Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2007 22:37 - Този страшен акциз...
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 940 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2007 16:15


image image
Евгений Тодоров

Българинът иска държавата да му даде всичко – безплатно здравеопазване, безплатно образование, армия по-голяма от турската или поне от гръцката и т.н., но когато трябва да даде малко повече на държавата, вдига шум до небесата.

Акцизът върху домашната ракия се превърна в обществена проблем номер 1. Ако по-рано образът на Европа беше зловещ еврокомисар, който заключва атомните ни реактори, сега това са злобни съдия-изпълнители, които ни прибират ракията ведно с казаните.

Какво иска Европа – иска по два лева акциз на литър народна радост.
Това означава, че ако човек изпие 100 грама, автоматично трябва да даде 20 стотинки на държавата. 
Ето, за това е цялата истерия – за 20 стотинки, които трябва да се откъснат от джоба ни. И които може би ще отидат за издръжка на интензивното отделение, където не е изключено да отиде някой ден потребителят на ракията.

Сега обаче да чуем опонентите.

Първо – ако българите пият само по 100, те няма да имат изобщо нужда от интензивни отделения. По 100 пият педалите. Истинските мъже пият по 500. А това вече е цял лев. 30 вечери по лев – 30 лева на месец за държавата. При пенсия 90 лева – една трета от пенсията.
Но и 900 лева да беше пенсията, пак няма да си дадем 30-те лева на съдия -изпълнителя. Да не би той да ни е копал лозето, а?

Освен това не става дума само за лев. Защото се пада по лев при 38 градуса. А такава ракия пият само гражданите. И педалите.

Истинските мъже пият ракия над 50 градуса. И си я разреждат с лимонада.

Тук вече нещо не е ясно. Уж домашната ракия е върхът на вкуса на народния гений, а се налага да я мешаме с купешка лимонада, пълна с подсладители и оцветители.

Само да не чуят онези от Европа. Ще ни сложат акциз и на лимонадата. И на туршията.

Те нека си живеят здравословно, ако ще по 100 години да живеят. На нас ни стигат 50.

50 с тежък дъх сутрин, но с блясък в очите вечер.


http://www.bgfactor.org/index_.php?ct=50&id=9935



Онзи ден Авторът на тези редове направи непростима грешка. Воден от нескритата амбиция да се хареса на Европа /истината е, че има намерение да се кандидатира за евродепутат/, той се обяви в защита на акциза на домшната ракия. Нещо повече – той постави под съмнение ползата от редовния прием на домашна ракия, с което влезе в остър конфликт с българската традиция. Затова съвсем закономерно неговите читатели го разкритикуваха безмилостно, поставиха под съмнение сексуалната му ориентация и даже се усъмниха дали той  би могъл да погълне повече от 100 грама.

След като анализира всички критики, Авторът реши да не се отказва от намерението си да се кандидатира за евродепутат, но отчитайки нагласата на българския избирател, обявява своята нова

                           ПРЕДИЗБОРНА ЕВРОПРОГРАМА

Да се отмени всякакъв акциз на домашната ракия. Нещо повече – производството на алкохол в домашни условия да се дотира по “Сапард”. На всеки литър ракия Европа – респективно европейският данъкоплатец, да отделя по 2 евро, които да се раздават на пиячите след установяване на консумацията.

Всеки български мъж да има право на три дни допълнителен отпуск във времето, когато се вари ракията.

В селата, където няма казани за варене на ракия, държавата да отпусне безплатно такива, а където има, държавата да плати поне горивото.

Редовните потребители на домашна ракия да се пенсионират три години по-рано. Това да важи и за жените - потребителки. Тази привилегия да важи само за потребителите на ракия над 50 градуса. Останалите не може да се смятат за сериозни пиячи.

В Закона за движението по пътищата да се направят промени – за употреба на алкохол да се санкционират само тези, които потребяват винпромски питиета. Потребяващите домашна ракия и вино, да се освобождават от отговорност.

В заведенията за обществено хранене да се позволи на клиентите да си носят бутилка с домашна от вкъщи и да си плащат само мезето и лимонадката.

На болните от цироза да се осигурят напълно безплатни лекарства.

Обещавам да внеса тези проектозакони  в Европейския парламент, за да станат  нашия български принос в европейския цивилизационен модел.

Така че сега вече може да подкрепите пазителя на българщината.


http://www.bgfactor.org/index_.php?ct=50&id=9955



Тагове:   акциз,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613621
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930