Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2007 15:07 - ТАКА КАЗА ЦАРЯТ НА БЪЛГАРИТЕ
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 968 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2007 15:11


ОТЧЕТЕН ДОКЛАД НА СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ ПРЕД ИЗВЪНРЕДНИЯ КОНГРЕС НА НДСВ

03.06.2007

 

Уважаеми госпожи и господа,
       В съставянето на листата ние заложихме на младостта, компетентността и регионалното представителство. Ще подчертая, че предложенията дойдоха от структурите по места. Въпреки незаслужения слаб резултат, съм убеден, че нашият отбор беше много добър и съм уверен, че г-ца Биляна Раева ще оправдае доверието на избирателите.
       Кампанията като цяло бе с добра организация. И все пак, в рамките на месец не се създават избиратели, а само се активизират. Така че полученият резултат не беше равен на потенциала на НДСВ.  Анализите показват, че имаме още много да работим, за да възстановим връзката си  с избирателите.   Нека внимателно да извлечем поуките, защото ни предстои друго сериозно предизвикателство – местните избори.
       Ще споделя с вас, че аз за себе си направих равносметка и съм оценил ролята на отделните личности в партийната йерархия. Държа на днешния форум да чуя вашите  мнения и препоръки.
 
Драги съмишленици,
Както споменах преди малко, пред нас са изборите за местна власт.
Те са инструмент, чрез който хората ще усетят в ежедневието си ползите от членството ни в ЕС. Нека не заравяме, че европейска тенденция е засилване ролята на регионите и в този смисъл от огромно значение е ефективното усвояване на евро-фондовете. Тук ключова роля ще имат кметовете и общинските съвети. 
       Ето защо още преди година НДСВ обяви за свой приоритет подготовката за местните избори.   Знаете, че тя вече започна – ние първи обявихме списък от кандидат- кметове, желаещи нашата подкрепа. Първи стартирахме национална информационна кампания за европейските проекти. Нека използваме натрупаната енергия до момента и още от утре да се концентрираме върху конкретни задачи:
 
   - Необходимо е ясно очертаване на местните приоритети, на базата на които да набележим възможните коалиционни партньори по места.
   - Набелязване на групи от потенциални симпатизанти и формиране на стратегия за работа с тях.
   - Анализ по места за причините за отлива на  поддръжници на НДСВ и предприемането на мерки за повторното им привличане.
За да постигнем всичко това е  необходима една сериозна вътрешно- партийна работа, а именно:
   
•    -укрепване на структурите по места и засилване на тяхната роля
•    -привличане на нови членове
•    -разширяване на начините за участие в партийния живот на симпатизантите, възможности за създаване на клубове на местната интелигенция, която ни подкрепя. С това ще постигнем отваряне на партията към обществото, което в по-голяма част осъзнава постигнатото от НДСВ през последните години.
•    -активизиране на вътрешно- партийния диалог, нещо, на което аз, както знаете, особено държа. Ще отворя една скоба и за пореден път ще ви обърна внимание върху междуличностните отношения, даже направо ще ги нарека интриги. Те пречат на нормалната работа в партията, създават публични инсинуации, които изопачават образа на НДСВ. Ще бъда безкомпромисен към подобно поведение занапред.

Тук ще подчертая още нещо важно-  демократизиране на процедурите в партията. Конкретни мерки за това са предвидени в промените в устава, които се надявам днес да одобрим. Смятам също за наложително да продължим тенденцията в НДСВ за разделяне на партийните отговорности от тези в изпълнителната власт. Така ще дадем ясен знак на обществото, че ние не подкрепяме остарели политически практики.
    НДСВ трябва да възстанови характера си на широко обществено движение, да привлече по-голям кръг личности и граждански структури.
Искам да вярвам, че НДСВ стъпка по стъпка ще съумее да затвърди своя политически облик като партия на модернизацията. НДСВ трябва активно да работи с хората, които създават националния продукт, с предприемчивите български граждани, които са в активна трудова възраст. Това е нашето естествено ядро от симпатизанти.
     Всички вие знаете, че НДСВ се роди като едно ново явление в българския политически живот и промени статуквото. Ето защо, още с появата си партията понася много удари. Може би на това се дължи практиката с особено задоволство да ни се приписват всевъзможни “пороци”, като че ли останалите партии нямат никакви проблеми или поводи за критика. Затова смятам, че задачата на всички е постоянно да се разяснява на хората политиката на НДСВ, за да няма място за инсинуации, намеци, слухове.

