Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2008 01:13 - Партиен живот в Русия - ледът се пука
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1136 Коментари: 0 Гласове:
0



Партиен живот в Русия - ледът се пука Русия няма легална, нито нелегална политическа сила, която да е реална заплаха за управляващия режим Русия няма легална, нито нелегална политическа сила, която да е реална заплаха за управляващия режим

12 Юни 2008

Газета.ру  

image Знамето на националистическото Движение против нелегалната имиграция все по-често се вее в Русия. То може да се легализира като политическа партия, особено ако Кремъл реши да засили властта си в новото политическо пространство. Снимка: дпни-тнс.орг

С идването на Дмитрий Медведев се активизира дори партийният живот в Русия. Старите партии обмислят как да се запазят и да заздравят позициите си в новата ситуация. Уличните политици и политиците маргинали кроят нови партийни проекти. Независимо как точно ще управлява Дмитрий Медведев, смяната на епохите в Русия неизбежно ще предизвика промени, включително в партийно-политическата сфера. Путинската партийна система изпълни всички свои задачи. Това означава, че провластовите политически структури, а също и системната и извънсистемната опозиция ще се наложи да измислят с каква цел да съществуват и срещу какво да се борят. Редица националистически движения в Русия решиха да се обединят и основаха Руско национално движение.

imageНерегистрираната партия “Велика Русия”, широко известното с уличните си акции Движение против нелегалната имиграция (ДПНИ), руското освободително движение “Народът” и Руското обществено движение сключиха т. нар. пакт от 8 юни на конференцията “Новият политически национализъм”. Организаторите на форума посочват, че коалицията между четирите организации е признак за способността на националистите да си сътрудничат. Появата на ново националистическо движение съвпада с опитите на хора от “Другата Русия” (опозиционно обществено сдружение) да формират “национална асамблея” - аналог на парламента. Междувременно се изостря и борбата за власт в партията “Яблоко”, отново се чуват слухове за оставка на Генадий Зюганов от поста лидер на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), а “Единна Русия” (с мнозинство в Държавната дума) се опитва да организира в редиците си вътрешнопартийна дискусия.

Строго погледнато, това са явления от едно естество. Съответно “Единна Русия” изпада в същото положение като “Справедлива Русия” - неуспяла да стане “левият крак на властта”, и като “Другата Русия”, която изобщо е извън рамките на официалното политическо пространство.

Превърнала легалния политически процес във фикция, путинската епоха не успя да унищожи партиите и движенията като такива, тоест не ги забрани съвсем. Да не говорим, че непокътнати останаха интересите на различните социални групи, чиито мисли и копнежи в нормалните демократични държави се транслират чрез институции като партии и обществено-политически движения - както лоялни, така и опозиционни спрямо властите.

Накрая, трябва да се намери някакво приложение и за многохилядните отряди чиновници, наборно попълнение на “Единна Русия” - наложително е партията поне да има някаква “линия”, щом все още не й гласуват доверие да формира правителство и реално да управлява държавата. Тези обективни и субективни фактори са и причината да се преформатира политическото пространство.

Прочистването на политическото поле приключи, в Русия няма легална, нито нелегална политическа сила, която да е реална заплаха за управляващия режим. Затова пък се трансформира същността на самия режим - макар и временно, страната фактически се ръководи от двама души, докато цялата политическа конструкция беше градена само за един. И то за един конкретен човек.

Създателите на “Руското национално движение” са схванали същността на момента вярно. Национализмът е твърде силен в съзнанието на обикновените хора, ДПНИ например има шанс да се легализира чрез новото движение като политическа партия, ако това потрябва на Кремъл (а руските власти обичат да ухажват националистите с тактическа цел, стига да си припомним кратката, но ярка история на блока “Родина”). Или ако властовите групировки, които нямат вече общ “разводач на караула”, какъвто беше Путин, започнат да използват в борбата помежду си не само правоохранителните органи, но и политически организации.

Обективно формираната ситуация - период на междуцарствие - налага на старите и новите партии и движения да сондират почвата и да създадат различно политическо пространство. По време на президента Путин единствен Кремъл определяше това пространство, а опозицията, изтласкана от легалната политика, правеше опити да се оформи в периферията на политическия процес. Днес форматирането на политическото пространство може да започне и “отгоре”, и “отдолу”.

За главния кремълски конструктор на партии и движения Владислав Сурков ще е по-трудно сам и единствен да комплектова нови партии-роботи или да ремонтира стари. Не е сигурно, че никой от обкръжението на днешния президент не би пожелал да създаде друга, своя “Единна Русия”, която да стане партията на Медведев - противовес на партията на Путин. Освен това съдбата на всички днешни парламентарни партии, без изключение, увисва във въздуха.

Налага се КПРФ да вземе решение дали да остане системна опозиция, която губи гласове, или да се превърне в реална опозиция. Либерално-демократическата партия на Русия трябва да избира между стопаните на страната - на кого да служи. Колкото до “Справедлива Русия”, бъдещето й е в ръцете на кремълската администрация, а тя първо трябва да си изясни целта на партията като начинание. Например дали има смисъл чрез нея да бъдат поглъщани комунистите.

От друга страна, да не забравяме Демократическата партия на Русия и “Гражданска сила”, създадени от Кремъл като имитация на либерален политически фланг, а също така Съюза на десните сили и “Яблоко”, които явно са в криза, но без да са формално разпуснати. Има и извънсистемна опозиция - ако държи да се занимава с политика и занапред, тя ще се стреми да се вмъкне в новата политическа конфигурация или ще търси начини да смени старата с друга.

Това не означава, че предстои бурно умножаване на реалните партии или, напротив, плавно формиране “отгоре” на еднопартийна или двупартийна система. Засега може единствено да отбележим, че със самата смяна на президента политическият лед в страната се пропука и започна ледоход. Затова появата на ново националистическо движение - независимо дали става дума за поредния проект в изгода на властта или за инициатива “отдолу”, отразява проблемите на деня. Политическият процес се завръща в Русия, а какъв ще бъде той зависи от участниците в него - и “отгоре”, и “отдолу”.

По БТА 

http://e-vestnik.bg/4026




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582008
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031