Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2008 00:55 - Днес в Айова започват номинациите за президент на САЩ
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1426 Коментари: 3 Гласове:
0



Днес в Айова започват номинациите за президент на САЩ
image От това дали Барак Обама ще победи Хилъри Клинтън в Аова, зависи в голяма степен как ще протече изборната кампания в САЩ.

Bulgarian Post
03.01.2008 г.

Кандидатите за президент на САЩ застават днес пред регистрираните избиратели на Републиканската и демократическата партия в Айова. В този щат с население от 3 милиона души се провеждат предизборни партийни събрания на двете партии. Те са изключително важни за това, кой ще бъде номиниран за президент.

Резултатите от социологическите изследвания показват, че в Демократическата партия ще има много оспорвана битка между Хилъри Клинтън, Барак Обама и Джон Едуардс. Цифрите показват съответно 28% за Клинтън, 28% за Обама и 26% за Джон Едуардс.

При републиканците е най-вероятно партийният вот (т. нар. caucuses) да бъде спечелен от бившия губернатор на Аризона Майк Хъкаби или от Мит Руумни. Хъкаби води с 28%, при 26% за Руумни, 12% за Джон Макейн, 12% за Фред Томпсън и едва 7% за считаният за основен кандидат Рудолф Джулиани.

Предварителните избори в партийните централи и извън тях се провеждат в САЩ от 1952 г. насам. По традиция Ню Хемпшир е първият щат, в който се провеждат "primaries" (предварителни избори), а вотът в местните партийни събрания "caucuses" от Айова слага начало на предизборната кампания. Той обикновенно се провежда седмица преди предварителните избори в Ню Хемпшир.

Защо вотът в Айова е толкова важен?

Т. нар. caucuses (местни партийни събрания) са изключително важно събитие в американската политика. Тази вечер жителите Айова се събират в 1 780 пункта разположени в целия щат, за да изберат делегати, които да отидат на националните конференции на двете партии - Републиканска и Демократическа. За кандидатите за президент е изключително важно максимум техни поддръжници да бъдат номинирани за участие в конференцията на партията им.

В днешния ден най-важният вестник в САЩ се нарича Des Moines Register. Неговият екип е домакин на мащабна организация, която включва интервюта с десетки хиляди граждани на щата Айова. Те участват в интервюта с националните кореспонденти на водещите американски медии и дискутират канидадите за президент, акцентите от кампаниите им и въпросите, които стоят в центъра на обществените дебати в САЩ. През тази година "парливите теми" са високите лихви по заемите за жилища, състоянието на икономиката, високите цени на петрола, проблемите на имиграцията, войната в Ирак, състоянието на образователната система и здравните грижи.

Кандидатите за президент и екипите им участват в събрания, в които на чаша кафе се обсъждат важните за жителите на щата и за американските граждани въпроси. Айова е ключов щат в предварителната кампания за президент на САЩ, защото дава добър старт на този който спечели. Победителят влиза във фокуса на националните медии и вдига значително подкрепата си в следващите щати, в които има партийни събрания и предварителни избори.

Днешните партийни събрания в Айова се провеждат в 99 административни окръга на щата. 99-те местни партийни събрания избират делегати за "Конференция на районите на Айова" и за "Щатската конференция". Такива има във всяка от двете партии. Двете събрания излъчват делегатите на националните партийни конференции на републиканците и демократите.

От 1972 г. насам партийните събрания в Айова са първото мащабно изборно събитие, с което започва процеса на номинации за президент на САЩ.

Каква е разликата между "caucuses" и "primaries"?

В кампанията за излъчване на официални кандидати за президент на Демократическата и на Републиканската партии, в САЩ има различни форми на предварително гласуване. Т. нар. "caucuses" (партийни събрания) са затворена форма на събиране на регистрираните членове и избиратели на всяка от партиите. На тях те обсъждат кандидатите и се избират делегати за щатските конвенции и националната конференция на всяка от партиите.

Т. нар. "primaries" са предварителни избори, които се провеждат, за да бъде номиниран кандидат на партия за предстоящи избори.

Повече за партийните събрания (caucuses)

На партийните събрания, включително на тези в Айова, гласува малка част от населението. Само регистрираните избиратели на двете партии участват в събранията. Системата на гласуване стимулира хората с най-висока политическа мотивация да направят избора си и по този начин да повлияят на общественото мнение в САЩ, и да зададат курса на развитие на кампанията за президентски избори.

