Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2006 00:15 - Газова камера за индустрията - ще защити ли някой българският производител
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 748 Коментари: 0 Гласове:
0



Газова камера за индустрията Министър Овчаров трябва да каже откровено как точно стоят нещата в преговорите с "Газпром"

Т

image
Уголемяване

Спонсорирани линкове Тежки времена чакат потребителите на природен газ в България. Почти е сигурно, че от догодина синьото гориво ще поскъпва. Най-потърпевши ще бъдат индустриите, които ползват природен газ като суровина.
Ценовият удар обаче ще засегне и множество други производители, а оттам през инфлацията ще стигне до всеки гражданин в страната. Кога и колко тежък ще бъде той, ще стане ясно едва когато лидерите на управляващата коалиция кажат виждането си по бъдещите газови отношения с Русия. Очаква се това да стане най-късно в началото на декември. 

Решението ще е политическо. И няма как иначе да бъде. Русия подложи на силен натиск правителството и вече близо година му извива ръцете с искания за промени в действащия договор за транзит на газ през България - транзитната такса да не се плаща с евтин газ, а с пари. Това ще повиши значително средната цена на горивото. Едва наскоро министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров съобщи за ултиматума на Москва. Според него кабинетът може да избира между два варианта. В първия България отказва промени в транзитния договор, който изтича чак в края на 2010 г. Дотогава цените на горивото за вътрешно потребление ще се променят в зависимост от движението на международните цени на петролните продукти (виж текста към инфографиката). Тоест, ако изобщо има повишение, то няма да е драстично. Но след това ни чакат шоково поскъпване и тежки пазарлъци с "Газпром" за нови договори, смята Овчаров. Вторият вариант е да се приеме искането на Москва за предсрочното преминаване към пазарно плащане на таксите. Но това да се обвърже със сключването на нови двайсетгодишни договори с "Газпром", с които да се гарантират доставките и да се увеличи транзитът на газ през страната. И в двата случая поскъпването на горивото няма да ни се размине.

Нокаут...

Най-малко 40% скок на цената на природния газ през 2011 г. и плащане на 6 млрд. долара неустойки на "Газпром". Това ще се случи, ако България реши да отстоява позицията си сегашните договори с "Газпром" да не се преразглеждат до изтичането им в края на 2010 г. През миналата седмица министър Овчаров предупреди, че шоковото поскъпване на природния газ на вътрешния пазар е неизбежно при спиране на бартерния внос. По сегашните договори с "Газпром" вместо транзитна такса България получава около 1.4 млрд. куб.м природен газ годишно при цена от 1998 г. - 83 долара за 1000 куб.м. Цената по договора за доставка е 221.57 долара за 1000 куб.м. Благодарение на евтините бартерни количества "Булгаргаз" поддържа по-ниски цени на вътрешния пазар (виж графиката). Освен шоковото поскъпване на газа страната ще пропусне ползи, тъй като транзитът на руско синьо гориво през страната до 2010 г. няма да се увеличава, а след това няма бъде гарантиран по никакъв начин. "Газпром" освен това заплашва, че ще задейства клаузата take or pay в сегашните договори с "Булгаргаз". Според нея, ако откаже част от заявените количества за годината, "Булгаргаз" трябва да плати 75% от стойността на невзетия газ. От сключването на договора досега българската компания не може да изпълни дори половината от заявките. Като се изключи бартерът, "Булгаргаз" на практика купува около 1.8 млрд. куб.м газ годишно. А фиксираните в договора заявки за последните години надвишават 6 млрд. куб.м. "Вярно е, че в заключителната част на договора има текст, според който заявките ще се уточняват в началото на всяка година, но той е много обтекаем и неясен. Ако "Газпром" поиска арбитраж, твърде вероятно е да спечели. А това означава, че "Булгаргаз" ще трябва да му плати най-малко 6 млрд. долара неустойки. Той няма тези пари", обясни експерт от екипа на Овчаров. За да не фалира компанията, ще трябва да плати или собственикът - й държавата, или да се вдигнат драстично цените на газа много преди решаващата 2010 г.

