Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2007 00:54 - За състоянието на съюза - Реч на Президента Буш пред Конгреса, 24.01.2007 год.
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1610 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2007 00:55


За 41 месеца американската икономика създаде 7.2 милиона нови работни места Президентът Буш: Америка ще бъде във война, докато злото шества по света Шиитските и сунитски екстремисти са две лица на една тоталитарна идеология Джордж У. Буш (със съкращения)




Ритуалът ни събира в съдбовен час, когато решения се вземат трудно и е нужна смелост. Влизаме в 2007 година с големи стремежи. Трябва ни воля, за да се изправим пред трудни предизвикателства и решителни врагове - и мъдрост, за да стоим единни срещу тях.
Всеки от нас tрябва да остане верeн на убежденията си. Но всички сме призвани да служим на едни и същи добри цели - да увеличаваме благоденствието на нашата нация, да харчим мъдро парите на народа, да решаваме проблемите, за да не ги оставим в наследство на бъдещите поколения, и да пазим Америка от всяко зло.
За която и партия да са гласували американците, истината е, че никой от тях не е гласувал за поражението на Америка. Нашите граждани искат от нас да си вършим работата. А тя е да правим живота на американците все по-добър и да изградим бъдеще на надеждата и възможностите.
Бъдещето на надеждата и възможностите започва от растящата икономика. Имаме я. Навлязохме в 41-ия месец на непрекъснато нарастване на заетостта, на оживление, което досега създаде допълнително още 7.2 милиона работни места. Безработицата е ниска, инфлацията е ниска, заплатите растат.
Предлагам три икономически реформи. Първо, трябва да балансираме федералния бюджет, без да повишаваме данъците, като наложим дисциплина върху разходването нa бюджетни средства. Бяхме си поставили задачата до 2009 г. да съкратим дефицита наполовина. Изпълнихме я 3 години предсрочно. Ще предложа бюджет, който през следващите 5 години ще елиминира изцяло федералния дефицит.
Общественото и здравното осигуряване са ангажименти на съвестта. Наш дълг е да ги поддържаме в перманентно стабилно състояние. В това си задължение обаче имаме неуспехи, които ще изправят децата ни пред тежък избор между огромно увеличение на данъците, огромен дефицит или огромни и незабавни съкращения на социалните придобивки.
Едно бъдеще на надеждата и възможностите означава всички наши граждани да имат достъп до евтино здравеопазване. Държавата е задължена да се грижи за възрастните, болните, инвалидите и децата на бедните. Днес предлагам две инициативи. Първо, здравноосигурените семейства да бъдат освободени от подоходно облагане върху първите $15 000 от дохода им, а несемейните - върху първите $7500. Тази реформа облагодетелства над 100 милиона граждани, които сега разчитат на осигуровките, плащани от работодателите им. На онези, които сами си купуват осигуровките, реформата гарантира значителни спестявания от данъци - до $4500 за 4-членно семейство с годишен доход от $60 000.
Щатите, които и сега търсят начини за осигуряване на неосигурените, ще получават бюджетно финансиране, с което да "покрият" болните и бедните. 
За да дадем надежда и възможности на Америка, имаме нужда от публични училища, които да изградят у децата ни характера и знанията, които ще им трябват в живота. Трябва да усилим знанията им в науките и математиката, за да ги подготвим за професиите на бъдещето, така че нашата страна да стане още по-конкурентоспособна от сега.

image Снимки: Интернет

Въпреки критиките в кулоарите, Конгресът многократно прекъсваше отчета на президента Буш с овации и ставане на крака. След края на словото докладчикът получи поздравления от своите политически опонентки Нанси Пелоси (на снимката вдясно) и Хилъри Клинтън.


