Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2007 19:12 - Омбудсманът - „адвокат“ на Чорни; Very Immoral Person
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1039 Коментари: 0 Гласове:
0



Омбудсманът - „адвокат“ на Чорни Гиньо Ганев пита МВР дали израелският бизнесмен може да се върне в България

Омбудсманът Гиньо Ганев потвърди пред „Капитал“ появилите се през седмицата информации, че е искал от МВР да се произнесе по казуса „Чорни“. Израелският гражданин от руски произход Майкъл Чорни, който навремето държеше мажоритарния дял в първия мобилен оператор „Мобилтел“ и беше собственик на футболния отбор на „Левски“, има забрана да влиза в България до 2010 г. Тя беше наложена по времето на кабинета „Костов“ с обяснението, че разследваният в чужбина за връзки с организираната престъпност бизнесмен представлява заплаха за българската национална сигурност.
Според публикация на електронното издание „Фрог нюз“ омбудсманът „направил пътека до кабинета на вътрешния министър Румен Петков“. Той поискал срещи по казуса „Чорни“ и с шефа на НСС главен комисар Иван Драшков, премиера Станишев и президента Първанов.
Пред „Капитал“ Ганев потвърди, че е искал среща с министър Румен Петков. Тя била по повод писмо от израелския посланик Ноах Гендлер, получено в средата на юни. Посланикът се интересувал дали по случая „Чорни“ има нарушение на човешките права и дали той не е жертва на дискриминационно отношение от страна на българската администрация. „Ние сме поискали от МВР да ни каже има ли според тях обстоятелства, които са променили валидността на фактите, въз основа на които са наложили такава мярка“, поясни пред „Капитал“ Гиньо Ганев. По повод обвиненията, че лобира за руския бизнесмен, той заяви, че практиката на омбудсмана е да проверява всяка жалба или сигнал, а самия Чорни определи като „благодетел на много работи“ в България. По думите му вътрешният министър Петков обещал да извърши проверка на случая и да отговори съвсем скоро на „запитването“. 



http://www.capital.bg/show.php?storyid=367125

Very Immoral Person Публичните личности в България не чувстват ангажимент към обществото

(Страница 1 от 2)

image Албена и Максим при награждаването им с орден „Стара планина“
Фотограф: АСЕН ТОНЕВ Т Тъмен джип със син буркан минава на червено и спира по средата на кръстовището пред софийската френска гимназия.

Катаджия от намиращия се наблизо пост притичва и с широка усмивка поздравява шофьора. Секунди по-късно джипът тръгва с мръсна газ.

Шофьорът е вече бившият играч и треньор на националния отбор по футбол, носител на орден "Стара планина" - първа степен, Христо Стоичков. Няколко години по-късно той ще заключи, че всъщност България "нищо не му е дала", и обиден ще замине за Испания.

Христо Стоичков вероятно е най-яркият пример за онази част от българското общество, която, възползвайки се от професионалните си постижения, получените награди и признания, си гарантира криворазбрано VIP отношение - правото да нарушава безнаказано и показно законите. Той не е единственият - до него спокойно можем да подредим и народни представители, каращи в насрещното, или висши и редови магистрати, които пияни бягат от пробата с дрегер.

До този момент тяхното поведение влизаше в графата "дразнещо". Тежката катастрофа край р. Ропотамо, която според МВР е причинена от шофиращия с алкохол в кръвта двукратен световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, показа, че безотговорните публични личности могат да бъдат и опасни.

Максим Стависки и неговата партньорка Албена Денкова са носители и на най-високото държавно отличие - орден "Стара планина". Всичко някак си щеше да изглежда по друг начин, ако Максим Стависки не бе сред известните лица на кампанията "Ако си пил - слез, искам да стигна жив". Само че след

Пируетите с алкохол в кръвта

на двукратния световен шампион по фигурно пързаляне загина 23-годишно момче, 18-годишно момиче е в кома и други двама са ранени. А кампанийният морал на лицата, които застават зад идеи и каузи, без самите те да вярват в тях, излезе наяве.

Защото, давайки лицето си назаем за кампания с цел да вмени на простосмъртните да спрат да се убиват по пътищата, се предполагаше, че самият Стависки ще се държи цивилизовано, като седне в джипа си. Но вместо това неотдавна пред списание "Космополитън" Максим гордо заявява: "...шофирам много бързо. Полицаите знаят това, защото честичко ме спират. Най-много съм вдигал 250 км/ч." Лице от кампанията "Стигни жив", дами и господа. (Всъщност Максим наистина стигна жив. Да се оправят простосмъртните, които не карат "Хамър".)

Разчитайки на всенародната обич и признателност и не без помощта на властта, така наречените VIP персони развиват синдром на придобитата изключителна недосегаемост.

Светлината, която разпръскват много важните личности, често

Заслепява медиите

Нещо такова се случи и сега. Новинарите в късните емисии в деня на катастрофата с повдигнати вежди обвиняваха проливните дъждове, че са подвели дори и Максим Стависки. Докато се чакаха пробите от дрегера и кръвните изследвания, световният шампион все още беше неопетнен и морален водач. Но числото 1.1 (промила) като карфица спука балона на неговата нравственост.

На следващия ден пресата беше на двете крайности. Вестник "Стандарт" (близък до мобилния оператор "Мобилтел", конкурент на "Вивател" - официалния спонсор на Албена и Максим) излезе със заглавие "Крият водките на Максим", а официално стоящият зад кампанията "Не карам пил" вестник "24 часа" изрази безумната хипотеза, че едва ли не джипът на фигуриста сам е навлязъл в насрещната лента.

Ден по-късно стана ясно, че броени минути преди да предизвика катастрофата, Стависки е бил спрян от полицаи. Според официално лансираната версия причината била, че карал прекалено близо до колата пред него. Дори това да е така (а не примерно защото е карал бързо), Стависки се е възползвал от статута си - въпреки че е можело да бъде санкциониран, той е бил (отново според официалната информация) предупреден да кара по-внимателно.

Факт е, че Максим Стависки се е възползвал от специално отношение и след самата катастрофа. Без да претендираме, че е правилна практика, всеки друг пиян шофьор, замесен в катастрофа, щеше да прекара поне 24 часа в ареста. През последните два месеца пияни водачи, предизвикали смъртоносни инциденти (като този в Перник или на бул. "България" в София), бяха разнасяни показно из съдебните зали, когато прокуратурата се опитваше да им издейства и постоянен арест. Мда, нито един от гореспоменатите не беше VIP.

Два дни след катастрофата Максим Стависки излезе с официално изявление: "Изпитвам най-дълбоко и искрено съчувствие към семействата на пострадалите [...] Трагедията е огромна и много лична и засяга всички мои близки." Той призова за справедлив процес - което би трябвало да означава, че няма да се опита да изпързаля съда. Според Наказателния кодекс виновните за катастрофи като тази край Ропотамо се наказват с лишаване от свобода до 10 години затвор. Остава да видим дали заради ослепителния блясък на VIP короната правосъдието няма временно да загуби видимост и да се подхлъзне.




http://www.capital.bg/show.php?storyid=367118&sp=1#storystart


Тагове:   Чорни,   Person,   адвокат,   Омбудсманът,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14570507
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031