Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2018 11:55 - За Марк Аврелий, Дуче, Корнелия и ЧЕЗ
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.04.2018 11:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 
Светослав Пинтев 

  „И в Сената, и с когото и да било говори сдържано и съвсем ясно. Да си служиш със здрава реч“, съветва императорът-философ Марк Аврелий още в началото на нашата ера. От тези думи и днес могат да се поучат много наши политици, които се изживяват като 

народни трибуни и буревестници 


  Най–полезен ще е такъв урок за лидера на БСП Корнелия Нинова, без никакво съмнение. Защо да не прихване и тя някоя и друга древноримска добродетел, по специалността й е. Може, ама надали, както се изразява един приятел.  
Сетих се за цитирания най-горе мъдър съвет на императора-философ, когато съвсем случайно ми попадна една яростна реч на лидера на БСП. Записал съм я на диктофона си, та от него изведнъж взеха да гърмят огнените й слова и да летят из стаята като шрапнели. Стана ми крайно интересно, когато я изслушах отново и се замислих за ораторските й качества. Какъв патос, какъв революционен плам и зле прикрито желание за власт. Неволно си помислих, че тренира за още по яростни речи на тема какво ни е отнела демокрацията, колко много ни е дал комунизЪмът /или православието, според конкретната оперативна задача/, когато Путин й свирне, че вече е време да ни вади от ЕС и НАТО. Пепел ми на езика, нали социалистите ни са чиста проба европейци. «Ама не дотам», би добавил Бай ви Ганьо Балкански. Замислих се как би коментирала червената водачка въпросното «изявление» на император Марк Аврелий Антонин. Ще я питам някой път, ако ми се изпречи на пътя... Все пак тя е завършила Класическата гимназия, доколкото си спомням, разбира ги тези работи.  

Дори името й  е римско

   Свързва се с диктатора Луций Корнелий Сула, който гонел като новобранец самия Гай Юлий Цезар, направо го докарвал до делириум тременс. За една бройка не му махнал главата, но после размислил и го накарал да язди муле, за да се смири, доколкото си спомням. Сула бил от патрицианския род на Корнелиите, може да се окаже, че и наша Корни е негова издънка. В Класическата гимназия  наричали Нинова с прякора Дукс (на латински - вожд, водач), както се е хвалила по медиите. В италианския е станало дуче. Сега се сещам, че Корнелия дели този прякор не с друг, а със създателя на фашизма Бенито Мусолини.

Още: http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/za-mark-avreliy-duche-korneliya-i-chez



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031