Нужно е да сведем до минимум лекарските грешки с подобряване на информационните технологии, прозрачност в ценообразуването, защита на добрите лекари от глупави съдебни дела. За целта трябва да въведем застраховка "медицинска отговорност". И да не забравяме, че най-добрите решения в здравеопазването се вземат не от правителството и застрахователите, а от пациентите и техните лекари.
За да дадем надежда и възможности, имаме нужда от имиграционна система с честни закони и сигурни граници. Нарушаването им нанася поражения на нашите национални интереси. За да осигурим границите си, удвояваме числеността на граничната полиция и увеличаваме технологичното й финансиране. Ще въведем имиграционно законодателство до работното място. Ще дадем на  работодателите инструменти, с които да удостоверяват легалния статут на своите работници, така че да няма извинения за нарушаването на закона. Ще запазим великата традиция на Америка като топилен казан, асимилиращ всеки новодошъл. Проблемът с нелегално пребиваващите имигранти ще бъде решен без враждебност, но и без амнистия.
Твърде дълго нашата нация бе зависима от вноса на горива. Това я прави уязвима за враждебността на чужди режими и терористи, които могат да прекъсват доставките и да вдигат цените на петрола, нанасяйки поражения на нашата икономика.
Жизнените интереси на Америка изискват да диверсифицираме енергетиката с по-широко използване на слънцето, вятъра, чистата и безопасна ядрена енергетика и колите с чисто дизелово и биодизелово гориво. Ще инвестираме още в хибридни превозни средства и в нови методи за производство на етанол.
Призовавам Конгреса да ме подкрепи за постигането на една голяма цел - в следващите 10 години да съкратим потреблението на бензин с 20%. Така ще съкратим с 3/4 количествата на петрола, който внасяме от Близкия изток. Трябва да направим нашите автомобили по-икономични и да увеличим производството на горива от алтернативни източници до 35 милиарда галона годишно. За да намалим зависимостта си чуждестранен петрол, моля Конгреса да удвои сегашния капацитет на Стратегическия петролен резерв.
Америка е пред прага на технологични открития, с които не само ще намалим енергийната си зависимост, но и ще се справим с предизвикателствата на глобалните промени в климата.
Едно бъдеще на надеждата и възможностите изисква справедлива, безпристрастна съдебна система. Имаме задължение да осигурим достатъчно съдии за федералните съдилища, които да решават делата бързо и да се произнасят навреме.
Висша цел на всички в тази зала е защитата на народа от заплахи. Пет години минаха от оня септемврийски ден, който, както знаем, бе само кадър от онова, което терористите планират да направят, ако не ги спрем. Дебатите, които водим за съвременните конфликти, са основа на нашата велика демокрация. Но има един въпрос, по който всички сме съгласни - че ако искаме да спечелим войната срещу терора, трябва да пренесем битката на територията на врага. Неприятелят знае, че времето, когато разполагаше с комфортни убежища, лесно придвижване, стабилно финансиране и свободни комуникации, отмина в историята.
Но злото, което тържествуваше на 11 септември, още лелее безкрайни амбиции. То още шета по света. И докато това е така, Америка ще бъде във война. Тази война е нещо повече от военен сблъсък. Тя е решителна идеологическа борба, в която залог е сигурността на нашата нация.
В умовете на терористите тази война е започнала много преди 11 септември и няма да свърши, докато те не видят материализирана своята радикална визия за света.
За изминалите 5 години разбрахме много за природата на врага. Ал Каида и нейните последователи са сунитски екстремисти с примитивна идеология. Техните цели са отрицание на всеки принцип на цивилизацията. Те проповядват вярата си чрез заплахи. Те поучават с куршуми и бомби. Те обещават рай за онзи, който убива невинни хора.
Нашите врагове говорят откровено за намеренията си. Те искат да свалят умерените правителства, да си създадат убежища, където да подготвят атаките си срещу нашата страна. Чрез убийства и терор на американци искат да ни заставят да се изтеглим от света и да изоставим каузата на свободата. Тогава ще могат с развързани ръце да разпространяват своята тоталитарна идеология. Чуйте какво казваше покойният вече терорист Заркауи: "Ще пролеем кръвта си, за да смажем твоите мечти. Онова, което те очаква, е по-страшно от всичко досега." А Осама бин Ладен обяви: "Смъртта е за предпочитане, ако трябва да делим Земята с неверниците".
Напоследък стана ясно, че сме изправени и пред ескалиращ шиитски екстремизъм, който е не по-малко враждебен към Америка и се стреми към господство в Близкия изток. Много от екстремистите получават инструкции от Иран, който финансира и въоръжава терористи като Хизбула - групата, убила най-много американци след Ал Каида. Шиитските и сунитски екстремисти са две лица на една и съща тоталитарна заплаха. Каквито и лозунги да скандират, когато колят невинни хора, те имат едни и същи зли цели.
Онова, от което всеки терорист се страхува, е свободата. Те се страхуват от общества, в които мъжете и жените, всеки човек, може сам да избира как да живее и отговаря за това само пред съвестта си. Повечето от хората в Близкия изток ще изберат свободата, ако имат избор. Затова ние постигаме сигурност за себе си, като подпомагаме умерените, реформаторите и смелите гласове на демокрацията.
През 2005 г. гражданите на Ливан издигнаха знамето на Кедровата революция, изгониха сирийските окупатори и избраха нови лидери в свободни избори. През 2005 г. народът на Афганистан избра демократична законодателна власт. През 2005 г. иракският народ гласува три пъти. Над 12 милиона иракчани, въпреки заплахата от атентати, избраха преходно правителство, после най-демократичната конституция в арабския свят и накрая ново правителство по новата конституция. 
Един мислещ, трезв враг наблюдаваше тези развития. Той промени тактиката си и през 2006 г. нанесе контраудари в Ливан, Афганистан и Ирак.
Дами и господа, в този ден и час ние все още можем да обърнем хода на събитията и да постигнем победа. Нашата цел е един демократичен Ирак, който зачита правата на народа и върховенството на закона, и е съюзник на Америка във войната срещу тероризма.
В този момент от нашата история за Америка няма по-важна цел от успеха в Близкия изток. Моля да подкрепите нашата нова стратегия в Ирак, да й дадете шанс. Моля ви да подкрепите нашите войници на бойното поле, както и онези, които вече тръгват натам.
Войната срещу терора е война за няколко поколения. Но ние не сме сами в тази борба. ООН наложи санкции на Иран. Светът няма да позволи на Техеран да придобие ядрени оръжия. Заедно с квартета - ООН, ЕС и Русия, ние работим за мир в Светите места, за създаване на  демократична палестинска държава, която ще живее в мир и сигурност с Израел. В Афганистан НАТО е в офанзива и отблъсква талибаните и Ал Каида. Заедно с нашите партньори в Китай, Япония, Русия и Южна Корея работим за Корейски полуостров, свободен от ядрени оръжия. 
Гледаме в бъдещето с увереност, защото нашата кауза на този свят е права, а нашият Съюз- силен. 



http://www.monitor.bg/main/article?sid=&aid=108288&cid=1&eid=960



Тагове:   реч,


Гласувай:
0



1. gazza - c(_)(_)>
25.01.2007 01:18
...Е, няма толкова демагогия на едно място от времето на Сталин насам!!.....Някой да е чувал за задължителни отпечатъци при влизане в онуй място дето на хора , чийто род е живял 200 години там им викат афро- американци?!?!?
цитирай
2. innkka - Тъй рече Императорът на света. . . ...
26.01.2007 16:14
Тъй рече Императорът на света... :-))
цитирай
3. meto76 - Не виждам къде виждаш демагогия ...
04.11.2007 17:15
Не виждам къде виждаш демагогия ????Аз бих казал суров реализъм; даже песимизъм лъха от речта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583807
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031