Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2012 21:35 - ПОЗОР: Поругаха паметта на защитник на София!
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 9538 Коментари: 9 Гласове:
14

Последна промяна: 20.06.2012 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПОЗОР: Поругаха паметта на защитник на София!   Сряда | 20 Юни 2012 | 17:49 Прочетена: 129 Коментари: 0   Снимка: Димитър Петров image Счупиха паметна плоча на защитник на София       Неизвестни вандали са счупили паметната плоча на кап. Герхард Венгел, загинал във въздушен бой над София през Втората световна война "Егида" - София image Димитър Петров

Тази нощ неизвестни вандали са счупили паметната плоча на капитан Герхард Венгел, намираща се в градинката до баня „Мадара“ в София. Позорният акт е извършен на метри от офиса на общинската охранителна фирма „Егида“, намиращ се в близост до кръстовището между булевардите „Пенчо Славейков“ и „Прага“.

 

Счупиха паметна плоча на защитник на София image Димитър Петров

Герхард Венгел е германски военен летец, чиято ескадра е дислоцирана на 9 януари 1944г. на летище „Враждебна“ край София. Още на следващия ден съюзниците организират невиждана дотогава въздушна атака на столицата. Немските пилоти излитат от Враждебна и влизат в бой над непознатата българска територия. В тежката въздушна битка крилото на кап. Венгел успява да свали 3 тежки бомбардировача B-24 Liberator. В боя в близост до Радомир загива командирът на крилото кап. Венгел. Друг изстребител е свален, но пилотът успява да скочи с парашут. Още 11 немски самолета са повредени а 3-ма пилоти – ранени. Повече за военната кариера на летеца можете да прочетете ТУК.

 На 05.11.2004г. по инициатива и със средства на члена на Клуба на летците “Кап. Димитър Списаревски” към Съюза на възпитаниците на ВНВУ инж.Константин Иванов и със съдействието на общинския съветник Вили Лилков и кмета на район Триадица Емил Милев в присъствието на зам.-военния аташе на Германия в България паметникът е открит.

Паметната плоча на кап. Герхард Венгел преди поругаването image "Един завет"

Днес обаче от паметната плоча не е останало много. LiveNews ви предоставя снимки на изпотрошената плоча, за да видите с очите си какво е отношението на някои индивиди (не бих си позволил да ги нарека „хора“) към един герой, защитавал родното небе и заплатил за това с живота си.

 

 Думата „паметник“ произлиза от „памет“. Паметта е това, без което никое общество не може да намери отговор на въпросите „Кои сме ние?“ и „Защо ттрябва да ни има?“. Дори в най-дълбока древност, в безписмените общества, най-уважаван е бил онзи, който помни историята на племето. Затова поругаването на паметник вингаи, във всяка епоха и всяка цивилизация се е считало за варварство. В действителност това е много по-долно и ниЗко от варварството.

 Още по-голямо безумие е, когато посягаш над паметта на някой, който е защитавал твоето Отечество, товите родители, баби и дядовци. За това нямам думи. Или имам, но не са за пред хора.

 На тези, които биха ме обвинили в (не)прикрита симпатия към нацизма (все пак кап. Венгел е бил офицер от армията на хитлеристка Германия), ще отговоря, че офицерът служи на Родината, а не на режима. Капитан Венгел би служил на своята Германия, независимо дали тя е управлявана от нацисти, комунисти, демократи или някакви други. И изпълнявайки своя офицерски дълг, е бил изпратен от съдбата да помага и нашата Родина България.

 Сега, естествено, възникват въпроси дали посегателството над паметната плоча има политически мотиви или и чисто и просто хулигански акт. За мен обаче това е без значение. Не ме интересува дали вандалите са пишман-антифашисти или обикновени негодници. Единственото, които имам да им кажа, е следното:

 Няма да акцентирам върху моралната страна на вашето деяние, защото който е способен да воюва с костите на мъртвите, не може да има какъвто и да било морал. Само ще ви подсетя, че вие дължите жалкото си, мизерно съществуване, наречено живот, и на човека, чиято памет сте поругали.

 Капитан Герхард Венгел е унищожил три американски бомбардировача, с което е предотвртатил смъртта на десетки, а може би стотици български граждани. Сред тях може би са и вашите майки, бащи, баби и дядовци.

  

П.П. През 1943-44г. военно-въздушните сили на САЩ и Великобритания извършват серия от варварски бомбардировки на София. Жервтите на въздушните нападения възлизат на близо три хиляди души. Много често българските и немските военни летци са излизали на въздушен бой при съотношение повече от 1:20 в полза на противника. А в същото време политически затворници са стискали палци в килитте на Централния затвор за въздушна победа на англичаните и американците. Е, снощи нравствените последователи на тези от централния софийски затвор наистина победиха...


http://www.livenews.bg/POZOR--Porugaha-pametta-na-zashtitnik-na-Sofiya!-33188


http://svejo.net/1555064-globalization-pozor-porugaha-pametta-na-zashtitnik-na-sofiya








