клавдий на Р. Грейвз. Всъщност Мартин Лутер ли го преоткрива като исторически образ?
цитирай
5. barin - Здравей, germantiger. Преди малко ...
02.02.2018 15:43
Здравей, germantiger. Преди малко набързо прегледах темата. Сега- по-подробно. Херман Арминус е победил римляните. Римската империя е велика, но има съществени загуби на много места. Няма страна, която да има само победи. При България- първите шест владетели не губят никъде. Все пак сме напред в статистиката.
Поздрави!
цитирай
6. monarh1991 - https://www.youtube.com/watch?v=emSGxzEzX-M
02.02.2018 15:44
Поздрав с песента, има кадри от игрално-документален филм точно за битката, самата песен е по стихотворение -

Wir rufen Deine Wölfe
und rufen Deinen Speer,
wir rufen alle Zwölfe
vom Himmel zu uns her.

Wir rufen Dich vor Allen.
Nun kommt die wilde Jagd,
nun laßt das Horn erschallen,
um keinen Toten klagt.

Der Feind ist schon verfallen,
eh daß der Morgen tagt.

Das Wild hat keinen Namen,
der Feind hat kein Gesicht,
das Aas hat keinen Samen,
gerecht ist das Gericht.

Die Ernte ist vergangen,
die Spreu ist täglich feil,
die Raben jetzt verlangen
ihr angemessnes Teil,

die Jagd hat angefangen:
nun hält uns, Herr, Dein Heil.

Friedrich Hielscher, 1979
цитирай
7. germantiger - ...
02.02.2018 15:51
Чудесно знам това Леоне като русизъм в българския

аз съм решил да изписвам имената близо до "оргинала"

по същата причина пиша Шиллер с двойно "л" или Шарлътт Бронте, не Шарлот или Шарлота, дори бих могъл да я напиша Чарлът

Придържам се към латинското, не към българските русизми, макар и придобили публичност вкл. в историографията ни
цитирай
8. germantiger - ...
02.02.2018 15:57
Съгласен съм с теб, барин с няколко корекции или спорни моменти в коментара ти

1. Пораженията на автентичната западната римска армия са твърде малко за векове империя, а емблематичните разгроми се броят на пръстите на едната ръка може би - Тразименското езеро, Канна, Тевтобург, Карре - това са погроми, другото едва ли - немалкото загуби в пуническите войни или в късната империя рядко са чутовни поражения като това

2. Аспарух още първия владетел на дунавска България умира победен от хазарите

Петия бг владетел Кормисош е разбит от византийците и обърнат в бягство на бойното поле, ще рече грешиш в първите 5 друже

севар и кормесий трети и четвърти владетели дори не водят войни ако добре помня
цитирай
9. germantiger - ...
02.02.2018 16:01
monarh1991 написа:
Страхотен постинг, поздрави! Много ме вълнува историята на Арминий, особено след като прочетох Аз, Клавдий на Р. Грейвз. Всъщност Мартин Лутер ли го преоткрива като исторически образ?


Не съм чел "Аз, Клавдий" макар да знам, че е класика и да я имам останала от дядо ми, чиято книга беше една от любимите, избягвам да чета художествено за история, макар автора да е проучил доста извори и историография, за да напише великолпената си книга.

Не знаех, че Лутер има отношение към Арминиус
цитирай
10. germantiger - към монарх допълнение
02.02.2018 16:05
видеото вероятно от историческите поредици на някои гемански телевизии правят такива или от в3ъзстановките на хистъри, които също правеха премного преди години

също така преди доста години направиха един филм за Арминиус който беше жалък, не го направи хистъри, а някакви ентусиасти за което трябва да бъдат похвалени, но самия филм беше абсолютен боклук като актьорска игра, като реквизит и като операторска работа

нормално филма беше слаб, защото нито холивуд, нито онзи боклук, който днес се нарича германия не финансираха и не подкрепиха този проект, нио за германска сила не се прави и няма да бъде направено скоро
цитирай
11. nbrakalova - Драматично, героично, трогателно!
02.02.2018 18:54
Споделено увлекателно и образно с воинска строгост, възхита и почит.
Герои на меча, духа и любовта като Арминиус остават в историята и легендите. Увличаме се и прекланяме пред тях, увековечаваме ги, героизираме ги заслужено.
Но ужасът, многоликото страдание, гневно-трагичното разочарование е било за тях!
цитирай
12. germantiger - БЛАГОДАРЯ
02.02.2018 19:08
След такъв коментар най-добре да замълча

