Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2010 20:33 - Училище „Джон Атанасов” в Чикаго откри тържествено новата учебна година
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 2910 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  

Всяка книга е магия, искам аз да я открия, искам да я разгадая, искам повече да зная! Наталия Огнянова

Отново е септември. Отново българско училище “Джон Атанасов”  отваря за девети пореден път врати за жадните за родно четмо и писмо най-малки представители на българската ни общност в Чикаго. Тази година училището  ни ще се помещава в  просторния и удобен комплекс на Oakton Community Collеge в предградието Des Plaines. Зелени площи, цветни вътрешни дворове, просторни компютърни, библиотечни, конферентни, театрални, спортни  зали и кътчета за самоподготовка и отдих - мечта за всеки, който желае да получи или предаде знания. За удобство на родителите от други райони  тази година училището предлага и обучение в неделя, което следва цялостната организация на учебната дейност в събота в новия ни филиал на 8747 W. Lawrence Ave., Chicago IL, 60656.         
Първият учебен  ден не е отбелязан с червено в българския ни календар, но по стара българска традиция е най-тържественият  за всяко българско семейство, в което растат ученици.  Хубави са ранните утрини на този ден, всичко сякаш трепти от вълнение, дори неочакваният дъжд нито успява да помрачи, нито да попречи на стоте и отгоре  ученика и техните родители от българско училище “Джон Атанасов” да дойдат навреме за първия учебен ден.
imageТържествено украсената зала в новата база на училището едва побира спретнатите ученици, губещи се зад огромни пъстри букети, задъханите майки, гордите баби и костюмираните бащи. Сред тях е и генералният консул на България в Чикаго, Валентин Дончев. Нашето училище е гордо с това, че  тази година то е предпочетено от дипломатическия ни представител тук, но не като гост, а като родител на първокласник.
  В лицето и на г-н Валентин Дончев и на г-жа Лила Георгиева, училище „Джон Атанасов” винаги  намира приятелски отзив, загриженост и подкрепа. Още от самото начало на мандата си те лично посещават не само нашето, но и всички пет български училища в Чикаго, за да се запознаят  с условията и трудностите по места. Земни, непосредствени и близки до проблемите на всички нас, българските емигранти,  нашите консули  професионално и дипломатично се заемат с разрешаването на  проблемите на емигрантската ни общност в Чикаго. Такова е и приветствието на г-н imageДончев,  както с  бащините вълнения и тревоги за бъдещето на сина – първокласник, така и като представител на държавата,  милеещ за децата на сънародниците си.    
По стара българска традиция  първият учебен ден откриваме  с кръшно българско хоро, изпълнено от малките и по-големи участници в детския ни фолклорен състав “Хорце” с ръководител Ирина Гочева. Изпъстрените с български шевици национални костюми, които с гордост носят нашенчетата, са закупени благодарение на програма “Роден език и култура зад граница” на МОМН България, която за втора година подпомага функционирането на училището ни и допринася за разширяване и разнообразяване на дейността в него.
Всичко хубаво завършва добре, ако започне добре. Ето защо в този ден връчваме и наградите  на  отличилите се  през изтеклата година. Бурни аплодисменти заливат залата при раздаване на грамотите от трите конкурса на ДАБЧ  България. Паола Божилова от 8-ми клас с учител Елена Липкова  е заслужила 3-та награда в литературния конкурс “Стефан Гечев”. Денис Йонин и  Камелия Младенова от класа на Ирина Лозанова са отличени в конкурса по изобразително изкуство “България в моите мечти”, а сладкогласната Йоана  от  вокалната група на Румен Арнаудов взема отличие в конкурса “Сладкопойна чучулига”.
За да се открие едно училище са необходими три  прости нещица - класна стая, добър учител и учебници. Последните идат отдалеч и са скъпи и тежки, особено за голямо училище като нашето, а парите  не достигат.
Името на  един родолюбив българин изправи на крака присъстващите в залата - Любомир Йорданов, собственик на фирма  Bomar Trading Group в Лос Анжелис, Калифорния. Узнал за затрудненията не само на нашето, но и на още двадесет  български училища в Америка в закупуването и доставката навреме на учебниците за новата учебна година, проследил чрез интернет дискусиите от Третата конференция на българските училища зад граница и ролята на родните училища в запазване на българското национално самосъзнание у нашенчетата по света, г-н Любомир Йорданов безкористно предлага финансиране на процеса за осигуряване на учебниците за всички български училища в САЩ в най- кратък срок. Кризата в България забавя и значително намалява бюджета, отпуснат от  МОМН, но това според г-н Йорданов, не бива в никакъв случай да бъде оправдание за каквито и да било пропуски или забавяне на процеса на обучение в родните училища зад океана. imageБлагодарение на неговата загриженост  учениците от четири български училища в Чикаго и още шест в други щати на Америка ще получат  не само учебниците си през следващата седмица, но и подаръци, както и един нагледен урок по родолюбие. Проявата на  безкористна щедрост в най-трудни моменти не може да остане забравена и неоценена от малки и големи представители на българските ни общности в САЩ. Благодарение  на щедри наши сънародници като Любомир Йорданов, Васил Байрактаров- Multigroup Logistics Chicago, Светлозар Момчилов и Стела Калайкова  от вестник “България Сега”, скъпи ученици,  и тази година ще продължим заедно да откриваме чудния свят на българското художествено слово, да четем и преразказваме български народни приказки, пословици, поговорки и легенди за хайдути и воеводи. Нека уроците в българското училище ви носят не само знания, но и приятното усещане за връзка с България.
Мили родители, бъдете горди с постиженията на своите деца, които с любов изучават родното слово и се стремят да съхранят родовата ни памет.
Уважаеми колеги учители, нека възрожденските ни усилия намират все по- голямо признание не само в България, но и навсякъде по света.
На добър час на всички, прекрачили прага на родното училище “Джон Атанасов” Чикаго - една малка българска  духовна територия в глобалния свят!
Боянка Иванова – директор и учител в българско училище „Джон Атанасов”, Чикаго
за в.”България Сега”
www.BulgariaSega.com
       

http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/cultura_sabitia_usa_canada/8392.html



Тагове:   училище,   новата,   Чикаго,   откри,


Гласувай:
3



1. kapito - Ееее, да видим една подходяща ин...
17.09.2010 22:27
Ееее, да видим една подходяща инициатива и ние!
Браво на Човека!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580124
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031