Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 00:22 - Плоският данък - революцията напредва
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1395 Коментари: 2 Гласове:
0



Плоският данък - революцията напредва В допълнение в страните около нас се правят радикални данъчни реформи - намаляват се данъчните ставки в пъти, за да се достигне до плосък данък. В България за последните години няма никаква промяна в облагането на доходите. Така, въпреки че беше по-напред от останалите по отношение на облагането на доходите и можеше да ги изпревари във въвеждането на плосък данък, България изостана и по отношение на намаление на данъчното бреме, и по отношение на въвеждането на плосък данък.



През миналата седмица премиерът на Албания съобщи, че от началото на 2008 г. страната му ще въведе плосък данък от 10% за данък печалба, данъка върху доходите и осигурителните вноски на бизнеса. Това ще е огромно намаление спрямо сегашните ставки от 20% за корпоративния данък и осигурителните вноски и спрямо доскорошната 30% ставка на данъка върху доходите. ДДС също се планира да се намали постепенно.

Малко преди албанския премиер министър-председателят и правителството на Чехия предложиха въвеждане на плосък данък от 15% за данъка върху доходите вместо досегашната система от ставки, които достигаха до 32%. Правителството смята да намали и корпоративния данък с 5 пункта.
В началото на годината Македония въведе плосък данък от 12% за облагане на доходите и печалбите, като в същото време въведе и нулев данък за реинвестираните печалби. За 2008 г. правителството смята да намали ставката на плоския данък до 10%.

Също от началото на 2007 г. Исландия въведе плосък данък върху доходите. Освен това за малък период от време страната намали корпоративния данък три пъти. Естония пък - страната, която първа въведе плосък данък, продължи и през 2007 г. да намалява ставката му, като новото правителство обяви за цел достигане на ставка от 18%. Литва намали плоския си данък върху доходите от 33% на 27% и е заложила следващо намаление до 24% от началото на 2008 г.

Революцията

Само преди 15 години нито една страна в Европа не беше въвела плосък данък. Днес вече една четвърт от страните на континента имат плосък данък, в повечето случаи той е със сравнително ниска ставка. В Русия и Украйна плоският данък е 13%, в Грузия и Македония е 12%, в Сърбия - 14%, в Румъния - 16%, в Словакия - 19%, в Естония - 22%, Латвия - 25%, Литва - 27%.

Само преди 5 години нямаше нито една страна с плосък данък на Балканите. Днес Сърбия, Румъния и Македония имат плосък данък, а както изглежда, и Албания скоро ще се присъедини. Въпреки че не действат толкова радикално, и гръцкото, и словенското правителство предприемат стъпки в тази посока.

Интересно е, че на Балканския полуостров са и повечето страни с най-нисък плосък данък - между 12 и 16% в момента. От 2008 г. ще има и две страни с 10% плосък данък (Албания и Македония) - което ще е най-ниско в цяла Европа.

Къде сме ние

Преди няколко години България направи една-две крачки към намаление и оплоскостяване на облагането на доходите и в момента ставките на облагане са 20%, 22% и 24%. В сравнение със съседните страни обаче това облагане остава твърде високо и усложнено.

В допълнение в страните около нас се правят радикални данъчни реформи - намаляват се данъчните ставки в пъти, за да се достигне до плосък данък. В България за последните години няма никаква промяна в облагането на доходите. Така, въпреки че беше по-напред от останалите по отношение на облагането на доходите и можеше да ги изпревари във въвеждането на плосък данък, България изостана и по отношение на намаление на данъчното бреме, и по отношение на въвеждането на плосък данък.

Има още нещо, което прави ситуацията дори по-неразбираема - няма нито една страна с толкова висок бюджетен излишък колкото България и въпреки това много страни успяват да въведат плосък данък, и то много нисък. Ние въпреки огромния си излишък в държавния бюджет през последните 2 години въобще не сме намалили данъка върху доходите нито сме се приближили към плоския данък.

Защо плосък данък

Плоският данък, особено ако е достатъчно нисък, има няколко много сериозни предимства:

- по-ниско пределно данъчно облагане - което означава повече стимули за труд и предприемчивост, а оттам и по-бързо икономическо развитие и високи доходи

- по-опростена данъчна система - много по-лесно е за всеки да изчисли и плати данъчното си задължение

- премахва стимулите за укриване на доходи и неплащане на данъци, което намалява сивата икономика и увеличава приходите в бюджета

- увеличава се икономическата ефективност заради намаляването на т.нар. данъчен клин и свръхданъчното бреме, създавано от високите и прогресивни данъци

- увеличава конкурентността на страната като привлекателно място за инвестиции

- намалява данъчното бреме на всички, оставяйки повече средства в джоба на данъкоплатеца

- премахва стимулите да се инвестират средства в лобиране за преференциално третиране.

Във всички страни, въвели плосък данък, резултатите са позитивни - икономиката расте по-бързо, инвестициите се увеличават, а приходите в бюджета са по-високи от очакваните. Именно това е и причината плоският данък да се разпространява толкова бързо.

Плосък данък в България?


Това, че толкова съседни страни имат или скоро ще въведат нисък плосък данък, води до голям конкурентен натиск за страната ни. Не само това, но и нашият данък върху печалбата от 10%, който е сред най-ниските в Европа, съвсем скоро ще престане да е изключение, а ще се превърне в нормален за региона. Решителното намаление и на осигурителните вноски в съседни страни също трябва да се има предвид, доколкото осигурителното бреме в България е изключително високо.

