Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2008 23:33 - ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДОКЛАДЪТ НА ОЛАФ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ СПОНСОР
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 2282 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 18.07.2008 00:45


Д-р Меглена ПЛУГЧИЕВА
Заместник министър-председател
бул. "Дондуков" № 1
1594 София
Република България
По Факс: +359 2 987 96 18

Предмет: Нередности по Програма САПАРД в България

Относно: Мисия на ОЛАФ в България от 09.06.2008 до 20.06.2008

Уважаема Д-р ПЛУГЧИЕВА,

В резултат на установени нередности и неправомерно управление на Програмите ИСПА, ФАР и САПАРД в България, Европейската комисия замрази значителна част от финансирането по тези три програми в началото на 2008 г.

Вие помолихте ОЛАФ за подкрепа и помощ с цел да се решат проблемите.

Ето защо представител на ОЛАФ проведе мисия в България от 09.06.2008 до 20.06.2008 г.

Като обобщен резултат от запитванията, направени от ОЛАФ, съвместно с разследващите органи на други държави членки и трети страни, може да се заключи, че има липса на сътрудничество и комуникация между различните български държавни служби.

Нещо повече, ОЛАФ вярва, че има влиятелни сили в българското правителство и/или българските държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано кое да е лице от ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ в каквато и да било степен, което би могло да изиграе ролята на ефективна спирачка.

Моля вижте приложения доклад за Ваша информация.

А: НЕРЕДНОСТИ ПО ПРОГРАМА САПАРД (към настоящия момент без връзка към ГРУПАТА
НИКОЛОВ-СТОЙКОВ)

В проектите, финансирани по програма САПАРД на фирмите ЮПЕР, ХЕЛИКОМ, ТОП КОНСЕРВ, КФМ и МЕКОМ всеки един от бенефициентите е използвал поне една фалшифицирана тръжна оферта, която е била приложена към тяхната индивидуална молба за финансиране по програма САПАРД.

Финансовото отражение върху бюджета на Общността от тези проекти е приблизително 2 милиона евро.

В: ДРУГИ НЕРЕДНОСТИ ПО ПРОГРАМА САПАРД (към настоящия момент без връзка към ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ)

ОЛАФ отправи искане към засегната държава членка да потвърди автентичността на множество тръжни оферти, които са били използвани като приложения към молби за финансиране по програма САПАРД в България.

Органите на държавата членка установиха нередности, свързани със значителен брой от тези тръжни оферти.

С: ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ е криминална мрежа от компании, състояща се от повече от 50 български предприятия и различни други европейски и офшорни компании.

Тази мрежа от криминални компании е управлявана и/или финансирана от две български лица (г-н Марио Николов и г-н Людмил Стойков), за които се говори, че имат близки връзки с настоящото българско правителство.

За едно от лицата се твърди, че е финансирало предизборната кампания на настоящия български президент и че е бизнес партньор на бившия заместник-министър на външните работи, който, според налична информация, се е опитал да окаже влияние върху текущо разследване на това лице.

ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ е изключително гъвкава и има споделени отговорности във връзка с множество незаконни действия, разглеждани по-долу.

Установено е, че ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ е участвала в данъчни измами, измами със субсидии, фалшификация на документи, пране на пари, незаконен внос в България и износ в ЕС на китайско заешко и птиче месо с фалшифицирани здравни сертификати.

В допълнение, групата участва в предполагаеми нередности, свързани с покупката и препродажбата на железопътни вагони втора употреба.

Детайлите са както следва:

С.1: НЕРЕДНОСТИ ПО ПРОГРАМА САПАРД (платени проекти 1)

Криминалната група е продавала старо, втора ръка, оборудване за преработка на месо (произведено например в бившата ГДР) от техните собствени български компании - чрез две собствени компании, базирани в САЩ (КИНГСТЪН ЕНТЪРПРАЙЗИС) и Ирландия (НИКФОРМ ЛТД), съответно - на съучастници в Германия.

Тези германски компании след това продават въпросното оборудване обратно на фирми, кандидатстващи за финансиране по програма САПАРД в България, като използват фактури с изключително завишени цени.

С2: НЕРЕДНОСТИ СВЪРЗАНИ С ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ

Закупили камиони и ремаркета, които не са били използвани в съответствие с правилата на програма САПАРД.

Финансовото отражение върху бюджета на Общността от тези проекти е приблизително 6 милиона евро.

С.2: НЕРЕДНОСТИ ПО ПРОГРАМА САПАРД (платени проекти 2)

В рамките на пет проекта, финансиран по програма САПАРД, които са в процес на разследване (компании РИКОМ, СОЛВЕКС МИРА ФРУКТ, ШИКС КЕРА МАНМАНОВА, КАРТЕЛ ВАЛЕНТИН ЯНЕВ и СОЛАРИС), българската прокуратура информира ОЛАФ, че има определени индикатори, сочещи че бенефициентите по тези проекти, представили фалшиви оферти, също са свързани с ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ.

Финансовото отражение върху бюджета на Общността от тези проекти е приблизително 1,8 милиона евро.

С.З: НЕРЕДНОСТИ ПО ПРОГРАМА САПАРД (неплатени проекти)

Също така ОЛАФ има информация за други 17 проекта, одобрени по програма САПАРД, които са свързани с ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ и са в процес на разследване от българската прокуратура. Тези проекти също включват схема на използване на фалшифицирани оферти.

