Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2007 21:44 - Германия лобира за трансатлантически свободен пазар от 2015 год.
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 794 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2007 22:43


Германия лобира за трансатлантически свободен пазар
image Ангела Меркел засилва връзките на Европейския съюз със САЩ

Bulgarian Post
03.01.2007 г.

Германия планира да засили връзките на Европейския съюз със САЩ. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че центърът на преговорите ще бъде икономическото сътрудничество.

Предстои Ангела Меркел и Джордж Буш да обсъдят бъдещото сътрудничество на Европейския съюз и САЩ. Германия обяви като един от приоритетите си по време на шестмесечното си председателство развиването на трансатлантически пазар. Срещата на двамата лидери беше насрочена за 4 януари.

Меркел заяви пред „Файненшъл таймс“: „Нашите икономически системи са основани на едни и същи принципи.“. Канцлерът смята, че е необходимо да се прилагат редовни съвместни срещи за координация по отношение на патентите и финансовите пазари. Меркел уточни, че не вижда защо правилата в Европа и САЩ трябва да се различават сериозно.

Германия изтъква сериозната конкуренция на Азия и Латинска Америка, но подчертава европейско-американското сътрудничество „не е директно насочено срещу никого“. Крайната цел на икономическото сътрудничество е трансатлантическа свободна търговска зона, която да започне да действа през 2015 г.

Ангела Меркел заяви: „Не смятам да споменавам конкретна дата, но има определено експертно мнение относно общия европейски пазар, които може да приложим и на трансатлантическо ниво“. Другите два основни приоритета на Германия са съживяването на Европейската конституция и оказването на натиск върху Русия за спазване на гражданските свободи и човешки права.

Повече информация може да намерите на официалния сайт на германското председателство на ЕС.

Меркел с инициатива за единен инвеститорски пазар Европа - САЩ

Последна редакция: 03.01.2007, 11:46

Публикуване: 03.01.2007, 10:42

Автор: Димитър Събев

Размер на шрифта: a a a

imageКанцлерът на Германия Ангела Меркел през този месец ще започне инициатива за хармонизиране на Европейското и американското законодателство с цел да се стимулират инвестиционните потоци и търговията между най-големите в света икономически блокове, пише днес Financial Times.

Преговорите ще преразгледат финансовите пазарни регулации, включително и правилата за изкарване от борсовите списъци, което според много листвани в САЩ европейски компании са твърде тромави - същото се отнася и до правата на интелектуална собственост. Освен това Меркел ще търси взаимно признаване на техническите стандарти за продукти като автомобили.

Меркел е казала пред Financial Times, че за Германското ротационно президентство в ЕС „трансатлантическото партньорство" ще е централно.

Амбицията й е да създаде единен трансатлантически пазар за инвеститори, с общи правила и стандарти по въпроси като интелектуалната собственост и финансовото регулиране. Но твърде е възможно инициативата й да срещне отпор от консервативно настроените САЩ и някои страни - членки в ЕС.

Ангела Меркел е изразила оптимизъм и за новото стратегическо партньорство с Русия, преговорите по което ще започнат в следващите шест месеца, но предупреждава Москва, че взаимоотношенията трябва да се основават на реципрочност. Ако Русия възпрепятства чуждите инвестиции в нейните стратегически предприятия, то не трябва да се учудва, ако ЕС приложи същите мерки по отношение на руските инвеститори.

Осен това тя ще се постарае да възроди преговорите за Европейската конституция, която се бе провалила във Франция и Нидерландия.

Ангела Меркел през 2007 ще ръководи Групата на осемте индустриализирани страни, и ще има възможността да напомни на президента Буш в още четвъртък за важността на възобновяването на трансатлантическите връзки.

„Икономическите ни системи се базират на еднакви ценности", казва Меркел. „Вече научихме как да комбинираме англосаксонската и континентално - европейската правни системи, които се различават много една от друга".

Инициативата на Меркел е първият опит за постигане на единен трансатлантически пазар, откакто старанията на Европейската Комисия бяха осуетени през 1998 от опозицията от Франция. Формално преговорите за партньорство трябва да започнат на срещата ЕС - САЩ през май.

Според Матиас Висман, председател на Германския парламент в Европейската комисия, интеграцията на финансовите пазари на САЩ и ЕС може да бъде постигната през 2015 и ще намали търговските разходи и цената на акционерния капитал за двете страни от 60% до 9%.

Меркел е уточнила, че тарифите и митата не са част от нейния план.

Отпечатване | Изпращане




Тагове:   Германия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580514
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031