Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2007 14:29 - Софийската корупция
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1164 Коментари: 0 Гласове:
0



Няма сини и червени, има бизнесмени" е девизът и на този общински съвет в София. Крилатата фраза се роди по времето, когато председател беше Антоан Николов, и се превърна в традиция. Сега един от най-успешните бизнеси е да си съветник, а в речника на синонимите това понятие би трябвало да се приравни с думите комисионер, лобист и скрит приватизатор. Защото реално това работят по-съобразителните. Те съветват в буквалния смисъл всички, които желаят и имат ресурс да извлекат изгода за сметка на града. Затова половин година преди местните избори съветници изкараха столицата на сергията и пробват всякакви схеми за раздаване на общинска собственост. Повечето от тях няма да имат друга такава възможност, защото наесен съставът на съвета ще се смени. Затова напънът е като за последно.

Вариантите за "бизнес" са разнообразни - неизгодни замени на атрактивни общински имоти срещу евтини частни парцели, опити за овладяване на бордове на общински дружества, отказ от приети цивилизовани стандарти, канене на инвеститори за завода за боклук без конкурс, неприемане на правила по отношение на външната реклама, бездействие по неизгодните концесии. Зад всичко това се крие преливане на общински пари в частни авоари. Този филм вече сме го гледали с предишния общински съвет, който без много шум подари скъпи общински активи, а след края на мандата му някои съветници се оказаха собственици на приватизирани общински дейности. Схемата е прастара и обиграна и продължава да действа и сега. Просто вижте какъв бизнес ще въртят догодина тези, които изпаднат от листите на партиите на местните избори наесен.



Продавам - заменям - подарявам




Най-хитрият и евтин начин човек да се сдобие с хубав парцел в София е да направи замяна с общината. За това се изисква само да си хареса имот, както и да купи евтини жилища или гол терен, които да предложи в замяна. Естествено, трябва ти и съветник, който да прокара сделката (това е най-скъпото перо). Цялостна статистика досега не е публикувана, но за последните десет години по посочената схема беше разиграна половин София, става дума за стотици подобни сделки, защото всеки, който се усети, намери "връзка" в общината. Някои са на цени повече от десет пъти по-ниски от пазарните. Продажбите и замените минават безпроблемно въпреки първоначалните обещания на всички партии да спрат порочната практика. Вносители са съветници от почти всички политически групи без ДСБ и НДСВ. Най-активни са "Демократи за София", чийто лидер Пламен Илиев е председател на стопанската комисия. Кметът Бойко Борисов също внася предложения за замени. Областният управител пък се намесва само в определени случаи, когато има спор дали собствеността е общинска или държавна.



Сливи за смет



Както правилно отбеляза председателят на общинския съвет Владимир Кисьов, "боклукът все повече се превръща в петрол, вода и злато". Явно затова някои съветници са готови на всичко само и само да се вмъкнат в схемата. Практиката показа, че който успее да се включи в някоя от дейностите - извозване на сметта, разделно събиране, балиране и най-вече в бъдещия завод за изгаряне на отпадъците, ще си живее като Крез.

Миналата седмица пропадна опитът на Радослав Тошев от "Гергьовден" и на свръхактивния в подобен вид дела Пламен Илиев да прокарат офертата на шведски инвеститор без търг и конкурс, "за да не се губи време". Този общински съвет обаче изгуби четири години, през които можеше да се направи конкурс и вече да е построил завода. Вместо това в момента с парите на столичани се опаковат боклуци, след което се разнасят из страната, където се разопаковат и изхвърлят в открити сметища. За това безумие се харчат луди пари и няма никаква надежда да се мине към по-смислен вариант. И въпреки че председателят на съвета уверява, че инвеститорът за завода непременно ще бъде избран с конкурс, гаранция няма - все пак мандатът му изтича след половин година и не е ясно какво ще реши следващият общински съвет.

Колкото за приказките, че е най-добре да се покани един инвеститор с опит - казусът "Софийска вода" е достатъчен контрааргумент. Затова в този контекст е необяснимо как Комисията за защита на конкуренцията допусна концентрирането на цялата дейност по чистенето на София в ръцете на едно-единствено дружество. Пълен абсурд е, че КЗК призна, че сделката засилва риска от господстващо положение, но заключи, че това реално няма да повлияе на пазара, защото и преди на него е липсвала конкуренция. Комисията какво защитаваше всъщност - конкуренцията или монопола?

Общината - все по-бедна




От края на 2003 г. до края на 2006 г. кредитите на общината са нараснали от 20.7 млн. лв. на над 150 млн. лв., съобщи преди време зам.-кметът Минко Герджиков. Приходи идват най-вече от продажба на имоти и фирми, както и от данъци. Ако се следва историческата логика, можем да се обзаложим, че до есента общината ще е олекнала значително откъм дружествени дялове. Проблемът, разбира се, не е в тяхната приватизация, а в непрозрачния подход, по който се извършва, и в крайния резултат - често се случва те да бъдат придобити от подставени лица, зад които обикновено стои едно и също лице, тясно свързано с общински съветник (справка - "концесията" за чистотата). При това винаги сделките са неизгодни за общината и съответно за жителите на града. В това отношение предишният общински съвет беше шампион, но прокуратурата четвърта година не е докарала доникъде разследването за скандалните сделки на "Софийски имоти" например.

В бюджета за тази година отново са заложени много ниски приходи от общинските дружества, които години наред са на загуба и това е най-лекият вариант (справка - престъпленията в "Топлофикация"). В същото време наредбата, която предвижда избор на шефовете им чрез конкурс, съществува едва от половин година и вече има предложение от съветника Пламен Илиев за отмяната й, за да се управлявали "на партиен принцип". Ако и това нахалство мине, общината ще трябва да се закрие.

Заради бездействието си администрацията на столицата е събрала само 2 млн. лв. от външна реклама през миналата година, при положение че градът прелива от незаконни билбордове, а в бюджета са били заложени 20 млн. лв. приходи. Бездействието на местната власт явно е много търсена и скъпа услуга. Затова градът е мръсен като азиатска провинция и няма кой да глоби виновните и да ги накара да почистят, в градинките по кварталите продължават да никнат строежи, а в центъра вече не съществуват тротоари.

И как да е иначе, когато тази местна власт не гарантира нито юридически, нито икономически интересите на гражданите си (затова пък в неделя една от юристките му представи по телевизията новата визия на някакъв травестит). Единственото, за което общината намира винаги пари, е да плаща за транспорта на пенсионерите. Защото си гарантира, че в този все по-застаряващ град "третата възраст" няма да протестира пред кметството. И така в пълен медиен и пенсионерски комфорт на общинарите им остава много свободно време за "бизнес". И те го въртят кой както може. Защото няма сини и червени...



http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=318444



Тагове:   корупция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580029
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031