Ако бяха платени, финансовото отражение върху бюджета на Общността от тези проекти би било приблизително 18 милиона евро.

С.4. ВНОС В БЪЛГАРИЯ И ИЗНОС В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА КИТАЙСКО МЕСО

Установено е , че през 2004 и 2005 година ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ незаконно е внесла в България огромни количества китайско заешко месо и след повторно пакетиране го е продала, използвайки фалшифицирани аржентински здравни сертификати, на клиенти в Германия, Франция и Испания (вероятни последици върху общественото здраве).

Освен това през 2006 г. ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ е представила на клиенти в Европейския съюз оферти за  незаконна консигнация на китайско заешко и птиче месо.

Понастоящем ОЛАФ извършва разследвания, свързани със случая.

С.4: ПОДОЗРИТЕЛНИ ТРАНЗАКЦИИ С ЖЕЛЕЗОПЪТНИ ВАГОНИ ВТОРА УПОТРЕБА

На 23.02.2005 г. Национална електрическа компания ЕАД продава дългове на Национална компания "Железопътна инфраструктура" възлизащи на приблизително 30 милиона евро, за 11,5 милиона евро на компаниите ЕВРОМЕТАЛ и КИНГСТЪН ЕНТЪРПРАИЗИС, които са свързани с ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ.

Този договор е обезпечен за сумата от 15 милиона евро с 5824 железопътни вагона (+/- 2500 евро цена на един вагон).

Също така е установено, че КИНГСТЪН ЕНТЪРПРАИЗИС е продала приблизително 800 железопътни вагона за сумата от 6,2 милиона евро (+/- 8000 евро цена на един вагон) на офшорни компании (ТРЕФЕРН КЪНСЪЛТАНТС ЛТД, Сейшелски острови и ФАНТОМ ГРУП ЛТД, Гранд Търк), контролирани от ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ.

Очевидно е, че в хода на транзакциите, извършени с дълга и железопътните вагони, са били допуснати определени нередности.

Понастоящем ОЛАФ извършва проверка дали покупката на въпросните железопътни вагони не е била субсидирана от Европейските общности.

D: РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕРКИТЕ

Държавен фонд "Земеделие" не успя:

- да започне навременни процедури за възстановяване на сумите, изплатени по проекти,
финансирани от програма САПАРД на РОДОПА ГОЛД, РАДОПА МИЙТ, РОДОПА
КОНСЕРВ, ЕВРОФРИГО, ПАЛМИГРА и ПТИЦЕКЛАННИЦА ЧУБРА, въпреки че притежава всички необходими доказателства за извършена измама;

- да изпрати на ОЛАФ или Прокуратурата информация за други проекти, финансирани по програма САПАРД, които са свързани с ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ;

- да установи контакт в Прокуратурата с оглед на получаване на информация, която би
могла да бъде използвана в процедурата по възстановяване на изплатените средства, след започването на криминалното разследване в България.

Разследванията на деянията на ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ бяха разпокъсани на части и извършвани от различни служби без никакъв централизиран контрол.

Прокуратурата не успя:

- да информира Държавен фонд "Земеделие" на редовна база относно провежданите разследвания с цел да позволи на фонда да започне процедурите по възстановяване на изплатените средства;

- да изпрати на ОЛАФ информация относно нови проекти по програма САПАРД,свързани с ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ;

-  да изпрати на ОЛАФ или други засегнати държави членки информация за възможна измама през 2006 г., свързана с възможни незаконни сделки с китайско заешко и пилешко месо;

- да изпрати на ОЛАФ информация относно възможна измама, извършена от друга организирана криминална група, засягаща бюджета на Общността (тази информация беше получена от ОЛАФ в резултат на писмо за одобрение, изпратено от трета страна);

Българските съдилища:

- пуснаха под гаранция, след много кратък период на задържане, няколко от основните заподозрени лица от ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ след ареста им в началото на 2007 г.;

- нареди на Агенцията за държавни вземания да освободи иззети активи от бенефициенти, свързани с ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ;

- нареди на Държавен фонд "Земеделие" да изплати обезщетение /компенсация/, възлизащо на 68 000 български лева (+/- 34 000 евро) на бенефициенти, свързани с ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ.

Е: ПРЕПОРЪКИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ОЛАФ

Представителят на ОЛАФ препоръча на българските власти, с цел да възстановят доверието на ОЛАФ, Европейската комисия и други държави членки, да:

• сътрудничат с тези институции и държави членки по прозрачен начин;

• да подобрят сътрудничеството и комуникацията между различните български държавни служби, работещи по проблема;

• да подобрят сътрудничеството и комуникацията между българските държавни служби, ОЛАФ и държавите членки;

• да анализират всички молби за плащания по Програма САПАРД, за да установят дали няма връзки с вече установени криминални групи;

• да създадат работна група по Програма САПАРД, в която всички разследвания по програмата да бъдат извършвани под централизиран контрол.

http://www.dnes.bg/article.php?id=54356



Тагове:   ОЛАФ,   текст,   спонсор,   далаверите,


Гласувай:
0



1. meto76 - ЕТО ЛИНКА ОТКЪДЕТО МОЖЕ ДА СИ ГО СВАЛИТЕ.
16.07.2008 23:42
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=526845
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579659
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031