Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2007 21:31 - ДВЕ ДЪРЖАВИ, ЕДИН НАРОД, ЕДИН ЕЗИК
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1298 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.05.2007 21:32


Елизабет II защити близките британско-американските отношения
8 Май 2007
 
 

image

Британската кралица Елизабет II защити във вторник специалните отношения между Великобритания и САЩ, съобщи ББС. “Урокът на моя живот” е, че партньорството е начин за защита на свободата, каза тя на банкет в Белия дом.

 

Кралицата и нейният съпруг бяха гости на вечеря, дадена в тяхна чест от президента на САЩ Джордж Буш и неговата съпруга Лора. Това е първата строго официална вечеря, дадена от Буш, откакто е в Белия дом.

Преди това около 7000 души, включително членове на кабинета и конгресмени посрещнаха гостите на моравата пред Белия дом. По време на вечерния банкет кралицата вдигна тост за приятелството между САЩ и Великобритания.

“Администрацията във вашата страна и правителствата в моята ще идват и ще си отиват, но ние трябва да си говорим, ние трябва да се изслушаме, от време на време може и да не сме съгласни едни с други, но обединени, ние винаги трябва да останем”, заяви Елизабет II.

В своята реч тя направи ретроспекция на отношенията между двете страни по време на целия й престой на престола.

“Аз бих желала да призная, че вашата страна показа твърд ангажимент, не само през последните 16 години, но и през целия мой живот, в подкрепата си на Европа обединена и свободна.

Аз израснах с познанието, че оцеляването на Великобритания бе изковано от жизнения военен алианс между Уинстън Чърчил и президента Рузвелт”, заяви тя.

Тя не пропусна да отбележи, че двете страни през последните години са пострадали от тероризма.

“Независимо от темата за Ирак или Афганистан, промените в климата или изкореняването на бедността, международната общност се сблъсква с проблеми, които със сигурност са не по-малко сложни, отколкото тези през 20-ти век. Разделени или сами ние можем да бъдем уязвими”, каза Елизабет II.

Президентът Буш също говори за партньорството между двете държави. “Заедно ние посрещаме глобалните предизвикателства като бедността, болестите и тероризма. И заедно ние работим за създаването на един свят, в който повече хора да могат да се насладят на просперитет, сигурност и мир”, заяви той.

Сред 134-те специално поканени на тържествената вечеря в понеделник вечерта гости бяха бившата американска първа дама Нанси Рейгън, световноизвестният играч на голф Арнолд Палмър, бележитият цигулар Ицхак Пърлман и жокеят, спечелил тазгодишното конно състезание "Дербито на Кентъки", Келвин Борел.

Гостите бяха настанени на 13 маси, подредени с порцеланови съдове със златна украса и с позлатени сребърни свещници.

Кралицата беше в дълга бяла рокля, а първата дама Лора Буш - в тоалет на Оскар де ла Рента в небесносини тонове. Американската първа дама предположи, че повечето от американските гости на вечерята са взели под наем строгите черни фракове. Преди няколко дни Лора Буш сподели, че заедно с държавния секретар Кондолиза Райс е положила доста усилия, за да накара съпруга си да се подложи на тежкото за него изпитание на вечерята с фракове.

Преди държавния банкет кралица Елизабет Втора и съпругът й бяха посрещнати тържествено в Белия дом от президентската двойка. Фанфари и 21 оръдейни салюта отбелязаха пристигането на знатната особа.

След това обаче церемонията едва не беше помрачена от лапсус на президента, който едва не състари кралицата с почти два века.

"Вие сте се срещали и вечеряли с 10 американски президенти. Вие помогнахте на нашата страна да отпразнува  двестагодишнината от създаването си през 177...", се обърна Буш към кралицата, но малко преди да довърши изречението си, той си даде сметка, че бърка не само годината, но и века, и се спря. После се поправи и спомена вече вярната 1976 година.

След това обаче не спази протокола и не се поклони пред кралицата, за да поиска извинение за допусната грешка, обърна се към нея доста развеселен и изчака тя да вдигне глава и да го погледне.

А когато най-накрая кралицата го удостои с така дългоочаквания поглед, Буш го определи пред хилядното множество като "поглед, който само една майка може да отправи към детето си".

Кралицата пристигна на 6-дневно посещение в САЩ на 3 май по повод 400-годишнината от установяването на първите британски заселници в  Джеймстаун. Тя гостува два дни в щата Вирджиния, присъства на прочутото конно надбягване "Дербито на Кентъки" в събота, а във вторник ще посети космическия център на НАСА "Годар" край Вашингтон и мемориала в памет на жертвите от Втората световна война.

Това е четвъртата визита на Елизабет ІІ в САЩ от 1957 година насам.


 http://mediapool.bg/show/?storyid=128405&srcpos=10



Тагове:   език,   народ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627386
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930