При такава ситуация страната ни задължително трябва да направи сериозна данъчна реформа, и то веднага. Като се имат предвид високите нива на бюджетен излишък през последните години, България спокойно може да се нареди сред страните с най-нисък плосък данък и с най-ниско пряко облагане като цяло. След като съседните страни могат да въведат нисък плосък данък само за една година, още по-лесно ще е това за нас.

Когато преди няколко години предложихме да се въведе плоска ставка от 10% за данък печалба, данъка върху доходите и осигурителните вноски, много хора твърдяха, че това е неосъществима идея. Днес виждаме, че това се случва в съседните страни, а дори в България една трета от идеята вече е реализирана - с намалението на данък печалба до 10%. Още по-интересно е това, че намалението на данъка върху печалбата в България, а и в другите страни, води до по-високи, а не до по-ниски приходи в бюджета.

Всичко това трябва да е достатъчно, за да убеди и най-големия скептик, че въвеждането на плосък данък от 10% е не само възможно, не само осъществимо, но вече се превръща и в задължително.

Възможни ефекти

Въвеждането на плоска ставка от 10% за данъка върху доходите, осигурителните вноски и данъка върху печалбата ще има много силно положително влияние върху икономиката. Най-вероятно приходите в бюджета ще намалеят минимално, а в дългосрочен план ще се възстановят и дори увеличат. Инвестициите и икономическата активност ще нараснат и ще доведат до по-висок икономически растеж. Данъкоплатците ще усетят данъчната реформа съвсем пряко - техният нетен доход ще нарасне с около 30%, което ще бъде най-голямото увеличение на средния доход, което някога се е случвало.

При толкова много и значими позитивни ефекти, при толкова много потвърждения от чужбина за ползите от плоския данък, при нарастващата регионална данъчна конкуренция, при толкова висок бюджетен излишък в България и при ниските нива на доходи в страната въвеждането на плосък данък изглежда неизбежно. Сега въпросът е не дали, а кога това ще се случи. Дали ще чакаме още няколко страни да ни изпреварят, или най-после правителството ще се реши на сериозни действия?

 *старши икономист, институт "Отворено общество"


http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=331109&p=0#comments



Тагове:   данък,   напредва,


Гласувай:
0



1. meto76 - АКО ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ДДС НА 22%, ...
17.04.2007 00:23
АКО ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ДДС НА 22%, ЗА ДА СЕ ПОКРИЯТ ЗАГУБИТЕ, НО ДА СЕ ВЪВЕДЕ ПЛОСКИЯ ДАНЪК ВЪРХУ ДОХОДИТЕ, ЗАЩОТО МОДЕРНИЯ СВЯТ ВЪРВИ КЪМ НЕПРЕКИТЕ ДАНЪЦИ КАТО ДДС, ЗАЩОТО СА ПО СПРАВЕДЛИВИ, КОЙТО Е БОГАТ, КОНСУМИРА ПОВЕЧЕ И ХАРЧИ ПОВЕЧЕ ПЛАЩА ПО-ГОЛЯМ ДДС. КАКВА ПО-ГОЛЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ.
цитирай
2. анонимен - Мето,Мето,бе
03.10.2007 12:00
Ти тази от неразбиране ли я пееш, или и на теб ти плащат да пееш тази песен.Нещо не ти ли прави впечатление,бе Мето.Германия,ФРАНЦИЯ,Белгия,Испания,швеция,Норвегия,Гърциия и т.н.,във всички проспериращи европейски държави данъка е прогресивен,според получавания доход.А в даржави като Албания,македония,Литва,латвия,Румъния и т-н..Все в държави от 3-то качество се въвежда и рекламира данъка плосък.
Тези германци,шведи,гърци...да не са по-глупави от нас бе Мето.НЕ СА, НАЛИ.Тогава защо не го въвеждат.Я си понапъни мозъчето и си отговори на този въпрос? Опитай поне.Или знаеш отговора но пееш,както ти е казано.
Данъка плосък прави богатия много по-богат,той печели само от неговото въвеждане.
Докато бедните прави бързо много по-бедни.
Как става така.Ами и по посочения от теб гениален начин.
ДДС-то вдигаш на 22-30%.
Увеличаваш акцизите,косвените данъци и т.н като правиш по този начин стоките за масова употреба да поскъпнат с още 10-20%.
ПО ТОЗИ НАЧИНи И С ДРУГИ ХВАТКИ СТОВАРВАШ ЦЯЛОТО ДАНЪЧНО БРЕМЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ,НА НАРОДА.
А твойте спонсорчета със спестените милиончета си правят дворци,купуват яхти,вили и мерцедеси.И разказват,чрез наети лакеи като теб ,колко е драпнала Бълг.икономика и колко ще цъфне и върже.
Всички със заплата под 1000лв.Са ощетени от този данък.
Най-много тези под 600лв.А такива са 80% от трудовите хора в БГ.
Печелят много бачкаторите със заплати от 5000 и нагоре.Как става ли?Вземи моливчето Мето,посмятай,и ще разберештова.И разбира се, най-много патриотите милионери.Печелят чисти милиони и милиони,които иначе биха отишли в училищата,здравеопазването,инфраструктурата на градовете и селата,пътищата,за социални нужди.
Той и за това се въвежда в угода на новобогаташите мафиоти.
Този плосъ данък ще допровали БСП и тройката на местните избори.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615083
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930