Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2009 11:26 - Тъжният свят на Майкъл Джексън
Автор: meto76 Категория: Музика   
Прочетен: 6550 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 26.06.2009 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тъжният свят на Майкъл Джексън Дата : 1 Септември 2008 г. 11:58 ч. Последна редакция : 1 Септември 2008 г. 11:21 ч. image image image



Един асистент бута по тротоара мъж в инвалидна количка, на средна възраст, облечен с пижама. Мъжът изглежда немощен и изпит, кожата му се лющи, ноктите му са болни и жълтеникави. Под бейзболната шапка се крие хирургическа маска, покриваща долната половина на лицето му. Големи слънчеви очила покриват останалата част.

Три деца вървят пред количката - две момчета и едно момиче. Всички изглеждат щастливи, облечени в пъстри дрехи. Бейзболните им шапки не са нарочно поставени, за да прикриват лицата им.

"Почакайте, по-бавно", заповядва мъжът с дрезгав шепот, но децата не му обръщат внимание, бързо пресичат улицата и застават пред витрината на книжарница.

Когато мъжът в инвалидната количка най-сетне ги настига, едно от децата покорно задържа вратата докато количката успее да влезе.

"Благодаря", промърморва мъжът. Всичко изглежда спокойно, когато изведнъж една непозната се приближава до най-малкото дете. "Това не беше ли...?" пита тя. Преди момчето да успее да отговори, един огромен мъж застава пред жената: "Не, не беше". После хваща момчето за ръка и го вкарва вътре. Точно преди да се затвори вратата, то се обръща към жената, усмихва се и казва: "Майкъл Джексън".

Добре дошли в тъжния свят на Майкъл Джексън. Горната сцена е обичайна за сегашния му живот в Лас Вегас, щата Невада, където живее в момента. Като журналист, който за 30 години е писал за Майкъл Джексън повече от всеки друг (включително трите бестселъра посветени на него, които съм издал), не мога да чувствам нищо друго освен дълбока тъга заради онова, в което се е превърнал живота му.

Все пак аз бях журналистът, който през 1974 озаглави статията си "Майкъл Джексън навърши 16". Тогава бъдещето му изглеждаше звездно и безоблачно.

След това под моето перо се появиха и куп други статии като например: "Майкъл Джексън на 21 години" и "Детето, което притежава всичко", когато навърши 25.

Отразявах всичките му рождени дни и важни дати, защото вярвах, че той е един от най-позитивните шоумени, които някога съм срещал. Още когато беше тийнейджър, Майкъл вярваше, че ще продаде повече албуми, от който и да е друг. И разбира се успя.

Освен това знаеше, че именно той ще изнесе най-големите и доходоносни концерти в музикалната история. Но всичко това сега е просто минало. Днес той прекарва времето си шляейки се из Лас Вегас с няколко бодигарда и трите си любими деца - Принс Майкъл Първи (11), Парис (10) и Принс Майкъл Втори (6).

Почти винаги се движи на инвалидна количка, облечен е странно и изглежда толкова слаб и немощен, сякаш смъртта го дебне зад ъгъла. Междувременно, с шеметната му кариера изглежда е свършено. След всичко случило се, Майкъл е абсолютно демотивира, няма никакви реални планове за бъдещето, а на всичкото отгоре е потънал в дългове.

Само преди няколко дни Джако навърши 50 години. Как се стигна до ситуацията, в която е в момента?

Онези, които го познаваха преди процесът за сексуален тормоз през 2005 ( той беше оправдан), стоварват вината за всичко случило се точно върху този процес. Джексън беше емоционално разрушен и така и не успя да се върне на сцената. Той страда толкова, колкото щеше да страда ако присъдата беше "виновен".

Спомням си ясно деня, в който го оправдаха. Седях точно зад Майкъл в съдебната зала Санта Моника и слушах как всички обвинения отпадат.

Когато се изправи, за да напусне залата, изглежда не разбираше какво се случва, нито че са го оправдали. От човека, който познавах от години беше останала само осанката. Беше объркан, погледът му бе празен, лицето му безизразно - видимите резултати от явната злоупотреба с наркотици и лекарствени средства.

Знаех, че никога отново няма да бъде същият. Свидетелските показания бяха толкова съкрушителни, че уединен човек като Майкъл трудно би могъл да се възстанови.

Все пак Майкъл внимателно изгражда своя имидж още от 10 годишен, а по това време повечето деца все още играят с колички и кукли. По-късно той си въобрази, че може да е модерният Питър Пан и се опита да изживее изгубеното си детство - построи прочутото имение "Невърленд" с всичките му увеселителни съоръжения, зоологическа градина и зелени поляни пълни с весели деца.

