Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2008 00:33 - ИВАН КОСТОВ В ПОДКРЕПА НА БЕЗМИТНИТЕ МАГАЗИНИ
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1519 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.05.2008 00:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Мартин Димитров: Не трябва да има търговски обекти в граничните зони
image Мартин Димитров е категоричен, че безмитните магазини трябва да бъдат затворени

Bulgarian Post
22.05.2008 г.

Депутатът от ОДС Мартин Димитров заяви, че обекти за търговия не бива да съществуват в гранично-пропусквателните райони. По думите му приходите в бюджета от безмитните магазини за миналата година са под 40 млн. лева и от това има съмнение, че през тях минава продукция за която не са платени съответните мита или акцизи. Лидерът на ЕНП Мария Капон заяви, че безмитните магазини не трябва да бъдат оставяни като обикновени търговски обекти, защото държавата не може да ги контролира.

Мартин Димитров заяви,  черният пазар с акцизите е много голям, но е трудно да се каже доколко се дължи на безмитна търговия и доколко на фалшиви бандероли.

Депутатът е категоричен, че ако безмитните магазини бъдат затворени ще бъдат прекратени много от вероятните схеми за избягване на плащане на акцизи и ДДС.

От ДСБ също зявиха, че са категорично за затварянето на безмитните магазини и по думите им точно за това ще гласуват в парламента.

По-рано от тъмносинята партия бяха внесли проектозакон, който предвиждаше безмитните магазини да останат да работят като обикновени.

В ефира на ТV 7 лидерът на ЕНП Мария Капон заяви, че в комисията по бюджет е имало внесени два законопроекта относно бъдещето на безмитните магазини. Единият е бил на Иван Костов, лидер на ДСБ, а втория на министерски съвет.

По думите на Капон законопроекта на Министерски съвет е искал окончателното затваряне на безмитните магазини, но е бил бламиран не само от опозицията, но и от мнозинството.

За сметка на това депутатите от управляващата коалиция са подкрепили предложението на Костов и неговите депутати Веселин Методиев и Иван Иванов, безмитните магазини да бъдат преструктурирани като нормални магазини на външните граници на страната.

“Гласуването в бюджетна комисия беше толкова странно тъй като много рядко ще видите партиите на Ахмед Доган, на Волен Сидеров, на Иван Костов, на Румен Овчаров, на Милен Велчев, на Сакскобургготски, да застанат рамо до рамо и да гласуват заедно”, заяви Капон и подчерта, че всички те са подкрепили предложението на ДСБ.

По думите на лидера на ЕНП единствено тя и депутатът от ОДС Мартин Димитров са гласували срещу законопроекта на ДСБ и са подкрепили предложението на премиера Сергей Станишев, да бъдат затворени безмитните магазини.

Според Мария Капон безмитните магазини не трябва да бъдат преструктурирани в обикновени тъй-като “България е абдикирала от възможността да осъществява реален контрол и тези магазини остават възможност и форма за контрабанда”.

Промените в Закона за безмитната търговия влизат за обсъждане в пленарна зала днес и се очаква да бъдат гласувани в петък.

Предложението на ДСБ за изменение на закона за безминта търговия може да видите на страницата на парламента

Предложението на Министерски съвет четете тук

Какво казват блогърите?

Четете повече по темата в блога на Мартин Димитров



Тагове:   магазини,


Гласувай:
0



1. анонимен - Лъчо - Браво, колега!
01.06.2008 23:32
Подвеждащо заглавие, дезинформация в материала - вие сте завършен български журналист ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582579
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031