и подобен коментар е награда и както се казва венец за постинга!
цитирай
13. didanov - здравей
02.02.2018 23:41
Херман е бил син на един от водачите на племето харуски, което около новата ера е било известно като федерати- съюзници на Рим, вероятно за това Херман се е ползвал с доверието на римляните. Отношенията между херуски и римляни се влошават след като последните започват да се месят във вътрешните неща на херуските и да нарушават договорите между тях. След смъртта на Херман харуските, които успешно се защитавали от Рим, били покорени от хатите. Тези хати воювали като римляни - спазвали ред, дисциплина и винаги нощували в укрепени лагери.
С времето те се асимилират.
цитирай
14. germantiger - ...
03.02.2018 00:05
Не съм се интересувал от по-нататъшната съдба на херуските и ще се доверя на твоето допълнение диданов.

Също и благоаря за включването и добавеното инфо, по същество и полезно за постинга.
цитирай
15. veilet - Неизвестни факти....
03.02.2018 09:59
Видеото онагледява някак си сиветрично описания текст. Въпреки описанието характера, конкретните качества и умения на главния герой се опитвам да отрия скритото зрънце на голямата Истина- в коя точка на кипене на неговите мисли пламва завинаги решението му да се бори с цената на всичко?! Не е ли в основата на всичко Любовта му към една Жена?!

Поздрави за допълнените знания в моя архив по немска история!!!
цитирай
16. allvin - Германският Спартак
03.02.2018 10:38
Арминиус се оказва нещо като по-малък брат на тракийският Спартак, макар и с не толкова големи последствия за историята. Като малък на няколко пъти прелиствах набързо ,,Клавдий" на Робърт Грейвз и там наистина се споменаваше за поражението на римляните при Тевтобургската гора, но тогава не обърнах особено внимание на вожда на германите, с който сега отново се ,,срещам", макар и виртуално, след толкова години...
цитирай
17. germantiger - към алвин
03.02.2018 12:55
Всъщност поселдствията след АРМИНИУС СА НАД ТЕЗИ СЛЕД СПАРТАК

благодарение на Арминиус ГЕРМАНИЯ НИКОГА НЕ Е ПРЕВЗЕТА ОТ РИМЛЯНИТЕ

ако тя бе превзета вероятно нямаше да има деори англия векове след това заселена от германски племена, вероятно нямаше да има дори франция на германските франки итн

това НЕ го казвам аз, а историци - просто не го преведох, защото не съм докрай съгласен с това и то стига твърде далеч и несигурно като предположение в историята

ФАКТ Е, ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА АРМИНИУС ГЕРМАНИЯ НЕ Е ПРЕВЗЕТА

След Спартак робството не е премахнато и империята не тръгва надолу, то тя дори е република тогава, след Спартак на рим предстои да стане империя, да завладее алия, британия, дакия, месопотамия, египет

преди спартак рим не е завладял нито галия, нито дакия, нито месопотамия, нито египет, нито британия

СПАРТАК ОСТАВА САМО КАТО СИМПВОЛ И ДО ДНЕС, ВЕКОВЕ НАРЕД, НО РАЦИОНАЛНО ПОСЛЕДСТВИЯТА СЛЕД НЕГО СА ПОЧТИ НИКАКВИ

......

АРМИНИУС ПОСТИНГА РЕАЛНА ЦЕЛ С ПОСЛЕДСТВИЯ реално

СПАРТАК ОСТАВА СИМВОЛ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ ментално

като лидер, според мен Спартак е над Арминиус
цитирай
18. germantiger - към вейлет
03.02.2018 12:58
veilet написа:
Видеото онагледява някак си сиветрично описания текст. Въпреки описанието характера, конкретните качества и умения на главния герой се опитвам да отрия скритото зрънце на голямата Истина- в коя точка на кипене на неговите мисли пламва завинаги решението му да се бори с цената на всичко?! Не е ли в основата на всичко Любовта му към една Жена?!

Поздрави за допълнените знания в моя архив по немска история!!!


