Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 10:26 - Неда мечтаела да обиколи света, направи го посмъртно
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 3190 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.06.2009 15:54


Неда мечтаела да обиколи света, направи го посмъртно image Публикувана: Сряда, 24-и Юни 2009, автор: 24 Часа; image

Студентката Неда Ага-Солтан, чиято гибел стана символ на протестите в Иран, осъществи посмъртно мечтата си - да обиколи света.

Тя е най-известното момиче в света през последните дни, но роднините й не смеят да обелят и дума за нея пред медиите. Кадри и снимки на 26-годишната Неда Ага-Солтан, която бе убита в събота по време на протестите в Техеран, се въртят по всички медии. Аматьорски клипове от трагичната й смърт са сред най-гледаните в интернет (виж видео в галерията). Неда е обявена за символ на протестите в Иран.

Два дни след погребението на Неда близките й са предупредени от властите да свалят всички траурни знаци от дома, разкрива в. “Лос Анджелис таймс”. Къщата им е в кв. Парс в източната част на Техеран, където живеят средно заможни семейства.

Бащата работи като правителствен чиновник, няма как да не изпълни нареждането. Съпругата му е домакиня, имат още двама синове. Веднага след трагедията медиите по погрешка обявяват бащата за мъжа, който се мъчи да помогне на Неда, когато тя е простреляна в гърдите.

Това всъщност е учителят й по пеене Хамид Панехи. Неда следва ислямска философия в университета Азад и учи за екскурзовод в частен институт. Ходи на уроци по пеене и пиано. За фундаменталистите в Иран това е огромен грях - жените нямат право да пеят! “Тя беше лъч светлина”, казва за нея Панехи. Във фаталната вечер двамата се отправят към центъра на града заедно с приятели. Пътуват в "Пежо 206". Слизат на бул. “Каретар” и се насочват към зрителите на демонстрацията. Внезапно учителят чува свистене. Изстрелът вероятно идва от някой член на т.нар. басидж, паравоенна структура на властта. "Горя! Горя!", стене Неда, покосена от куршума. “Не си отивай от мен”, мълви учителят, запечатан в клипа. Около две минути той и още един мъж се мъчат да й помогнат. Напразно. Линейката идва бързо, но в болницата момичето вече е бездиханно.

По ирония на съдбата родителите на Неда и нейните приятели същата вечер я умоляват да не ходи на протестите. Самата тя не е гласувала за никого от кандидатите. Дъщерята на чиновника обаче е непреклонна: "Не бива да се крадат гласовете на хората."

На персийски името Неда има няколко значения - "глас", "вик", "предупреждение от Бога". Студентката е вярваща, но не е фанатичка. Обича иранската поп музика. Харесва стиховете на персийския поет Джалал ал Дин Руми и на американския Робърт Фрост.

Обожава пътешествията

Нейни познати разказват за пътувания до Дубай, до Тайланд. За последно преди два месеца е била в Анталия.

В турския курорт Неда се запознава с иранския фотограф Каспиан Макан. Изглежда се влюбва в 37-годишния мъж. След смъртта й в интервюта и по интернет Каспиан се представя за неин годеник.

Пред Би Би Си фотографът разкрива смайващи подробности от погребението й. Родителите отиват да приберат тялото й от морга извън Техеран. Управата на моргата се интересува няма ли да оставят някои органи от дъщеря си за трансплантации. "Семейството й се съгласи, защото искаше да я погребе възможно най-бързо", разказва Каспиан Макан.

Неда е положена в гробището Бехешт Захра без никаква траурна церемония. Не е опята в джамия от молла, какъвто е обичаят. Властите забраняват и това. Вероятно се опасяват, че смъртта на момичето ще налее масло в огъня на протестите.

Официален Техеран отначало мълчи за трагедията. Когато клиповете обикалят света, отрича Неда да е покосена от правителствен куршум. "Нашите сили имат забрана да стрелят по граждани при демонстрации", заявява шефът на полицията в Техеран. Вчера бе пусната нова версия: че убийството на Неда е провокация на враговете на Иран. (24часа)

САЩ режат бензина за Иран

Барак Обама втвърди завчера тона срещу насилието в Иран. Президентът на САЩ заяви, че страната му и целият свят са ужасени и възмутени от насилствените опити да се смажат протестите. Комисията по разпределение на фондовете в Камарата на представителите на САЩ одобри мярка, която ограничава продажбите на бензин на Иран. Страната произвежда петрол, но внася 40% от бензина си. На срещата на Г-8 в Триест ще има заседание за положението в Техеран.

Опозиционният лидер в Иран Мир Хосейн Мусави предложи в декларация да бъде създаден комитет, който да преразгледа не само резултатите от изборите, но и цялостната им организация. Само така ще се върне доверието в системата според него. Заради репресиите на властта и забраната за демонстрации опозицията промени тактиката си. Протестите вече няма да са в големи мащаби на централни места, а малки, но пръснати в много селища. Недоволните ще се събират по базарите, които са средища на социалния живот, и там ще агитират за съмишленици. 25 журналисти и служители от всекидневника на Мусави “Каламех Сабз” са арестувани в понеделник, стана ясно вчера. Агентите, които дошли в редакцията, нямали заповед. (24часа)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=161811


http://www.facebook.com/group.php?gid=93968864865

групата на неда във фейсбук

http://vascont.wordpress.com/2009/06/23/neda-iran/



Тагове:   Иран,   Неда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14618392
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930