Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2010 20:23 - В Ирак се изчерпват съпрузите,В Турция заровили живо 16-годишно момиче
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1050 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2010 20:23


В Ирак се изчерпват съпрузите 05.02.2010 18:10 Нарастването на конфесионализма, социалните и финансовите бариери в Ирак превръщат намирането на половинка в мисия невъзможна, пише АФП   image

Двайсет и осем годишната Зина Набил вярваше, че е открила любовта. Но трябваше да се откаже от плановете си за брак, след като родителите й отказаха да се омъжи за претендент от различна вяра.

"Влюбих се в много добър мъж, с много добро образование. Но родителите ми го отхвърлиха, когато разбраха, че е шиит", обясни тя.

Нарастването на конфесионализма* в Ирак се добавя към всички останали бариери, социални и финансови, които превръщат търсенето на съпруг за някои в

търсенето на изчезналия Граал.

"Оттогава спрях да мисля за брак, за да не попадна отново в същата ситуация", въздиша тази млада елегантна сунитка.

В консервативната страна, иракските жени са затворени в домовете си и само професионалната среда може да им позволи да срещнат някого. Но

безработицата направи задачата по-трудна.

"Как да се срещна с различни хора, като си стоя вкъщи", обяснява 24-годишната Рула Мохамад, безработна жена, завършила политология.

"Шансовете ми са още по-малки поради религиозните проблеми. Родителите ми няма да приемат да се омъжа за някой с различна вяра", обяснява сунитката.

Конфликтът между шиити и сунити между 2006 г. и 2008 г., при който загинаха десетки хиляди хора, отвори рани, които все още са незараснали.

"Не че не ги харесват, а за да избегнат проблемите", казва тя за шиитите.

Безбрачието на жените се превърна в тревожен въпрос в Ирак,

твърди петдесетгодишната Саусан ал Барак, която отговаря за въпросите на жените в министерството за правата на човека.

"Жените и без това са повече от мъжете, най-вече заради войната с Иран (1980-1988), при която загинаха един милион души - отбелязва тя. - Ситуацията се влоши след падането на бившия режим и религиозните насилия".

Проблемът на междурелигиозните бракове е нов в Ирак, където общностната принадлежност преди нямаше голямо значение, за да си намериш съпруг или съпруга.

"Преди (американската) окупация от 2003 г. не се поставяше въпросът за религиозната принадлежност на жената . Днес той е основен", подчертава социоложката Суха ал Шамаа.

Според официалните иракски статистики,

на 100 жени се падат 102 мъже, но резултатите варират според възрастта.

Мъжете са повече във възрастовата граница между 0 и 24 години, но броят им е равен с този на жените между 24 и 29 години. Жените стават повече във възрастта между 30 и 49 години, сочи общо проучване, реализирано през 2008 г. от Световната програма по прехрана на ООН съвместно с Централната статистическа организация.

От друга страна, според Световната програма по прехраната (WFP.org), 53,6% от иракчаните и иракчанките над 12 години са женени, 41,5% са неженени, а 4,2% са вдовци.

Според Асоциацията за правата на човека, през първите пет месеца на 2006 г., когато религиозната война беше в разгара си, 90 до 100 жени овдовяваха всеки ден.

"Аз съм една от тези жени, които пропуснаха случая. Учих и после, когато се реших, вече бе твърде късно, въпреки че никога не губя надежда да намеря мъж", допълва 36-годишната Азра Камал, служителка в министерството на здравеопазването.

------------------

*конфесионализъм -система на управление, която разпределя политическата и институционалната власт пропорционално, според религиозните общности.


http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2754111



В Турция заровили живо 16-годишно момиче 05.02.2010 18:28 Т.нар. "убийства на честта" съставляват около 50% от случаите на насилствена смърт в страната   image Жени в Пакистан протестират срещу "убийствата на честта", които са разпространени и там

16-годишно момиче беше погребано живо от роднините си, защото имало приятелски отношения с момчета, предаде Анадолската агенция.

Поредното "убийство на честта" било разкрито в Югоизточна Турция през декември, но информация по случая се съобщава едва сега.

Полицаите, които действали по сигнал, открили тялото на Медине Меми в двуметрова дупка в курник пред къщата на семейството й в град Кахта - 40 дни, след като била обявена за издирване. Девойката била в седнала позиция, а ръцете й били вързани.

Аутопсията установила голямо количество пръст в дробовете и стомаха й, което означава, че е била заровена жива и в пълно съзнание.

Пожелал анонимност експерт разказал пред агенцията, че по тялото й не е имало белези от насилие, а в кръвта й не са били намерени следи от наркотици или отрова.

Информаторът на полицията разказал, че момичето е било убито след решение на "семеен съвет". Тя била наказана, защото разговаряла с момчета.

Според местни медии бащата споделил със свои приятели, че не му харесва дружбата на дъщеря му с представители на противоположния пол. Той я бил, но изглежда насилието не дало резултат.

Бащата и дядото на Медине са арестувани и ще бъдат съдени за убийството. Майка й също била задържана, но по-късно я освободили.

Според официалната статистика т.нар. "убийства на честта" съставляват около 50% от случаите на насилствена смърт в Турция. Те са разпространени предимно в югоизточната част на страната.

Всяка година поне 200 момичета стават жертва на своите бащи или братя заради "непристойното" си поведение.

При тези случаи семеен съвет определя някой член от семейството да убие провинилата се, за която се смята, че е опозорила семейната чест - обикновено с извънбрачна връзка.


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2754211

още по темата image Почти убиха млада туркиня заради честта на семейството image 2 | image10239 Пет доживотни присъди в Турция заради "престъпление в името на честта" image 0 | image12908


Тагове:   живо,   момиче,   Ирак,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14611226
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930