Госпожи и господа,
    Ще засегна и една тема, която знам, че вълнува всички – ролята ни в управляващата коалиция. Спомнете си 2001 година, когато предложих на представители и на десницата, и на левицата да влязат в кабинета след убедителната победа на НДСВ. Заваляха обвинения, че се разрушава политическото статукво. Сякаш политическият живот непременно изисква конфронтация, а не постигане на цел с конструктивни общи усилия. Ние сме центристка партия и това, от една страна, ни дава възможност, а от друга страна, ни натоварва с отговорност да бъдем носители на нова, по-висока коалиционна култура. За нас вратата за политическо сътрудничество е отворена и вдясно, и вляво в зависимост от дългосрочните цели на страната и то в рамките на либералните ценности. Европейският съюз, към който вече принадлежим, даде пример за успешно сътрудничество между  Европейската народна партия и  Партията на европейските социалисти. В Германия вече близо две години е на власт коалиция на християндемократи и социалдемократи. Именно от Европа идват примери, над които трябва да се замислим. Приказките, които и досега се чуват, че НДСВ е допуснало някакъв идеологически „грях” с участието си в социаллиберална коалиция, издават ограничено мислене.
       Участието ни в сегашното правителство не беше лесен ход, защото съдържаше риска да загубим доверието на част от избирателите. Ще припомня, че през 2005г. ние влязохме в коалицията с  цел да гарантираме продължение на започнатите от нас политики, които подготвиха влизането на България в ЕС. Поради това не приемам обвиненията, че участието ни в кабинета е конюнктурно. В този смисъл смятам за необходимо в средата на мандата да бъде направен анализ на 2-годишното управление с оглед необходими корекции в оставащия период – както вече предложи вчера министър- председателят.
       Ролята на НДСВ в управлението сега, след 1 януари 2007г., когато навлизаме в периода на реалната интеграция в ЕС, е именно да отстояваме провеждането на модерни управленски политики. Бих казал, че националната кауза в момента се базира на три основни предимства на България – хората, гео -стратегическото положение  и уникалната българска природа. Ще се спра с няколко думи на тях:
   -    Пред нас стои въпросът за решаване на демографския проблем чрез активна социална политика, като например – държавна подкрепа за младите семейства и осигуряване на необходимите услуги за отглеждане на децата. И нещо много важно - крайно време е да се осигури на българските жени възможността спокойно да съчетават майчинството с личното си професионално израстване. Тази тема е тясно свързано и с други два приоритета за хората – модерно образование и качествено здравеопазване.
   -   НДСВ  държи за стабилен икономически растеж. За тази цел трябва да улесним още повече инвеститорите и предприемачите. Ние ще продължим да настояваме да се подобрят инфраструктурата и комуникациите, да се намалят бюрократичните пречки пред бизнеса. Нещо повече - ние държим да се запази спокойствието, което бизнес средите имаха по време на моето правителство.
 -    България в момента има шанса да изпъкне в Европа с възможностите, които предлага за развитие на еко- земеделието и за създаване на силно конкурентен туристически продукт. Тук трябва да отбележа една грешка от последните години –изграждане на бетонните комплекси по Черноморието, тенденция, която навлезе и в зимните курорти. В това отношение ще настояваме за вземане на мерки и строги санкции.
   -  Не на последно място е възможността да участваме активно в изграждането на европейски енергийни коридори. В тази връзка ще отбележа, че е особено далновидно да се концентрираме в т. нар. възобновяеми източници на енергия.

Това са само част от важните теми, по които трябва да работим за напред като в скоро време ще възложа на експертна група да систематизира конкретните въпроси, които да предложим на партньорите в коалицията.
 
Уважаеми госпожи и господа,
       
НДСВ беше и остава гарант за модерното развитие на страната.  Във времето до края на мандата НДСВ  стриктно ще следи за правенето на една отговорна политика  - политика на възможностите, съобразена с реалността и произтичаща от икономическата стабилност.
       НДСВ е необходима политическа сила за България, заради нашата умереност, заради позитивизма и прагматизма ни. Тези предимства стават все по-актуални в европейското ни политическо битие.
    Преди шест години създадох проекта НДСВ с идеята заедно да мотивираме потенциала на страната и по-бързо да променим към добро живота на хората. Това си остава главната задача пред нас. Като гледам всички вас, тук в тази зала, съм убеден, че ще се справим. Необходими са само две неща- да вървим напред с общи усилия и да носим Родината в сърцата си. 



http://www.ndsv.bg/?magic=0.2.11.4140.0.1.0

 



Тагове:   каза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617390
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930