Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2008 16:36 - Людмил Стойков - поредният VIP клиент на Темида
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1686 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.07.2008 16:37


Людмил Стойков - поредният VIP клиент на Темида дата : 17 юли 2008 г. 11:33 ч. автор : Доротея Дачкова, в. "Сега" image
За първи път Людмил Стойков попадна в полезрението на прокуратурата в началото на декември 2006 г.

     
  image  image  image image image

Пернишкият бизнесмен Людмил Стойков изведнъж се превърна в най-важната фигура в държавата, от която зависи благоволението на Брюксел. Той вече не е просто собственик на "Стомана индъстри" и спонсор на последната президентска кампания на Георги Първанов.

Той е главен герой в безпрецедентно остър доклад на ОЛАФ до вицепремиера Меглена Плугчиева. И от отношението на властта към него зависи дали ЕК ще повярва, че България наистина има воля да се бори с корупцията.

Всъщност констатациите на доклада на ОЛАФ - и за политически чадър над злоупотребите с еврофондове, и за мащабите на злоупотребите, са изненада само за управляващата политическа класа.

Дори и вчера главният прокурор Борис Велчев недоумяваше в какво се изразява покровителството на държавата. За обществото обаче изводите на ОЛАФ са просто поредното доказателство за недосегаемостта на някои хора.

За първи път Людмил Стойков попадна в полезрението на прокуратурата в началото на декември 2006 г., когато ОЛАФ прати сигнал за злоупотреби. Това даде достатъчно основания на прокуратурата да образува наказателно производство, без изобщо да прави проверка.

На 13 февруари прокуратурата реши, че вече има достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения.

Според тях шефът на шуменската "Родопа" Марио Николов, съпругата му Марияна Николова, която е и управител на "Еврофриго", Людмил Стойков, управителят на птицекланица "Чубра" Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова и Ана Шаркова са източили над 7.5 млн. евро от програма САПАРД.

Обвинението твърди, че в измамата са замесени фирмите "Птицекланица Чубра", "Палмигра", "Еврофриго", "Родопа Голд", "Родопа Мийт" и "Родопа консерв". Консултант по проектите е "Палмигруп", която е и собственик на последните три компании. Парите са усвоени, но с тях са купени стари машини за месопреработване, които са представени за нови чрез фалшиви документи.

Първоначално обвиненията бяха за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари. По случая имаше арести в Германия и Швейцария.

Людмил Стойков категорично отрече всички обвинения. Той обяви, че не е знаел за схемата, тъй като не участва в управлението на фирмата. Дял в нея придобил, след като дал заем на Марио Николов, който бил погасен по-късно с дял от фирма "Еврофриго", чийто управител е съпругата на Николов - Мариана.

"Нямам представа защо съм тук. Надявам се, че все пак се намирам в български съд, а не в либийски", дивеше се Стойков в съдебната зала. "7.5 млн. евро са кокошкарска история за клиента ми", твърдеше и защитата на Стойков. "Тези пари са част от неговото ежедневие. Само месечната сметка за ток на дружеството "Стомана индъстри" била 1 млн. евро", аргументираха се адвокатите му.

Както често се случва след шумните спецакции обаче, съдът даде знак, че може би прокуратурата не е успяла да се справи достатъчно добре със задачата си. От всички арестувани бе задържан само Марио Николов. Останалите бяха освободени с мотива, че не може да се направи обосновано предположение, че са участвали в организираната престъпна група.

Съдът прие само, че срещу Марио и Марияна Николови има предположение за документни измами. Срещу Николов е имало и свидетелски показания от бившата управителка на птицекланица "Чубра". Доказано било, че той е подменял табели на старите машини. Малко по-късно и Николов бе пуснат под домашен арест.

Вярно е, че мярката за неотклонение не е присъда, и е възможно на по-късен етап прокуратурата да е събрала по-солидни доказателства за вината на Стойков и компания. Но заради това си поведение българският съд отнася остри критики от ОЛАФ.

