Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2006 23:50 - Посрещнете “сините кучета”: те са за оръжията, против абортите и са демократи
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1500 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.11.2006 23:52


Посрещнете “сините кучета”: те са за оръжията, против абортите и са демократи
Тим Рид, в. “Таймс”

9 Ноември 2006

 

image

Те носят каубойски ботуши, дъвчат тютюн, обожават лова, ненавиждат абортите и искат да намалят държавните разходи – а някои от тях са гласували за Роналд Рейгън. Сега те са начело в Конгреса като демократи. Макар че победата на демократите е предимно масово осъждане на конфликта в Ирак, тя е постигната и на гърба на умерените, често консервативни кандидати, вербувани да се състезават на традиционно републиканска територия.

Когато през януари Конгресът се събере отново, и в Долната камара, и в Сената ще станат свидетели на своебразна идеологическа смяна заради притока на новоизлюпени демократи, които, макар обединени в съпротивата си срещу войната, са много по-вдясно от сегашната линия на партийните структури.

Успехът им отразява надигането на демократите -“сини кучета”: социално консервативни, но принципни привърженици на икономическия поплузъм – от Средния Запад – с конкретна нова стратегия за завоюването на клонящите към републиканците в западните и югозападните щати като Колорадо, Уайоминг и Ню Мексико, което се разглежда като начин да спечелят отново Белия дом през 2008 г.

Ако Джон Тестър, кандидат за сенатор на демократите от Монтана, спечели срещу Конрад Бърнс (в сряда вечерта той обяви победата си, но преброяването на гласовете още не е приключило), в Сената ще заседава демократ – фермер трето поколение, с къса стърчаща прическа и без три пръста на лявата ръка. Той е срещу абортите, за притежанието на оръжие и недолюбва Хилари Клинтън.

Джим Уеб, демократът, който вероятно ще победи след евентуалното повторно преброяване на гласовете във Вирджиния, беше министър на военноморските сили при администрацията на Рейгън. Социален консерватор, той ненавижда либералите и толкова обича оръжията, че навремето е подарил пушка на осемгодишния си син. По думите му, той защитава “южняшката селска култура”. Награденият с медали ветеран от Виетнамската война е преминал на страната на демократите само заради отричането на войната в Ирак.

Боб Кейси, който нанесе пълно поражение на републиканеца Рик Санторум в надпреварата за Сената в Пенсилвания, също е срещу абортите. Както и много други нови демократи, той агитираше със силно популистка протекционистка икономическа платформа, която привлече много сини якички – “рейгънови демократи” от Средния Запад обратно в лоното на партията. Безработицата и икономическият песимизъм на Средния Запад заедно със войната в Ирак вчера превърнаха региона в най-мрачния пейзаж за републиканците.

Хийт Шулер, бивш защитник от отбора на Washington Redskins, навремето беше оглеждан от републиканците като евентуален кандидат за конгресмен. Той е срещу абортите, за оръжието и срещу свободната търговия и днес е представител на Демократическата партия в 11-ти окръг на Северна Каролина.

В Индиана, щатът, който през 2004 година даде смазващ брой гласове за президента Буш, трима републиканци загубиха местата си в долната камара. Всички се сблъскаха с консервативните демократи. Единствено Брад Елсуърд, окръжен шериф, е социален консерватор, който по време на избирателната кампания се подписа под обещанието за недопускане повишение на данъците. Джо Донъли е още един консерватор, победил в Индиана.

В Колорадо демократите продължиха прохода си на запад, като победиха в изборите за губернатор, което означава, че сега партията има плеяда западни губернатори от Канада до Мексико, през Монтана, Уайоминг, Колорадо и Ню Мексико.

В Кентъки демократът Джон Ярмът, бивш републиканец, победи Ан Нортъп – дама, която беше на поста си пет мандата. Демократите сложиха в джоба си и вакантното място в републиканска Аризона и лишиха републиканец от мястото му в Канзас, където през 2004 г. Буш получи 62% от гласовете.

Тези нови демократи представляват това, което Рам Еманюъл, конгресмен, който планира връщането на контрола на демократите над Долната камара, нарече бъдещето на партията и ключ към надеждите за президент. Все повече стратези от Демократическата партия вярват, че Юга, който беше база на партията до 60-те години на миналия век, а след това премина на страната на републиканците, е извън техния обсег и че бъдещето на партията е в Средния Запад и Запада с умерени кандидати. Тази теория беше подкрепена от поражението в Тенеси на Херълд Форд. Независимо, че той заема консервативни позиции по практически всички въпроси – даже по въпроса за емиграцията, чернокожият ексконгресмен просто не можа да победи в надпреварата за единственото сенатско място за южняците.

Изходът от изборите стана ярко потвърждение на позицията на Еманюъл и другите високопоставени демократи, които изгубиха две години за вербуването на кандидати, за да направят партията конкурентноспособна в западните щати, които те фактически изгубиха през последните години.

Еманюъл и другите центристи уведомиха новото ръководство на демократическата партия, което е много по-либерално от новата формация на умерените демократи, че либералното крило на партията не трябва да доминира в програмата. Новото ядро на умерените ще полага всички усилия, за да държи партията в златната среда.

Тяхното пристигане на Капитолийския хълм ще е едно от първите изпитания на лидерските умения на Нанси Пелоси, която като председател на Долната камара, трябва да сплоти коалицията в партия, която има дълбоки философски разминавания.

По ирония, републиканците отбелязаха най – сериозно поражение в Североизтока, последното убежище на умерените републиканци. Те бяха разгромени.



Тагове:   оръжията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612248
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930