Ако трябва да сме честни, а то е задължително що иде реч до история

АРМИНИУС ВЕРОЯТНО НЕ ПРАВИ ОПИТ ДА ОСВОБОДИ ТУСНЕЛДА

МОЖЕ БИ НЕ ПРАВИ ОПИТ ДОРИ ТАЙНО ДА СЕ ВИДИ С НЕЯ ИЛИ СИНА СИ

не можем да бъдем сигурни в това, но аз знам войната му

а войната му показва, че той е бил овладян от друга доминираа над любовта мисъл

вероятно само в началото мотива любов и жена да е превалирал

разбира се, не знаем, а гадаем, един Бог знае какво е в главата на историческите личности
цитирай
19. allvin - АРМИНИУС ПОСТИНГА РЕАЛНА ЦЕЛ С ПОСЛЕДСТВИЯ реално СПАРТАК ОСТАВА СИМВОЛ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ ментално като лидер, според мен Спартак е над Арминиус
03.02.2018 19:09
germantiger написа:
Всъщност поселдствията след АРМИНИУС СА НАД ТЕЗИ СЛЕД СПАРТАК

благодарение на Арминиус ГЕРМАНИЯ НИКОГА НЕ Е ПРЕВЗЕТА ОТ РИМЛЯНИТЕ

ако тя бе превзета вероятно нямаше да има деори англия векове след това заселена от германски племена, вероятно нямаше да има дори франция на германските франки итн

това НЕ го казвам аз, а историци - просто не го преведох, защото не съм докрай съгласен с това и то стига твърде далеч и несигурно като предположение в историята

ФАКТ Е, ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА АРМИНИУС ГЕРМАНИЯ НЕ Е ПРЕВЗЕТА

След Спартак робството не е премахнато и империята не тръгва надолу, то тя дори е република тогава, след Спартак на рим предстои да стане империя, да завладее алия, британия, дакия, месопотамия, египет

преди спартак рим не е завладял нито галия, нито дакия, нито месопотамия, нито египет, нито британия

СПАРТАК ОСТАВА САМО КАТО СИМПВОЛ И ДО ДНЕС, ВЕКОВЕ НАРЕД, НО РАЦИОНАЛНО ПОСЛЕДСТВИЯТА СЛЕД НЕГО СА ПОЧТИ НИКАКВИ

......

АРМИНИУС ПОСТИНГА РЕАЛНА ЦЕЛ С ПОСЛЕДСТВИЯ реално

СПАРТАК ОСТАВА СИМВОЛ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ ментално

като лидер, според мен Спартак е над Арминиус


АРМИНИУС ПОСТИНГА РЕАЛНА ЦЕЛ С ПОСЛЕДСТВИЯ реално

СПАРТАК ОСТАВА СИМВОЛ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ ментално

като лидер, според мен Спартак е над Арминиус - точно казано! Благодаря!
цитирай
20. planinitenabulgaria - Поздравления за ценния постинг!
04.02.2018 09:11
Германците са били винаги великаа нация. За да не са днес такава виновна е световната мафия, победила ги през ВСВ. Спомням си известната Маргарет Тачър, която бе срещу обединението на Германия през 1990 г. Спомням си и за едно отмъщение на римляните срещу бунт в Британика, когато римските легиони избиха всички мъже на победения противник.
Мислите ми обаче се отнесоха на другаде:
Римската иимперия впряга всички сили на народиите, които покорява да работят като роби, предимно да строят. Тогава са построени най-значителните сгради, при Клавдий езавършена вече пътната мрежа на империята, която е уникалана. Тази пътна мрежа по-късно след разпадането на империята става причина по нея да достигнат до благодатни за основаване на населени места много хора. Тази пътна мрежа се ползва и до сега по планините и в близост до тях. След разцепването си Римската империя оставя една завършена, функционираща добре изградена империя, Византия, която остготите унищожават.
Другата велика империя, Британската, е ооснована с цел ограбване на света и пренасяне на богатствата на колониалнит страни с кораби до Британия. Днес същеествува последната империя, руската, наречена Империя на злото. И сега има нужда от пътища и строежи, но най-важното за времето ни са новите технологии. Вместо да сторва това, тя строи оръжия, с които иска да унищожи другите държава и така да се запази. Разбира се, че няма да стане, защото трябва да купи технологии от развитиите страни, с които да ги избие.
Модерната иимперия сега е САЩ. Чрез долара, нейната валута, която съгласно договорите след ВСВ е междуародно платежно средство, тя покори света. И Путин си държи там неговите 250 млрд. долара. Без да има легиони и или колониални войски, Америка накара целия свят да работи за нея. Архитектите на това разбира се бяха британците, Чърчил...
Поздравления за постинга!
цитирай
21. ard - Постингът много ми хареса!
04.02.2018 12:02
И веднага ще кажа с какво - с проявлението на силата на човешкия дух!