Все пак по искане на комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, съдът наложи възбрана върху имоти на Стойков край морето за 1.2 млн. лв. Срещу останалите също са взети обезпечителни мерки. Така че, ако някога се стигне до осъдителни присъди, държавата би трябвало да има какво да си прибере. Факт е обаче, че всичко това се случи едва в края на юни 2008 г., когато Стойков вече бе прехвърлил голяма част от собствеността си на трети лица.

Постепенно шумът около разследването заглъхна. Смяташе се, че прокуратурата усилено работи и скоро в съда ще има обвинителен акт. В една хубава мартенска сутрин обаче Димитър Тадаръков, тогава все още шеф на Държавен фонд "Земеделие", обяви, че още през януари прокуратурата е свалила всички обвинения срещу Стойков. И започна остра размяна на реплики между прокуратурата и фонда заради блокираните средства по САПАРД.

От тях стана ясно, че държавното обвинение не може да събере достатъчно доказателства, че Стойков има участие в евроизмамите. Вярно е, че бизнесменът е съсобственик в "Еврофриго" чрез фирмата си "Ладимекс", но подписът му не фигурира в нито един от документите за усвояване на средства по САПАРД.

Освен това прокуратурата не е успяла да го свърже и с останалите обвиняеми. Тадаръков разкри още, че Софийският районен съд е издал на фонд "Земеделие" изпълнителен лист за 2 993 000 лв. срещу фирма "Еврофриго", участвала в измамата. Но горната инстанция - Софийският градски съд, е обезсилила този иск. Това пък дало основание на "Еврофриго" с друг изпълнителен лист да блокира сметките на фонда, докато не й бъдат изплатени 68 000 лв.

Така срещу Стойков остана единствено обвинението за пране на пари. Т.е. за прокуратурата той е извършвал финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити от източване на САПАРД. По делото за пране на пари се разследва движението на средства през САЩ обратно към България. По думите на главния прокурор Борис Велчев това разследване би приключило веднага, след като от САЩ пристигне дългоочаквана съдебна поръчка. Засега прогнозите са, че ще има обвинителен акт.

Останалите от групата около Стойков пък остават с обвинения за документна измама в особено големи размери и няма да отговорят за организиране и участие в престъпна група. Решението на прокуратурата за частично прекратяване на делото е оспорено от фонд "Земеделие" пред съда. Две съдебни инстанции - Софийският градски съд и Софийският апелативен съд, потвърждават прокурорското постановление.

При това изменят мотива за прекратяване. Прокуратурата твърди, че прекратява делото, тъй като не са събрани достатъчно доказателства. Съдиите направо пишат, че няма извършено престъпление.

Още през март от прокуратурата обясниха, че са почти готови с останалите обвинителни актове от аферата за 7.5 млн. евро и ще ги внесат в Софийския градски съд. До вчера обаче там такива актове не бяха постъпили.

Това, което прави впечатление, е, че в доклада на ОЛАФ се разглеждат не просто отделни проекти на Людмил Стойков, свързани със САПАРД, а цялостната дейност на компаниите, които той притежава или управлява, за години назад. Засегнати са например цесия на дълг на БДЖ към НЕК, внос и износ на заешко в ЕС с фалшиви документи и още куп дейности.

Това показва, че ОЛАФ сериозно са вдигнали мерника на Стойков и са събирали доказателства срещу него в мащабна операция, целеща да разкрие целия процес на натрупване на капитали. Сега въпросът е дали и българската прокуратура ще се впечатли от разкритията и ще погледне на нещата също толкова глобално. Или отново ще зарови глава в пясъка от страх да не излязат още неприятни връзки и факти.

Има ли някой, който да е оптимист за развръзката?

http://analysis.actualno.com/news_171662.html


Тагове:   VIP,   клиент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582897
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031