Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2007 13:37 - Приключенията на един англичанин по българските земи
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1161 Коментари: 0 Гласове:
0



Приключенията на един англичанин по българските земи 29 Август 2007 В стражишкото село Владислав схващат интересно гостоприемството
image

Преди седмица английското семейство Лауренсен идва на почивка в новозакупения си преди година във Владислав селски имот и се стъписва, описва случая в. Борба. Стаите, обзаведени със съвременна битова и компютърна техника, са празни. В мазата липсват всички дърводелски инструменти, резачката за дърва, менгемета и какво ли още не. И това при положение, че всеки месец англичанинът е плащал по 300 евро на местно семейство, за да пази покъщнината и имота. Вероятно нашенците са знаели кога точно ще си дойдат стопаните и месец преди това „пазачите” духнали зад граница.

Два дни английското семейство спи в караваната, за ден го приютява съсед. Малкълм Лауренсен прави отчаяни усилия да открие у кои хора са инструментите му, за да си ги купи, обаче уви – всички гузно мълчали. Англичанинът е международен шофьор, поназнайвал някоя българска дума. Обаче когато трябвало да се жалва пред институциите, не можал да получи бързо съдействие, защото чиновниците не ползвали английски.

След много перипетии г-н Лауренсен написал жалба до министър Р. Петков и до РПУ – Стражица, и… си тръгнал. На свои познати казал, че българската природа, обичаите и българската кухня са легнали на сърцето му. Затова щял да събира пари за ново обзавеждане. А жители на Владислав си припомнили, че миналата година той хвърлил огромни средства, за да ремонтира старинната къща. Местните строители се спазарили да получават космически надници. Щедростта на чужденеца обаче не била критерий за качествена работа. И красивият уж дувар се съборил буквално след дни, та го правили наново.

Месеци наред по време на разпродажбата на вещите в магазините се клюкарело какво става, но нито кметът, нито полицаят проявили инициатива да се усъмнят, че става нещо нередно. Скатавали са се и местните хора, предпочитайки да си купят нещо от пладнешките обирджии, вместо да демонстрират чест, достойнство, национално самочувствие. Сега всички се оправдават, че не са били в течение на частните взаимоотношения и не са знаели дали собствениците не са дали разпореждане за разпродажбите.

Англичанинът се ужасява от мисълта, че трябва да продаде имота, защото е имал лошия шанс да купи къща в едно крадливо село. Но признава, че липсва сигурност, че няма да изпие още една горчива чаша, сервирана от местните хора.

Г-н Лауренсен, чиято съпруга е инвалид, е давал и хуманитарна помощ на нуждаещи се, но това не е трогнало никого и всеки взел, каквото можал, на безценица.

От РПУ – Стражица, заявиха, че започва предварителна проверка по неприятния случай и до края на септември ще има становище.
  

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=2&ct=1&id=12187



Тагове:   англичанин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622616
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930