Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2007 10:34 - НДСВ се превръща в последната опора за дясната политика
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1237 Коментари: 0 Гласове:
0



НДСВ се превръща в последната опора за дясната политика
17.04.2007 10:50

На 7 май 2003г. тогавашният вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев откри фабрика за производство на маргарин "Калиакра" в град Добрич.
Инвестицията представлява значително развитие на дейността на компанията и разширява присъствието ни в България, коментираха тогава от ръководството на “Юниливър”. Още през същата 2003г. бяха планирани и осъществени ремонт и модернизиране на производствените мощности с цел да се приведе маргаринoвото производство в съответствие със стандартите на Европейския съюз. От компанията заявиха , че планират да произвеждат някои от международните марки маргарин, собственост на Юниливър, както и да увеличим асортимента на маргарините "Калиакра".

На откриването освен Николай Василев присъстваха областният управител на Добрич Иван Иванов, тогавашния кмет на града Лъчезар Росенов и депутати от региона. Компанията беше представена от изпълнителният вицепрезидент за хранителните продукти на Юниливър за Европа Ричард Опенхайм, президентът на Юниливър за Южна и Централна Европа Мартина Кастлер и управителят на Юниливър за България Янко Кръндаров. Сред гостите на откриването бяха и представители на посолствата на Кралство Великобритания и Кралство Холандия в страната ни.

Дотук добре!
Минаха години и …!?!

Някак между другото на 27 март 2007г. в българското медийно пространство мина и замина вестта, че Фирма "Юниливър" се изтегля от Добрич. От компанията обявиха, че производството на маргарин ще бъде пренасочено към Румъния."

Кои са Юниливър?
Юниливър (www.unilever.com ) е най-големият производител в света на маргарин, пакетиран чай, сладолед, продукти за почистване на кожата, дезодоранти и др. В компанията работят 265 000 служители в почти 100 държави, като световният оборот за 2001 г. е 52 млрд. USD. Юниливър - България се създава през 1999 г. като част от Юниливър Южна и Централна Европа. Компанията вече има силни пазарни позиции при перилните препарати, препаратите за почистване на дома, както и при продуктите за лична хигиена.

Какво произвеждаха в България?
"Калиакра" е завод за преработка на растителни масла и производство на маргарин, разположен в град Добрич. Марката "Калиакра" е лидер на българския пазар на маргарин и бутилирано олио. Общият оборот на компанията през 2001 г. е 33 млн. лв.


Причини за преместване на производството в Румъния
“Юниливър–България”, част от "Юниливър груп", информира своите служители, че ще прехвърли българското производство на марката “Калиакра" в Румъния като част от стратегията на компанията в световен мащаб за съсредоточаване на производствената си дейност в избрани стратегически обекти, съобщават от пресслужбата на фирмата. Това според "Юниливър" ще подпомогне растежа на компанията в дългосрочен план.


Изводите
От България си тръгва не просто някаква компания.Тръгва си компания номер 1 в обслужването на средната класа по света. Няма как честен коментар за случилото се в Добрич да не започне именно по този начин.Символът на средната класа напуска България – този извод е първият върху който трябва да се спрем. В деловите среди все упорито се говори за умишлен (преди всичко корупционен)натиск от страна на видни представители на българското правителство срещу западните компании. Схемата е ясна на всички и най-кратко може да бъде описана като “модела Путин”. Именно руският президент и подчинените му служби направиха всичко възможно да изтласкат световния бизнес от Русия. Типичен пример за случващото се в Русия (а вече и в България) е проектът Сахалин -2. Компании от ранга на Shell, Mitsui и Mitsubishi бяха атакувани с всички средства, с които разполага руската държава, докато в крайна сметка не бяха принудени да продадат дяловете си на “Газпром”.

У нас разбира се игрите са на много дребно ниво. Не може да не прави впечатление обаче промяната (в негативна посока) на отношението към западния бизнес и към либералния модел като цяло, откакто в България на власт са социалистите. Днес си тръгна “Юниливър”-утре ще е друг. За компании с подобни обороти не е никакъв проблем да преместят или спрат своето производство в даден регион. За съжаление лошият сигнал тръгва по света със страшна сила. Ако още няколко компании като “Юниливър” решат да напуснат България положението ще стане трудно удържимо. За добро или за зло бизнесмените с носталгия си спомнят за свободата която са имали при Царя. По-откровените ще признаят (макар и на ухо), че всъщност никога не са разполагали с толкова много свобода и никога не са работили толкова спокойно както при предишното( царско) правителство.