Гласувай:
14



1. meto76 - http://edinzavet. wordpress. ...
20.06.2012 21:46
http://edinzavet.wordpress.com/2008/02/22/hauptmangwenge/
цитирай
2. bojo12345 - Страна на абсурдите сме....
20.06.2012 23:10
Построили сме паметници но "освободителите"- Альошата в Пловдив и в София на Съветската армия и паметник на загиналите при американските бомбардировки над София пилоти от САЩ!!!
Каква ли олелия ще вдигнат политиците, ако бъде поруган някой от тези три паметника?
цитирай
3. dimenzed - Редно е да се запитаме, кога в нашата ...
21.06.2012 16:38
Редно е да се запитаме, кога в нашата история наш пилот е загинал в небето, защитавайки германски град или кога със силата на нашата войска сме дали на Германия нейни територии? Поклон пред паметта на капитан Венгел. Смърт за вандалската измет, изгаврила се с паметника!
цитирай
4. анонимен - SLAVA NA VENGEL
21.06.2012 20:42
Slava na geroite umreli v zachita na BALGARIA.
цитирай
5. анонимен - На 10 януари, българската столица е ...
22.06.2012 00:19
На 10 януари, българската столица е подложена на първия от замислените комбинирани дневно-нощни удари на англоамериканската авиация, който поставя началото на найтежките изпитания за гражданите и средствата за противовъздушна отбрана.

За първи път над София се появяват четиримоторните бомбардировачи „Боинг" Б-17 „Флайинг Фортрес" („Летяща Крепост"), като техният брой е 143, а на „Либърейтърите" - 37. Те се охраняват от 100 „Лайтнинг"-а. Срещу тях излитат 23 ,Девоатин"-а от 2/6 изтребителен орляк и 16 Ме-109Г от 3/6 изтребителен орляк.
На този ден при отбраната на София участва и германската Първа група от 5-а изтребителна ескадра „Айсмеер", която е дислоцирана на летище Враждебна.
Българските летци свалят 5 бомбардировача и повреждат 3. Свалени са и 3 изтребителя, а 8 са повредени.
Германските летци успяват да свалят 3 бомбардировача.
Във въздушния бой загива фелдфебел Симеон Михайлов, а германската група загубва своя командир капитан Герхард Венгел.

Въпреки героизма на летците и огънят на на артилерия противникът прелита на 5 вълни над София и успява да нанесе значителни щети.

цитирай
6. анонимен - Цитирания по горе фелдфебел Симеон ...
22.06.2012 00:49
Цитирания по горе фелдфебел Симеон Михайлов загива на 10 януари 1944 г., но не взема участие в сражението.Според описаното от летеца Т. Розев, на посочената дата той и още трима млади и неучаствали в битка летци /Розев, С. Михайлов, И. Сомлев и К. Стоянов/, се вдигат допълнително по заповед на командира на полка на летище Карлово, но не успяват да влязат в сражение.Михайлов, който е страдал от синузит, вероятно губи съзнание, пада и се разбива със своя Девоатин - 520.
На 11.06.1944 г. 16 наши изтребителя патрулират в небето поради засилени влитания на чужди самолети пресичащи България за да бомбардират петролните рафинерии в Румъния, снабдяващи германците с гориво.Четири от тях са без допълнителни резервоари и поединично се отделят и прибират към летищата си.В района на Пазарджик, подп. Иван Бонев е нападнат от 8 американски изтребителя.Успява да свали единия, но и неговия месершмит е улучен.Бонев напуска самолета, отваря парашута, но е прострелян от въздушните пирати.Намират го на земята с разтворен парашут, но убит.Подп. Бонев е от четворката - Ст. Стоянов, Бонев, П. Бочев, Хр. Кръстев, която на 01.08.1943 г. сваля 4 американски крепости и поврежда една.На военнопрестъпниците ние днес издигаме паметници, а на защитавалите България като Венгел позволяваме да се рушат.Да помним и споменаваме тези орли, ако ще да са минали почти 70 г. от тогава.
цитирай
7. pando - Баща ми е бил свидетел
23.06.2012 11:53
Американските "асове"са хвърляли над България минирани: чадъри,писалки,меченца,детски играчки и т.н. с което са визирали цивилното население.(талибаните трици да ядат пред тях).Те изобщо не са имали като цели военни обекти.Политика...А днес се правят на "хуманисти" рлачат за правата даже на кучетата..
цитирай
8. анонимен - Български офицер
18.07.2012 11:36
Раозрушаването паметника на капитан Герхард Венгел от Луфтваффе
/ Hauptmann Gerhard Vengel - Luftwaffe / , дал живота си за Царство България е дело на децата и внуците от котилото на Червената Българска каскетаджийска измет заграбила властта в Царство България през 1944 година , благодарение на Червената Съветска болшевишка сган ...... !

Разстрел с куршум в тила на Червеното котило .......!!! Без милост !
цитирай
9. анонимен - Българин
25.09.2012 13:51
Когато ушите им са много големи, устните са месести и издути, косата е къдрава, много често рижа на цвят (но не обезателно), очите имат така нареченото "прасешко" изражение - тогава братя Българи, бъдете бдителни - проверете дали фамилното им име завършва на (-ов), или на (-ова), ако "не", бъдете още по-бдителни!

Да живеят Героите - ОРЛИ, Български и Германски Летци, защитавали Майка България от международния сионисткия заговор!

Да живее България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580371
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031