Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2007 11:07 - Чешки инвеститор: Българите водят излишни разговори, пушат много и работят малко
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 2236 Коментари: 0 Гласове:
0



Чешки инвеститор: Българите водят излишни разговори, пушат много и работят малко


Сръбският вестник "Политика" препечатва част от интервюто на бизнесмена Отокар Весели, съсобственик на компанията "Камък и пясък", дадено за авторитетния чешки седмичник "Тиден" 30.08.2007

"Преди мафията в България имаше много силни позиции, което е трудно да се отрече. Известно време трябваше да бъда с постоянна охрана - стояха и пред стаята ми в хотела, а когато трябваше да пътувам, се обаждах на нашето посолство къде отивам, кога ще се върна и по кой път. За щастие, това отмина".

Това разказва чешкият бизнесмен Отокар Весели, съсобственик на компанията "Камък и пясък", която има производствени мощности в България, Сърбия, Румъния, Унгария и Турция.

Сръбският вестник "Политика" препечатва част от интервюто му, дадено за авторитетния чешки седмичник "Тиден".

Проблемът с работниците с фирмите беше, че много крадяха,

разказва за особеностите на страната ни чешкият бизнесмен. "Въведохме тайни мерки, вкл. камери, но винаги, когато трябваше да прегледаме записите, заснетото изчезваше, уж заради вирус в компютъра.

Бяхме принудени често да назначаваме нови шефове. Сега обаче вече не избирам мениджърите си сам - наех агенция. Това е много скъпо, но гарантират компенсация, ако не си свършат работата както трябва", казва Весели.

"Балканският манталитет е особен. Аз съм бърз и непосредствен и не понасям дългите приказки, които бавят.

Румънците, българите и сърбите често водят излишни разговори

С времето разбрах, че трябва да ги оставя да се изприказват, за да имат чувството, че са стигнали сами до някакво предложение или решение и да го приемат като свое.

В началото си мислех, че това е бойкот на чужденците, дошли в тяхната страна да се занимават с икономика и да ги управляват. Но не, те просто са такива.

Работниците там пушат много. Мисля, че от пушене губят около 1/4 от работното време. Един да почне и веднага се образува групичка, в която се пуши и приказва, а работата чака. От началото на август е въведена забрана за пушене във всички наши фирми в България", обяснява чешкият бизнесмен.

По същество те имат комунистически закон за труда

Шефът на фирмата няма възможност да премести един работник за неизпълнение на трудовите задължения, като при това му намали заплатата.

Дори да го премести на друга работа, не може да му намали заплащането. Не искахме за нас да се говори, че експлоатираме хората, и в началото предложихме на всички прилични заплати. Но те не работят.

Възнамеряваме от Нова година да въведем нова система за заплатите с риск да изгубим половината си работници. По-опитните инвеститори се справиха по-добре - дават много ниска основна заплата, така че половината от заплатата може да варира".

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1091309


Тагове:   малко,   Много,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14570395
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031