Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2007 16:27 - Кабинетът иска орден за Симеон за заслуги
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1497 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2007 22:11


Кабинетът иска орден за Симеон за заслуги
14.06.2007 15:01

Министерският съвет предлага на президента Георги Първанов да награди Симеон Сакскобургготски с орден "Стара планина" първа степен, предаде репортер на БГНЕС.

Отличието е за изключително големите му заслуги към България, за развитие на демократичния процес, реформирането на страната и присъединяването й към НАТО и Европейския съюз. Този орден е най-високото ни държавно отличие. На 16 юни бившият премиер и лидер на НДСВ навършва 70 г.

Той е син на цар Борис ІІІ и царица Йоанна. Интересен факт от биографията на Симеон е, че е кръстен с вода от река Йордан. Пренася я български военен пилот. На 28 август 1943 г., след смъртта на цар Борис ІІІ, едва 6-годишен, Симеон II се възкачва на престола. Назначено е регентство, което управлява България от негово име. След превратa на 9 септември 1944 г. Симеон остава на трона, но регентите, сред които и чичо му княз Кирил, са екзекутирани. Две години по-късно, през 1946 г., след проведен референдум, Симеон, сестра му - княгиня Мария-Луиза и царица Йоанна са принудени да напуснат България. Без да е абдикирал от престола, младият цар заминава в изгнание.

Семейството се установява най-напред в Александрия, Египет. Tам Симеон се записва във “Виктория колидж”. През 1951 г. испанското правителство дава политическо убежище на семейството. В Мадрид Саксобургготски завършва Френския лицей, следва право и политически науки. През 1958-1959 г. е курсант във военната академия “Вали фордж” - САЩ. Там е известен под името “кадет Рилски”. Завършва с чин “младши лейтенант”.

През 1962 г. се жени за испанската аристократка доня Маргарита Гомес–Асебо и Сехуела. Двамата имат пет деца - четири сина и една дъщеря. През 1996 г. Симеон ІІ се завръща в България. През 1998 г. Конституционният съд решава да върне имотите на семейството му, заключава справката в сайта на "жълтите". На 6 април 2001 г. Сакскобургготски основа НДСВ - Национално Движение Симеон Втори. От тогава са и прословутите му думи, че ще оправи държавата за 800 дни.

След победа на изборите същата година на 24 юли той стана премиер (до 9.08. 2005 г.). Сега движението му се раздира от конфликти. /БГНЕС

http://www.dnesplus.bg/Politics.aspx?f=100&d=170864



ОБРЪЩЕНИЕ НА СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ КЪМ ЧЛЕНОВЕТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА НДСВ

14.06.2007

Свикването именно на извънреден конгрес бе начинът да се чуе вашият глас и да се приемат наложителните промени още сега. Някои от тях предложих в словото си. Като например – разделянето на партийните отговорности от изпълнителната власт. Считам това за особено полезно с оглед на сериозната работа за укрепване на структурите. На този конгрес НДСВ имаше шанса да се обнови, да се мобилизира и да тръгне по-уверено напред към непосредствените си важни цели. Единодушната подкрепа, която ми оказахте за промените в устава, както и за моето преизбиране, за което ви благодаря, ми дадоха увереност, че сте ме разбрали и сме на прав път. Всичко това силно контрастира със случилото се в края на конгреса, както и с последвалите недопустими действия и непремерени изказвания на членове на парламентарната група.

Споделям вашата тревога, изразена в множеството ви обаждания и писма, че подбудите за това са по-скоро лицемерни и лични, отколкото проява на загриженост за морала и единството на партията. Очевидно е, че юридически аргументи имат за цел да прикрият политически маневри. Нещо повече, беше направен опит част от парламентарната група да изземе функциите на партията. Това ще ме принуди да сваля доверието си от определени личности. И ако трябва да се търси отговорност от някои, то трябва да бъде от тези, които си позволиха да възпрепятстват процедурите за членство, да спекулират с партийни документи и дори да ги изнасят публично. Няма да допусна подобни манипулации да бъдат прикривани зад името ми и да ви бъдат представяни като защита на лидера.

Начинът, по който вътрешни за НДСВ проблеми и лични амбиции бяха поднесени на обществото, лекомислено загърбвайки важни за ежедневието на хората теми, противоречи на моята представа за зряло политическо поведение. Случилото се на практика подменя първоначалния ми проект за НДСВ като една стабилна и отговорна политическа сила.

Ето защо, сериозно обмислям радикални промени в парламентарната група, а ако се наложи дори и още по-крайни решения от моя страна, без това да означава оттеглянето ми от активния политически живот на страната. Ще намеря начин, надявам се и с вашата подкрепа, да реализираме идеите, заради които се завърнах в България...
Знаете, че историческите обстоятелства са определили още от малък да бъда възпитан да мисля преди всичко за Родината. В този смисъл, няма да позволя конфликтите от тези дни, а и бъдещите ми действия, да застрашат стабилността на държавата. За това ще разчитам, както на вашия доказан потенциал, така и на всички, които през изминалите години останаха съпричастни към усилията ми да видя страната ни такава, каквато я мечтах десетилетия в изгнание.

Симеон Сакскобургготски
Лидер на НДСВ


14 юни, 2007г.

http://www.ndsv.bg/?magic=0.2.11.4165.0.1.0

Уважаеми членове и симпатизанти на НДСВ,

След разгорелия се публичен дебат по повод решенията на Извънредния Конгрес на НДСВ, считам за необходимо да се обърна към всички вас, за да изразя и своите виждания за ситуацията.
През 2001 г. създадох НДСВ като широко обществено движение.  То олицетворяваше моите идеали за служене на Родината. В онзи момент това бе пътят да се включа активно в политиката и да работя за модернизиране на България. Повечето от целите, които си поставихме, бяха изпълнени – съвременна икономическа програма с реални резултати, стабилност и спокойствие за бизнеса, толерантност в политическия живот.
През последните години, като партийна организация, НДСВ преживява характерните кризи на повечето партии в едно посттоталитарно общество. Наблюдавайки този процес, за който и вие  като активисти на НДСВ в личните ни срещи и чрез писмата си сте ме осведомявали, реших, че е дошъл моментът за предприемане на промени в стила на партийния живот, за реформиране на партията, за преодоляване на капсулирането, което стана една от важните причини за спада на доверието.


Тагове:   орден,   кабинетът,


Гласувай:
0



1. анонимен - И аз съм губил на рулетка
14.06.2007 16:31
ама никой не ми даде медал.
цитирай
2. zari - Да основем клуб на неполучилите
15.06.2007 10:35
орден "Стара планина"- кой ли вече го няма....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581913
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031