Факт е, че все още инерцията от либералния модел на управление на България изповядван от правителството на НДСВ(2001-2005г.) е налице. НДСВ обаче е част и от настоящото управление.
И… добре, че е част от управлението.
Оказва се, че именно НДСВ е основният гарант срещу окончателната Путинизация на страната. Този извод може да изглежда странен , особено на фона на разочарованието в жълтите редици след като Царя се споразумя за участие на жълтите в тройната коалиция. Но е верен!

Ако НДСВ не беше във властта най-вероятната икономическа ситуация в България щеше да е много близко до онази, от управлението на Жан Виденов. И тогава първата година нещата бяха що-годе добре. Втората година на Жан даже беше отчетен известен растеж и социален просперитет. И третата… Всички знаем какво стана на третата година. Още повече в настоящото правителство има хора като Румен Овчаров и Емилия Масларова, които са си откровени комунисти. Мисленето им не е мръднало от априлския пленум (2-6април 1956 г.).

Ако НДСВ (и в частност ДПС) не възпрат идеологическия плам на децата на Тодор Живков, (както еди вестник сполучливо нарече управляващата червена клика на Станишев), историята с третата година на Жан Виденов ще се повтори.
Катастрофата щеше да е неизбежна. Никой никога не е успял да надхитри желязната логика на пазара. Ще поживеем ще видим и… тогава ще разберем колко ще струва на руския народ перченето на Путин. В края на краищата държавата съществува не заради самата себе си, а заради благото на своите граждани. По–силната днес държава, не означава по-богат народ утре.

Всъщност зависимостта най-често е точно обратната.
Може би е вярно, че в името на империята повечето руснаци са готови на чудеса от лишения. Българите обаче никога не са имали имперско самочувствие. Затова и никой в България не успява да намери някаква логика в преживените несгоди.

НДСВ вече не е млада партия. След като жълтите успяха да спасят европейската интеграция на България, няма да е пресилено ако се каже, че тази партия е призвана да спре настъплението на всички рецидиви от постсоциалистическото мислене и най-вече от… постсоциалистическата управленска практика.

В крайна сметка на фона на трайното безсилие, обладало българската десница, НДСВ е призвано да отстоява с всички средства не само либералния икономически модел. Вече няма кой да защити и консервативните ценности (дотолкова, доколкото те са разпространени в България).

Мнозина коментатори и анализатори на политическия живот в България, отчаяни от бавните темпове на всичко, което се случва по нашите земи, си позволяват да припознаят в характерната за нашия регион известна инертност… историческа обремененост и даже генетично закодирана глупост. Хората в България обаче не са глупави. Не случайно след като Царят се обвърза в едно управление с БСП последва драматичния срив на доверие в НДСВ. Днес обаче НДСВ се явява едва ли не последна преграда пред пълзящата Путинизация на България.

На този фон едва ли е случаен фактът, че за първи път от много месеци насам, рейтингът на НДСВ расте. Повечето социолози вече дават между един и два мандата за жълтите на предстоящите избори за Европарламент. Ако има нещо по–важно от доброто представяне на изборите, то това нещо е осъзнаването на ролята на НДСВ, като пазител на дясната политика. Всички сме свидетели на агонията на днешните десни партии и на това как тяхното влияние се топи на фона на компроматните битки между стари и нови лидери. На всичкото отгоре колкото по малки стават парчетата от баницата, толкова по-стръвни стават битките за наследството на Петър Стоянов и Иван Костов.

Дясната политика обаче не бива да умира!
И точно тук е голямото предимство на НДСВ.
Лидерът на НДСВ е безспорен. Авторитетът му далеч надвишава различните тълкувания на понятията “мандатност”, “вътрешнопартийни правомощия” или “точки и запетайки в устава”. На практика Симеон II Сакскобургготски може да си позволи да разполага и във времето и във пространството най-различни непопулярни мерки. Той може да си позволи почти всичко в рамките на закона, просто защото моралният му кредит вътре в редиците на НДСВ е практически неограничен.

Ако Симеон поведе НДСВ на битка срещу пълзящата Путинизация на България и гарантира европейският път на България, това ще бъде повече от достатъчно.
НДСВ няма да умре!
Антон Луков 



http://www.dnesplus.bg/Analysis.aspx?d=162605



Тагове:   политика,   НДСВ,   опора,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623638
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930