От една страна Рим:
"Рим постигал целите си методично, неотклонно и победоносно"
"Практиката на империята да взема за заложници младите наследници на чужда племенна аристокрация, след това да ги възпитава, дори покварява, да ги обсипва с награди и да ги превръща в римляни като култура, манталитет и дори дух била всеизвестна и резултатна."

А от друга страна Арминиус:
"Който останал неподкупен и равнодушен към ласкателства, награди и разкош."
"Не някой друг, а римските историци го нарекли с прозвището „Освободителя на Германия”!"

Рим го е подготвял за воин на Рим, но в сърцето си той е бил воин на Германия и така не само е останал в историята, но е бил и вдъхновяващ пример за много следващи поколения! Което заслужава адмирации!
цитирай
22. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
06.02.2018 09:33
Великите личности, водени от ясно съзнание, дух, воля и вяра в Свободата, Справедливостта и Истината, с личния си пример създават великите нации. Както децата следват примера на родителите си, така народите следват примера на своите велики личности и се учат от тях как да укрепват съзнателно духа, волята и вярата си в Свободата, Справедливостта и Истината.
Чест и почитания за постинга, Тигре!
цитирай
23. germantiger - ...
06.02.2018 14:11
Благодаря ти за коментара батого

коментар написан от теб великолепно, много силно и буквално като за книга или епитаф

епитафия достойна за надгорбен камък на доста народи, защото народите вече не следват примера на такива като Херман-Арминиус

германците днес в масата си абсоилютни безродни лайна

......

и отново да цитирам ТЕБ:

Великите личности, водени от ясно съзнание, дух, воля и вяра в Свободата, Справедливостта и Истината, с личния си пример създават великите нации.
цитирай
24. allvin - Точно!
09.02.2018 13:25


......

и отново да цитирам ТЕБ:

Великите личности, водени от ясно съзнание, дух, воля и вяра в Свободата, Справедливостта и Истината, с личния си пример създават великите нации.[/quote]
цитирай
25. allvin - Героите завинаги остават в историята!
09.02.2018 13:32
благодарение на Арминиус ГЕРМАНИЯ НИКОГА НЕ Е ПРЕВЗЕТА ОТ РИМЛЯНИТЕ

Ми то и колко от нашите български генерали, офицери и войници от войните за национално обединение на България са известни днес? ... Почти никой!
А благодарение на тях днес ни има ...
цитирай
26. nkf - Много интересна тема, за която аз ...
17.02.2018 19:48
Много интересна тема, за която аз нямам почти никакви знания. Предполагам, че това е същата битка, която е пресъздадена и в известния филм "Гладиатор", или се лъжа? Наистина героичен и величав образ. Обаче има и друго, германците са нравствено здрави, а римляните са морална пихтия. Ти казваш за пораженията им от пуните на Ханибал, обаче тогава римляните имат силен и много здрав морал и въпреки тежките загуби Картаген и сринат, опожарен, разоран и осолен. всъщност правилно са постъпили с афро-арабската измет. Жалкото е, че днешна Германия /пък и Европа като цяло/ са в състояние на морален разпад, както онези римляни, които Херман е размазал.
цитирай
27. nkf - Апропо, мисля, че най-южните не...
17.02.2018 19:50
Апропо, мисля, че най-южните немски земи - около Австрия, Швейцария винаги са били римски домен.
цитирай
28. germantiger - ...
18.02.2018 01:17
Всъщност не, би могла да ти "заприлича", но филма Гладиатор започва с фикция.

Началото на филма не е битката при Тевтобург най-малкото защото във филма римляните победиха, което е нормално антигерманско в киното

Боя в началото може да кореспондира с рейдовете на Друз Германик, но не с погрома в гората.

......

Зависи какво разбираме под домейн

преди римляните в земите на швейцарските алпи обитават келти векове наред, посел се "нанасят" германски племена, хелвети итн

виндобона от римско време днес вийн/виена вече там може да се каже това за началото

за днешна боклукгермания си напълно прав

германските днешни младежки лайна (не всички) но в мнозинството си са несаравними фекалии

това е смъртта
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4621282
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031