Ако погледнем назад, покупката на "Неверленд" през 1988 година, е най-ужасното събитие в живота на Майкъл. Имението му позволи да се вглъби в самотата си прекалено много и да се изолира от приятелите и семейството си. Той се обгради с деца, животни и измислена реалност, до такава степен, че така и никога не се научи как да се справя в истинския свят. Като че ли просто не искаше да порасне, а мениджърите му окуражаваха ексцентричностите му, вместо да му помогнат с терапия. Те му позволиха да живее охолно и да харчи огромни суми пари, без да мисли за бъдещето.

Майкъл Джаксън остана сам с лудостта си, с времето странностите му се умножиха, а изглежда вече никой не го беше грижа за Краля на попа.

През 80-те, когато започнаха експериментите му с пластичната хирургия (очевиден вик за помощ), никой, дори и семейството му не обърна внимание и не му каза, че това е стъпка, която трябва да се обмисли добре. Вече беше доста трудно да общуваш с Майкъл - той се бе изолирал напълно.

Когато в началото на 90-те години Джордан Чандлър го обвини в сексуален тормоз, светът на Майкъл Джексън се разби напълно.

Джако и семейството на Чандлър се договориха за 20 милиона долара обезщетение и обвиненията бяха оттеглени поради липса на доказателства. Но имиджът на Майкъл беше опетнен.

Точно десет години по-късно, Гавин Арвизо обвини звездата в същото - сексуален тормоз извършен в имението "Неверленд". Този път обаче обвиненията стигнаха до съдебен процес.

Изляха се зловещи свидетелски показания, разказващи че е преспивал с деца, че ги е напивал с вино и им е посягал. Цяла седмица бе отделена, за да се покажат порнографските снимки намерени в "Невърленд". Нямаше значение, че Майкъл беше оневинен - не само репутацията му беше съсипана, но и неговото самоуважение.

Тогава бившият му мениджър Франк Дилео ми каза: "Всеки, който си мисли, че след подобно публично унижение той ще се върне направо на сцената, просто не познава Майкъл Джексън".

Едно време Джако разчиташе на таланта си: "Винаги мога да намеря опора в онова, с което Бог ме е надарил. Хората могат да говорят и да се шегуват колкото си искат, но всички са на ясно, че когато правя албуми, те ще бъдат най-добрите", каза той през 1987 година.

По това време думите му бяха истина - никой не можеше да надмине неговите продажби. "Трилър" излезе на пазара през 1982 година и все още е най-продаваният албум за всички времена с реализирани 100 милиона копия. А Джако все още има стотици хиляди почитатели, стига да ги иска.

Наскоро той беше сключил договор за 30 концерта в Лондон, а организаторите бяха готови да му платят шеметните 1 милион долара за всяко шоу. В началото Майкъл изглеждаше ентусиазиран, но по време на една среща с организаторите, певецът сякаш вече въобще не се интересуваше как ще протекат нещата. Изведнъж той станал, стиснал си ръце с тях и прекратил договора. Печелившата сделка, която щеше да оправи финансово му състояние, беше отменена.

В момента към него има отправена нова оферта за серия концерти в Лас Вегас, но Джако все още не е предприел нищо.

Сякаш Майкъл няма никакво желание за работа - огънят, който в миналото го караше да бъде най-добрият и най-големият, сега вече е угаснал. Стандартите за отлични постижения, които той си поставяше в миналото, са толкова високи, че в момента за него е почти невъзможно да отговори на тях.

Преди повече от десет години Майкъл ми каза: "Когато изляза на сцената, хората очакват много. Те искат да видят танците, завъртанията, всичко. Но не знам колко още ще мога да продължа да го правя. Не знам кога всичко това ще стане непосилно за мен."

Има проблеми, подобни на артрит, с коленете, глезените и пръстите си - затова и използва инвалидната количка. Майкъл Джексън е изгубил самоувереността си, а така е изчезнал и неудържимия му стремеж за успех.

Освен всичко това, Майкъл вярва, че ордите от фенове, които едно време запълваха стадионите, днес вече няма да бъдат отново там. Той се страхува, че те са настроени срещу него заради съдебния процес.

На една скорошна среща с организатор в Лас Вегас, Джако изрази силното си учудване от преиздаването на "Трилър". Той каза: "Наистина съм шокиран. Не мога да повярвам, че хората са си го купили. Разбрах, че са се продали над три милиона копия. Можете ли да повярвате?!"

За да бъде отбелязан петдесетия рожден ден на Майкъл, излиза албум наречен "King of Pop". В него са включени 18 от най-добрите му песни, избрани чрез Интернет гласуване от британските му фенове.

Наскоро Джако беше гост вокалист за една песен на американския изпълнител Ейкън, "Hold My Hand". Гласът му звучи чудесно, но за турнета явно все още не може да става въпрос.

И въпреки че финансовото му положение е бедствено, се говори, че е закупил къща за 1 милион долара в нюйоркското предградие Пъкипси. Когато го разпитват по този въпрос, Майкъл отговоря доста енигматично: "Мисля, че някой от моята организация го е купил за мен. Не знам с точност, но все пак звучи хубаво. Обзалагам се, че децата ще го харесат."

