Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2010 18:26 - БАН ще си прави университет
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 905 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Според ръководството на БАН бъдещият университет ще ползва съществуващата база на академията
Фотограф: Надежда Чипева



Създаването на изследователски университет към Българската академия на науките (БАН) се предлага в проекта за нова структура на институцията. Ръководството на академията иска да обучава не само докторанти, но и бакалаври и магистри. Документът е качен на сайта на институцията
www.bas.bg и може да се прочете в прикачения файл.

"Специалностите в университета ще обхващат всички области на човешкото познание. Ще създадем уникално за Югоизточна Европа висше училище. Ще можем да привлечем и чуждестранни студенти в него", каза председателят на БАН акад. Никола Съботинов пред "Дневник". Той добави, че в университета ще преподават учените от академията, които и сега обучават студенти, но в други висши училища в страната. Според Съботинов университетът ще използва съществуващата база на БАН, като няма да е нужно да се правят нови сгради.

"Създаването на университет към БАН ще увеличи конкуренцията между висшите училища и ще помогне за повишаването на качеството на образованието", смята Съботинов. Той каза, че очаква правителството да подкрепи идеята. "Правителството трябва да е неразумно, за да откаже", заяви председателят на БАН. Той обаче очаква отпора на останалите университети, с които висшето училище при академията ще се конкурира.

Все още не е ясно кога може да заработи университетът при БАН. "Първо ще направим проекта, ще го представим на Агенцията за оценяване и акредитация. Ако бъде одобрен, той трябва да бъде гласуван от Министерския съвет и от Народното събрание", обясни Съботинов.

От пресцентъра на Министерството на образованието казаха, че министър Сергей Игнатов не може да коментира идеята за университет към БАН, тъй като все още не е получил проекта за нова структура на академията.

Останалите промени в БАН предвиждат създаването на девет проблемни направления, в които да се обединят отделните звена на академията. Те ще се ръководят от учени от институцията, чуждестранни експерти и представители на държавата. Броят на самостоятелните институти и центрове ще бъде намален от 69 на 42. Създават се 16 нови института, които обединяват в себе си вече съществуващи институти, лаборатории или центрове.

Срещу предложеното сливане вече се обявиха учените от някои звена, които ще загубят своята самостоятелност. Министър Игнатов също заяви, че така можело да се загуби марката на академията. Това предизвика недоволството на ръководството на БАН, според което структурните промени са нужни заради новите тенденции в науката и изискването за по-голяма ефективност на работата на учените.

"Предложената структура не предвижда съкращаване на броя на учените, а администрацията ще намалее незначително", обясни председателят на БАН. Той добави, че академията няма да се съгласи с идеята на образователния министър част от институтите да минат към университетите. Съботинов добави, че преди да започнат промените в структурата, те трябва да бъдат одобрени на утрешното заседание на общото събрание на академията. "Следващата стъпка е да направим атестация на работата на учените и тези, които не се справят, вероятно ще бъдат освободени", каза Съботинов. Заплатата на останалите на работа изследователи пък щяла да се обвърже с резултатите от изследванията им.
image

Проект за нова структура на БАН

Изтегляне


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/24/846958_ban_shte_si_pravi_universitet/



Тагове:   бан,   университет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626366
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930