Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2007 23:36 - Правосъдие мечта
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1395 Коментари: 2 Гласове:
0



Може ли някой да стреля по човек, който да се размине на косъм със смъртта и да не влезе в затвора? Може ли някой да отвлече двама гимназисти, да ги пребие и да ги захвърли и да не влезе в затвора? Отговорът е: да, и всичко е законно.

Съдебната сага със сина на зам.-министъра на земеделието Стефан Юруков - Илия Юруков, е на път да го докаже на практика. Той получи условни присъди и за двете престъпления от Пазарджишкия окръжен съд и сега развръзката е в ръцете на Пловдивския апелативен съд и на Върховния касационен съд. Казусът "Юруков" показва как подобни деяния могат да останат неефективно наказани, защото са извършени скоро едно след друго и по време на делата подсъдимият се води неосъждан. Показва още как разбирането на различните магистрати за фактите и квалификацията на един и същ случай варира в твърде широки граници.

Първо дело - опит за убийство

Първата присъда на Юруков е от октомври 2006 г. Тогава Пазарджишкият окръжен съд преценява, че е справедливо той да получи три години условно за опит за убийство. Случката е от май 2004 г., когато между Илия Юруков и Северин Клашнов - Чарли, избухва скандал в заведение във Велинград. Свадата приключва, но Юруков решава, че има още какво да изяснява с Клашнов, и заедно с приятел започва да го издирва. Засича го на околовръстния път на града, двамата спират колите си и дори разговарят. Изненадващо Юруков вади пистолет, промушва ръката си през отвореното стъкло на автомобила на Клашнов и стреля два пъти в него. Според прокуратурата мъжът е избегнал смъртта само благодарение на бързата си реакция, тъй като успял да натисне ръката на Юруков надолу и така изстрелите попаднали в крака му вместо в главата.

Пазарджишкият съд признава вината на Юруков. По закон максималното наказание за това престъпление е три години затвор. Магистратите обаче са преценили, че тъй като подсъдимият е неосъждан, за да се поправи, не е необходимо реално да изтърпи наказанието си. Затова присъдата е условна. Юруков обжалва и така делото стига до Пловдивския апелативен съд. Преди това обаче прокуратурата го обвинява в ново престъпление.

Второ дело - отвличане на непълнолетни

През декември 2006 г. Юруков заедно с приятелите си Лазар Саздов и Цветан Тюфекчиев отвличат 17-годишните Веселин Тошков и Христо Коемджиев от Велинград. Компанията предполага, че момчетата са извършили кражба от магазина на Тюфекчиев. Мъжете откарват двамата ученици в местност край града, където ги пребиват жестоко с тояги и юмруци. След това пред свидетели ги изхвърлят от кола на автобусна спирка в центъра на Велинград.

Това ново престъпление е залегнало в мотивите на пловдивските магистрати по присъдата за опита за убийство на Клашнов и им е дало основание да постановят, че Юруков трябва да излежи ефективно три години в затвора. Съдиите подчертават още, че според тях в случая с Клашнов трябва да се даде превес на утежняващите вината обстоятелства и на факта, че престъплението е с висока обществена опасност. Според тях методите на Юруков за уреждане на отношения са "безцеремонна, брутална, жестока наказателна операция". Юруков вече е обжалвал ефективната присъда на пловдивските магистрати. Делото е насрочено за септември пред последната инстанция - Върховния касационен съд.

И пак условна присъда

През юли тази година Пазарджишкият окръжен съд отново произнесе условна присъда за Юруков за отвличането на двете момчета. Той е осъден на 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок и е глобен с 1000 лв. Съучастникът му Тюфекчиев обаче получава ефективна присъда от 4 години затвор.

Юристи обясниха, че условното осъждане за отвличането е станало възможно по две причини. Първо, Юруков все още се води неосъждан. Той щеше да е неосъждан, дори и Върховният касационен съд да се беше произнесъл по първото дело, защото се гледа дали е имал присъда към момента на извършване на престъплението. Второ, защото с решението за отвличането съдиите са променили квалификацията на престъплението, която е направила прокуратурата. Тя внася в съда обвинение по чл. 142, ал. 4 от Наказателния кодекс. То е за отвличане, при което е проявена особена жестокост, и предвижда от 5 до 15 години затвор. Прави се връзка и с ал. 2 от същия член, която регламентира наказание от 3 до 10 години затвор. Тя обхваща факта, че отвличането е извършено от група и жертвите са две и не са навършили 18 години. Пазарджишките съдии решават обаче, че вярната квалификация е по ал. 2, и разликата на пръв поглед е минимална, но резултатът за подсъдимия е значителен.

Наказателният кодекс предвижда, че съдът може да издаде условна присъда само ако наказва с до 3 години затвор. Според квалификацията на прокуратурата минималната санкция е 5 години лишаване от свобода и до условна присъда няма как да се стигне. Втората алинея обаче дава право на съда да наложи наказание от 3 години затвор и по преценка да го направи условно. Прокуратурата вече е протестирала втората условна присъда на Юруков. "Един от аргументите ни е, че не сме съгласни с промяната на квалификацията на деянието", заяви окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов, който отказа да коментира съдебния акт, преди да е видял мотивите към него.

Правото дава една последна възможност за ефективно наказание при подобни случаи. Прокуратурата може да поиска от съда двете условни присъди да се изпълнят като една ефективна. Но тук отново всичко е въпрос на преценка.


http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=364504

На тоя баща му моментално трябва да си подаде оставката като зам. министър. Това би било нормално във всяка държава,а тук - синът на зам министъра съден, синът на Петканов- съден за хулиганство, и мега драстичния случай- сина на кмета на Казанлък осъден на 30 години затвор за убийство!!! ей тва е държава братче



Тагове:   мечта,


Гласувай:
0



1. bobsun123 - Да така е..
03.08.2007 00:27
Да така е в нашата държава и винаги е било така.Не се учудвам на нищо вече.Това е държава без гражданска отговорност ,а да не говорим за отговорността от страна на управляващите ни.Цялата ни държава е на път да се разпадне от корупцията,бедността . В тази държава ни управляват корумпирани хора ,хора на мафията ,а политиците са само пионки в техните ръце.А какво да кажа за правосъдната ни система - тя е под всякаква критика.Няма правосъдие - няма и законност.
цитирай
2. meto76 - Съгласен. Но мисля, че има леко п...
06.08.2007 19:22
Съгласен.Но мисля, че има леко подобрение в правосъдието; може би чашата все пак е наполовина пълна, а не празна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14570566
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031