Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2007 22:48 - Защо в САЩ няма опити за атентати?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1163 Коментари: 0 Гласове:
0



Защо в САЩ няма опити за атентати?

Трябва да чукна на дърво, преди да напиша тези редове, но все пак, защо в САЩ нямаше опити за атентати, подобни на тези, които претърпяха неуспех във Великобритания?

Разследването на неуспешните атентати в Лондон и Глазгоу далеч не е завършило, а властите дори не могат да бъдат сигурни, че този изблик на планирани кръвопролития е приключил. Все още се извършват арести на заподозрени, поради което е трудно да се каже дали предполагаемите атентатори попадат в класацията, започваща с "обучен активист на Ал Каида" и завършваща със "заблуден кандидат-самоубиец".

От известното ни до момента изглежда, че не е имало нищо екзотично, нито особено усъвършенствано в материалите, натъпкани в двете коли бомби, които не успяха да бъдат взривени близо до площад "Пикадили съркъс". Ако приемем, че британските власти не крият информация, неподготвените за последното действие атентатори са натъпкали колите с бутилки с пропан бутан, туби с бензин и голямо количество гвоздеи с цел ефектът да е като от шрапнели. Експлозивите трябвало да бъдат взривени чрез мобилни телефони.

Не става дума за пластичен експлозив или нещо подобно. Използваните материали са били трупани със седмици, без това дапредизвика съмнение. Достатъчни са били само няколко отивания до магазините за строителни материали, която и да е бензиностанция и магазин за мобилни телефони втора употреба - с други думи, няколко обиколки на който и да е търговски център край града.

Като вземем предвид и очевидната некомпетентност на атентаторите - те не успяха да взривят нито една от колите в Лондон, а двамата мъже, които забиха горяща кола в летището в Глазгоу, не успяха да убият дори себе си, камо ли някой друг - изглежда, че те попадат в дъното на класацията, близо до най-ниската степен на "заблудения кандидат-самоубиец". Дори и атентаторите да се окажат свързани с Ал Каида, самият заговор има отчетлив самоделен привкус.

Защо тогава Великобритания е под обсада - а останалата част от Европа е застрашена - докато САЩ, наричани "Големия Сатана", не са нападани след 11 септември 2001 г.?
Може би сме имали късмет. (Отново чукам на дърво) Със сигурност е вярно, че службите на реда тук са много по-бдителни от преди, но същото важи и за Великобритания. Също така вярно, че американските власти осуетиха няколко терористични заговора, но тези заговори - като плана за взривяване на тръбопровод за гориво под международното летище "Кенеди" в Ню Йорк - бяха аматьорски, недобре технически замислени и напълно разкрити от службите на реда много преди да се стигне до етапа на тяхното реализиране.

Според мен възможните причини за продължителното затишие, на което се радват САЩ, са две. Първата е страховита: твърде е възможно Ал Каида да е решила да не губи време и средства за дребни акции тук, а вместо това да е решила следващият й атентат в САЩ да е дори по-зрелищен и смъртоносен от атентатите срещу Световния търговски център и Пентагона.

Уебсайтът на телевизия Ей Би Си нюз съобщи в началото на месеца, че според анонимен източник американските власти се опасяват, че това лято Ал Каида ще извърши "зрелищен" атентат в САЩ. Но министърът на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф каза, че няма никакви "конкретни достоверни доказателства" за какъвто и да е планиран атентат, зрелищен или не. Чертоф често напомня, че предотвратяването на следващ голям атентат с хиляди жертви е първостепенна цел на неговото ведомство.

Но наистина няма начин да се попречи на шепа "кандидат-самоубийци" да си напазаруват в магазин за строителни материали. Това ме подсеща за втората възможна според мен причина, поради която в САЩ няма опити за атентати, подобни на тези във Великобритания. Смятам, че тук има много по-малко "кандидат-самоубийци".

Радикалните антизападни джихадистки идеи, които вдъхновяват потенциалните атентатори-камикадзе във Великобритания и останалата част на Европа, тук много по-трудно намират последователи - въпреки че мнозина мюсюлмани по света смятат САЩ за предводител на модерния кръстоносен поход срещу исляма.

Знам, че мнозина мюсюлмани са силно разгневени от външната политика на Джордж Буш, но не изразяват гнева си, като убиват себе си и други хора.

Според мен това е така, защото САЩ, въпреки всичките им недостатъци, все още имат най-интегриращото общество на планетата. Нашата страна съумява да превърне аутсайдерите в участници в обществения живот и да убеди хората, че са действащи лица, а не просто пионки. САЩ може и да не изпълняват всичките си обещания, но имат талант за създаване на възможности. Ако хората имат дори незначителна перспектива за по-добро бъдеще, колкото и непоносимо да е настоящето им, те са по-малко склонни да натъпкат кола с експлозиви и да я блъснат в някое летище.
Пред нас все още има надежда.


 

 http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-07-09_07.htm



Тагове:   опити,   атентати,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616825
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930