А какво се случва с имението "Невърленд"? Джако го изостави след като се оказа, че има неизпълнени финансови задължения по заем за 25 милиона долара. Имението щеше да бъде обявено във възбрана заради просрочена ипотека, но в последната минута се появи инвестиционна група на име "Colony Capital LLC", която гу купи.

Наскоро Джако заяви по повод това: "Неверленд, не знам нищо за него. Мисля, че това в момента е нечий друг проблем. Но не съм сигурен."

Какво предстои за Джексън. Очаква се той да се събере отново с братята си на 4-ти септември, когато музикалната компания BMI чества семейство Джексън. Но на тридесетия си рожден ден през 1988 той ми каза, че не може да си представи да се събере отново с тях след турнето "Виктори" от 1984: "Аз не живея в миналото. Смятам, че всички трябва да продължат напред след Jackson Five.

След края на процеса, Джако е разговарял само с един или двама членове на семейството си. А със сестра си Джанет, не е общувал от най-малко три години. Много рядко разговаря и с майка си, а с баща си никога.

Що се отнася до парите, той все пак притежава авторски права за песни "Бийтълс". Но всичко това е само на хартия и се смятат за средства заделени настрана за децата му.

Ако Джако се добере до самите пари, вероятно би похарчил и тях. Но изглежда сякаш децата му са единственият му източник на надежда и по всичко личи, че той дава най-доброто от себе си, за да бъде перфектен баща.

Парис и Принс Майкъл Първи се родиха от втората съпруга на Джако, 49 годишната Деби Роуи. Те са продукт на изкуствено оплождане, но Роуи така и никога не обяви дали използваната сперма е била на Майкъл Джексън.

"Родила съм две много хубави деца", казва Роуи. Когато обаче се оказа, че тя не може да има друго дето, Джако обезумял: "Беше много разстроен. Просто не можеше да го проумее", сподели тогава Роуи.

Джексън направи всичко възможно да има трето дето - Принс Майкъл Втори. Майката на детето обаче остава в тайна и до днес.

Майкъл вижда много черти от себе си в трите деца, особено в Принс Майкъл Втори (с прякор Blanket/одеяло). И тримата имат музикални заложби, но според Джако именно малкото "Одеяло" ще бъде новата звезда в семейството. Именно това крепи Майкъл - че ще може да се освободи от болката по отминалата слава, чрез едно от своите деца.

Но много хора се опасяват, че петдесетият рожден на Майкъл Джексън ще бъде ден на разплата, заради неговата мания по младостта и фикс идеята му да остане дете завинаги. Той няма никакви планове да прави голямо празненство, вероятно ще бъде само скромно семейно събиране с децата. И този път няма да има големи интервюта отбелязващи рождения ден - нито с мен, нито, с който и да било.

Майкъл е започнал да съжалява за пластичните операции, наскоро той ми сподели: "Не знам какво съм си мислил тогава. Предполагам, че всеки прави грешки, когато е млад. Но аз все още изглеждам добре, нали? Имам предвид за 40-годишен?" Тогава аз му припомних, че след няколко дни ще стане на 50, а той ме погледна с тъжна полу-усмивка: "Годините минаха толкова бързо, нали? Иска ми се да мога да изживея всичко отново, наистина."

Но по всичко личи, че времето за завръщане към старата слава е отминало. Миналата седмица Майкъл Джексън ми каза: "Изморен съм. Не ми е останало нищо, което да мога дам. Искам да бъда оставен сам. Толкова ли е лошо това?"

http://showbusiness.actualno.com/news_178100.html





Тагове:   майкъл джексън,


Гласувай:
0



1. meto76 - http://bg. wikipedia. org/wik...
26.06.2009 11:33
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D1%8A%D0%BB_%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%8A%D0%BD
цитирай
2. анонимен - ЕДИНСТВЕННИЯ ФЕНОМЕН В МУЗИКАТА
08.07.2009 22:34
ПРОСТО ВЕЛИК ЧОВЕК - И НАЙ-ВЕЛИКИЯ ПЕВЕЦ, ТАНЦЬОР, ШОУМЕН И ПРИМЕР ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ...ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА . ПОЧИВАЙ В МИР, МАЙКЪЛ ДЖАКСЪН НИЕ ВИНАГИ ЩЕ ТЕ ПОМНИМ И ОБИЧАМЕ. ПОКЛОН ПРЕД ТЕБ И ПРЕД НЕВЕРОЯТНИЯТ ТИ ТАЛАНТ
цитирай
3. анонимен - Най-великия
11.07.2009 00:10
Майкъл Джексън-е човек с главно"Ч"защото никой не е давал за благотворителност повече от него никой не е бил по-впечатлен от това как да помогне на тези който имат нужда.А за музиката му какво мога да кажа освен един "Великан"страхотен в всичко няма и няма да има по-добър от него той одаде живота си на единствената любов в живота си музиката и остави толкова много на света.Почивай в мир.Поклон пред теб и таланта ти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579891
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031