Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2007 00:28 - НОВА ВОЙНА НА ХОРИЗОНТА
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1883 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2007 01:31


США направляют в Персидский залив вторую авианосную ударную группу, сообщает Jerusalem Post.

АУГ-74, во главе с атомным авианосцем "Джон Стеннис" (CVN-74 John C. Stennis), отправилась в "горячую точку" из Бремертона, штат Вашингтон, во вторник, 16 января.

С прибытием группировки в Персидский залив, ВМС США будут располагать в регионе двумя АУГ. Такой концентрации военно-морских сил в регионе не было с момента завершения активной фазы операции против Ирака в 2003 году.

Авианосец "Джон Стеннис", относящийся к типу "Нимитц", несет авиакрыло численностью свыше 70 летательных аппаратов, в том числе свыше сорока многоцелевых истребителей. Сопровождающие его корабли имеют на борту несколько десятков крылатых ракет "Томагавк". Специалисты отмечают, что подобное сосредоточение может говорить о готовности США начать в ближайшее время военную операцию против Ирана. 


http://lenta.ru/news/2007/01/16/aircarrier/



Русия вече доставя на Иран системи Тор-М1

news.bg

Размер на шрифта: a a a

imageРусия е започнала да доставя за Иран на ракетни отбранителни системи "Тор-М1", съобщи ИТАР-ТАСС.

Първите съоръжения вече са доставени в Техеран, съобщават високопоставени руски представители, пожелали анонимност.

Иран ще закупи от Русия 29 комплекса подобни системи, които ще пазят държавни и военни обекти, най-вече в Исфахан, Бушер, Техеран и в източните части на страната.

Според руски представители споразумението е подписано в края на миналата година и възлиза на 700 милиона долара, уточнява АП. Сделката, която е за конвенционално оръжие, не нарушава международни споразумения.

По информация от руски медии системата може да разпознава до 48 обекта и да обстрелва две цели едновременно на височина до 6 000 метра.


http://news.ibox.bg/news/id_455831874

САЩ репетираха войната с Иран Вашингтон използва еврейската държава като инструмент в геополитиката си


Боян Чуков
Месец август ни предостави възможност да се замислим за Близкия изток и да се опитаме да разберем какво точно се случи в Ливан и ивицата Газа. Защото в началото на XXI век битката в медиите е не по-малко "жестока" от кървавия хаос, разиграл се от двете страни на ливанско-израелската граница.
Големите световни медии се поляризираха около двете основни "обяснения" на ставащото, приемайки израелската версия или тази на Хизбула. Това важи и за политиците, като се стигна дотам, че Никола Саркози - вътрешният министър на Франция, който е от еврейски произход, бе 

наречен Никола бен МОСАД
заради позицията си. В хода на войната читатели и зрители бяха подложени на информационни атаки, които се целят в психиката, а не в разума. Щурмът е силен, за да се забрани на индивида да направи своята оценка. От известно време експертите въведоха понятието "извън-MSM" (Mainstream media), където се предлагат разнообразна информация и доста по-интересни анализи от легитимните източници, които основно са предназначени за водене на информационна война. Те се различават от коментарите на световно известните "независими" експерти, разпространявани от някоя влиятелна MSM медия, които почти винаги явно защитават дадена геополитическа позиция.
Но да се върнем към въоръжения конфликт между ЦАХАЛ и Хизбула. Зад израелската армия стои Държавата Израел, а зад нея САЩ, които дават на Тел Авив всяка година помощ към $10 млрд. Хизбула оперира на ливанска територия, има депутати в местния парламент, двама министри в правителството в Бейрут, но зад нея стои Иран. Фактически на 14 август с резолюция №1701 на СС на ООН приключи първият въоръжен конфликт на територията на Ливан между Вашингтон и Техеран. Като се имат предвид амбициите на САЩ за реализиране на проекта Голям Близък изток и желанието на Иран от регионална суперсила да се превърне в глобална, то случилото се в Южен Ливан е само увертюра към военния сблъсък между американци и перси. Станалото се представя като арабско-израелски конфликт, но на практика ЦАХАЛ за първи път се изправи срещу персийската военна тактика и стратегия.
Началото на войната бе представено като "изненада" и за двете страни, но истината е, че както Хизбула, така и Израел се готвеха от доста време за нея. Обилна светлина по въпроса хвърли известният US журналист Сеймур Хърш в статия в сп. The New Yorker. Според него "администрацията на Буш е била
тясно свързана с ответния удар
на израелската армия". Той твърди, че в разговори с бивши и действащи официални представители на дипломатическите и разузнавателните кръгове във Вашингтон последните са споделили, че "президентът Буш и вицепрезидентът Дик Чейни са били убедени, че успешните бомбардировки на израелските ВВС на добре укрепените подземни бункери на Хизбула с пускови установки и командно-контролни пунктове на територията на Ливан ще помогнат на Израел да укрепи своята собствена сигурност, а също така ще послужат за модел на превантивния удар на САЩ, който могат да нанесат по ядрените обекти на Иран, част от които по подобен начин са укрити дълбоко под земята". Хърш твърди, че по данни на бивш високопоставен разузнавач израелският план е "представлявал огледално отражение на това, което планират САЩ по отношение на Иран".


http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-08-28&article=158176


И НЯКОИ ДА МИ КАЖЕ ЧЕ НОВА ВОЙНА НЕ Е НА ХОРИЗОНТА;ЗАЩО Й Е НА АМЕРИКА ЗА ПРЕНАСОЧВА НОВИ САМОЛЕТОНОСАЧИ В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ, ДА НЕ БИ ИРАКСКАТА СЪПРОТИВА ДА СЕ Е ПРЕНЕСЛА И ПО МОРЕ. А БРАТУШКИТЕ ОБИЧАТ ДА ПРАВЯТ МРЪСНО И ДЕ ЛИ ВЪОРЪЖАВАТ БРАДАТИТЕ АЯТОЛАСИ СЪС РАКЕТНИ СИСТЕМИ, НА КОИТО ЦЕЛТА Е ДА СВАЛЯТ ТОЧНО САМОЛЕТИ.

http://www.debati.net/articles/3.php


Тагове:   война,   нова,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615839
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930