...или нокдаун

Поскъпването на газа и при втория вариант е неизбежно. Според обясненията на Румен Овчаров решението за подписване на нови дългосрочни споразумения с "Газпром" ще позволи да се договори механизъм, при който газът да поскъпва плавно в рамките на няколко години. Новите договори обаче вървят в пакет и с други неща - например "Газпром" да придобие активи в България: в компанията за АЕЦ "Белене", в нефтопровода Бургас - Александруполис, а най-вероятно и в газопроводи. В разпределителната мрежа руският концерн вече влезе през "Овергаз", но остава желанието му да вземе и тръби за транзит, като един от вариантите е чрез участие в изграждането на газопровода до Сърбия и ново трасе през България, договорено с унгарската MOL. Наскоро руски медии съобщиха, че "Газпром" обмисля и участие в газопровода "Набуко" за пренос на газ от Централна Азия през Турция, България и Румъния към Европа. Така всякаква възможност за алтернатива на руските доставки автоматично отпада.
Заради опасно нарастващата зависимост и неяснотите около по-нататъшната обвързаност с "Газпром" много икономисти и представители на бизнеса обявиха, че са против промените в действащия договор и ново споразумение с руския концерн за цели две десетилетия напред. Още повече че не се потвърдиха опасенията на министър Овчаров, че бартерната част от транзитния договор с "Газпром" влиза в конфликт с европейски директиви. "Ние искаме България да получава енергия при изгодни условия и няма да настояваме тя да предоговаря настоящите си отношения с компаниите доставчици. Ако има проблем в това отношение, той не идва от европейската комисия", коментира за в. "Дневник" еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс.
"Договорът с "Газпром" е валиден договор, който трябва да се спазва. Това е принцип още от римското право. Нашата оценка е, че цената на природния газ не трябва да се повишава. Тя е фиксирана в договора и промяната й ще смути българската икономика. Рязкото повишаване на цената може да има катастрофални последици за някои фирми. Компаниите са направили своите бизнес планове и разчети на базата на записаните цени в договора, знаейки, че те няма да се променят до 2010 г. Ако някой е допуснал грешка при подписването на този договор, това не означава, че трябва да я поправя на гърба на фирмите. За нас драстичното повишение на цената на природния газ, за което се говори, без да има официални заявления от "Газпром", не е приемливо", коментира изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Взрив в индустрията

Експерти от Министерството на финансите пресметнаха за "Капитал", че 40% поскъпване на газа ще повиши инфлацията с 0.5%. На пръв поглед това не изглежда много страшно за средностатистическия потребител. Но ударът за индустрията ще е катастрофален. Най-сериозно ще бъдат засегнати топлофикациите. По сметки на икономическото министерство в този случай цената на парното ще скочи с 30%, което би качило инфлацията с още 0.5%. Много други отрасли също ще бъдат засегнати - в най-голяма степен металургията, химическата индустрия, хартиено-целулозната, стъкларската и керамичната промишленост. "Поскъпване на газа с 40% означава, че нашата индустрия загива. Синьото гориво е 70% от себестойността на продукцията ни. При подобно повишение цените на амониевия нитрат ще скочат от 280-290 лв. за тон в момента до най-малко 600 лв. за тон. Това ще направи износа ни неконкурентен. За сравнение, във Франция цената на амониевия нитрат е 220 евро на тон. Никой земеделски производител няма да може да купува на подобни цени, което означава, че ние просто трябва да спрем да работим", посочи изпълнителният директор на "Агрополихим" Васил Александров.
Според повечето наблюдатели изборът вече е решен - България ще отстъпи на натиска. Това означава минимум 10% поскъпване на газа през всяка от следващите четири години и нови две десетилетия в хватката на "Газпром". Въпреки твърденията на Румен Овчаров, че ако се приемат условията на руснаците и се подпише нов 20-годишен договор, шоковият скок в цените на вътрешния пазар ще се избегне, няма никакви гаранции, че това наистина ще стане. "Газпром" е непредсказуем. А и до момента няма никакво официално потвърждение за руската позиция - какво точно иска "Газпром" и какво е готов да предложи. При липсата на ясни параметри няма как да се прецени кое е доброто решение и колко защитен ще бъде общественият интерес. Затова Овчаров, вместо да намесва Брюксел и да хвърля в паника индустрията със заплашителни цифри за ръст на цените, трябва най-после да каже откровено как точно стоят нещата в преговорите с Москва. И да представи истински анализ за ползите и рисковете при различните варианти. Така че бизнесът и обществото да могат да направят информиран избор. И да не се оставя всичко в само в ръцете на тримата водачи от управляващата коалиция.


Тагове:   камера,   производител,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14578931
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031