При Демократическата партия, броят на щатските делегати за националната конференция за избор на кандидат-президент е пропорционален на броя на гласовете получени в щатските партийни събрания или в предварителните избори.

При републиканците се използва система наречена "Победителят взима всичко". При нея кандидатът с най-много гласове от щатските партийни събрания или от предварителните избори печели правото да бъде представляван от всички партийни делегати излъчени от щата в националната партийна конференция.

Броят на делегатите, които всеки щат изпраща в националните конференции се определя по различни правила за всяка от двете партии. Обикновенно формулата за излъчване на делегатите взима предвид населението на щата, броя на неговите представители в държавните институции и нивото на подкрепа, която съответният щат е дал на партийните кандидати в предишните избори.

При републиканците процедурата на гласуване а много опростена и директна. Всеки регистриран избирател, който дойде на събранията подава вота си с тайно гласуване. Спрямо събраната подкрепа за всеки кандидат се решава, кои делегати да отидат на една от 99-те регионални конвенции. те избират делегатите на щатско ниво.

Гласуването на събранията на Демократическата партия е чрез по-сложна система. При тях регистрираните избиратели на партията участват в 1 993 местни събрания. Поддръжниците на всеки кандидат за президент излагат публично подкрепата си за него, след което се събират в групи за подкрепа. Колебаещите се избиратели се събирят в отделна група. За да може една група да функционира и да има тежест, тя трябва да събере определен процент от участниците в партийното събрание. Този процент се определя от общия брой на всички делегатите дошли да посетят всяко от 1 993-те събрания.

Предварителните избори (primaries)

Те са различни от партийните събрания. Има няколко вида предварителни избори. Първият са "Затворени избори". В тях гласуват само регистрирани избиратели на двете партии.

Има "Полузатворени избори", в които привържениците на републиканците и демократите могат да участват само в избори, в рамките на собствената им партия. В този вид избори участвата и несвързаните с нито една партия и нерегистрирани граждани с избирателни права.

Третият вид са "Отворени избори". В тях регистриран избирател на републиканците може да гласува в предварителните избори на демократите и обратно. Има и отворени предварителни избори, в които гласуващите не се регистрират предварително, за да подадат гласа си. На жаргон това се нарича "избери си партия" защото избирателят има право да реши на чии избори ще гласува в изборния ден.

Има също "Полуотворени избори", в които гражданите гласуват в предварителните избори на дадена партия, но предварително заявяват дали това ще е в Републиканската или в Демократическата партия.


http://opinions.bpost.bg/story-read-15744.php



Тагове:   Айова,   Номинациите,


Гласувай:
0



1. zari - 45 годишниятсенатор от Илинойс, Обама
05.01.2008 16:04
Барак Обама води в Айова с 31 процента сред кандидатите за президент на Демократическата партия. Втори е Джон Едуардс с 27 на сто подкрепа, а Хилари Клинтън получава 24 на сто и остава на трето място.
Хилари Клинтън е едва трета, втори е бившият сенатор от Северна Каролина Джон Едуардс.

Активността:

Демократите докладваха за рекорден брой участници в гласуването - над 210 000 души - повече от 124-те хиляди участници в митингите през 2004 г. Републиканците също твърдят, че активността им ще надмине рекорда от 87 000 участвали през 2000 г.
“Целувки и прегръдки, викове на радост и впечатляващи сцени – черни и бели падат в обятията един на друг, сякаш най-после са научили урока на Мартин Лутър Кинг, каза един стар активист. Тази победа на Барак Обама е и шамар за сенатора от Ню Йорк Хилари Клинтън, която е далеч назад.
цитирай
2. meto76 - В национален мащаб, Хилари все още ...
05.01.2008 17:56
В национален мащаб, Хилари все още води.Ще видим.Още е рано.Но имаше едно проучване, че ако кандидат вземе Айова и Ню Хемшир, където са следващите предварителни избори, обикновено печели номинацията на своята партия.Иначе аз съм за Руди Джулиани.
цитирай
3. meto76 - http://www. epochtimes-bg. co...
06.01.2008 14:45
http://www.epochtimes-bg.com/2008-01/2008-01-06_09.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628612
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930