Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2011 12:40 - Запасите на шистов газ у нас са над 300 млрд. куб. м! ТЕЦ “AES Гълъбово“ ще заработи от следващата седмица!
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 9447 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 19.05.2011 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ТЕЦ “AES Гълъбово“ най-сетне ще заработи през следващата седмица
18 Май 2011


 

От следващата седмица ТЕЦ "AES Гълъбово" ще започне търговска дейност, съобщи в сряда в Гълъбово Рой Рийд, изпълнителен директор на централата. Вече са преминали 72-часовите проби на двата енергоблока, които трябваше да бъдат въведени в експлоатация през октомври и ноември 2010 г.

 

Дружеството ще продава на НЕК тока си по силата на 15-годишен договор, като цените на тази електроенергия бяха включени в стойността на тока при предишното увеличение през юли миналата година, но сега платените от крайните потребители суми за непроизведената енергия ще бъдат извадени от разчетите при одобряването на новите тарифи на тока, обеща преди време шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

Засега двата блока ще работят с мощност по 210 мегавата, до максималната мощност от по 335 мегавата ще се достигне на три етапа. Докато това стане, централата ще плаща неустойки на НЕК заради работата с непълно натоварване.

"Допълнителните суми, които американската AES е инвестирала заради проблемите около пуска на централата няма да се отразят на крайния потребител на електроенергия", поясни Рой Рийд. Той отбеляза, че проектът за ТЕЦ "AES Гълъбово" е най-голямата инвестиция в българската енергетика на стойност 1.3 млрд. евро.

Първият вече работещ блок в момента "харчи" по 400 тона въглища на час.

Според Петя Димитрова, ръководител на отдел "Околна среда", сероочистващата инсталация на централата работи по новите стандарти и е достигнала очистване на димните газове от серен диоксид на 98-99 процента. Тя е с т. нар. байпас, който не позволява централата да работи, ако не функционира и сероочистката.

Изявлението на Рийд бе направено по време на първа копка от ремонта на централния

булевард "Република" в Гълъбово, който се прави с 3 млн. лв., предоставени от AES. Концернът е предвидил общо 8.4 млн. лв. за общински социални проекти през следващите 5 години.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=179679

 

 

 

Запасите на шистов газ у нас се оценяват на 300 млрд. куб. м
18 Май 2011

 

image
Трайчо Трайков и Ричард Морнингстар

Предполагаемите запаси от шистов газ в България се оценяват на над 300 млрд. куб м. и ако те се докажат, страната би могла да разполага със собствен ресурс за 80 години при запазване на сегашните нива на потребление на суровината. Това заяви в сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на конференция в полската столица Варшава, посветена на възможностите на добива на синьо гориво от джобове в скалите или т.нар. шисти.

Данните за наличие на шистов газ в България са косвени и се базират на сходна структура на скалите с площи в САЩ и регистрирано слабо отделяне на газ при сондажи в Северна България, извършвани при търсене на нефт и газ през 1980-те години, посочи мистърът, цитиран от пресцентъра на ведомството.

При анализ на тези данни, през миналата година американската компания “Дайрект Петролеум България“ регистрира геоложко откритие в Централна Северна България, което предстои да бъде оценено до края на 2011 г. с цел определяне на запаси и изготвяне на програма за разработване и добив, припомнят от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Нови проучвания ще бъдат правени в два парцела в Североизточна България. Две компании са подали оферти в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Оценката им ще бъде извършена в тридневен срок, съобщи още Трайков. При откриване на находище с комерсиални запаси, добивът би могъл да започне след 7 до 10 години, допълни той.

Като местен ресурс, шистовият газ може значително да повиши енергийната независимост на страната ни и да даде още една алтернатива за осигуряване на газ, коментира още Трайков.

На форума във Варшава бе обсъден опитът на Полша и значението на шистовия газ за Европа в светлината на предстоящото полско председателство на ЕС. По експертни оценки Полша разполага със залежи от 5 трилиона куб. м. шистов газ.

Амбицията на бранша е да бъде създадена обща регулаторна рамка и екологични стандарти, както запознаване на местните общности с дейностите за проучване и добив на шистов газ, допълниха от МИЕТ. Важно е технологията на добив да отговаря стриктно на екологичните изисквания и хората да бъдат убедени, че няма да вреди на околната среда, посочил Трайков.

Министърът е обсъдил и със специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар значението на добива на шистов газ за осигуряването на енергийната сигурност на страните, както и възможността за търсене на алтернативни решения за Южния газов коридор в случай на забавяне на проекта „Набуко“. По отношение на ядрената енергетика беше подчертана необходимостта стандартите за безопасност да не се обвързват с технологията, допълниха от МИЕТ.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=179676


http://svejo.net/1133709-globalization-zapasite-na-shistov-gaz-u-nas-sa-nad-300-mlrd-kub-m-tets-aes-galabovo-shte-zaraboti-ot-sledvashtata-se












Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584350
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031