Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2007 19:17 - Япония руши триъгълника
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 936 Коментари: 0 Гласове:
0



Япония руши триъгълника

Автор: Независимая газета

Още по темата Неформалният алианс между Русия, Китай и Индия, създаването на който бе обявено за приоритет на Москва и Азия, отново се оказа под заплаха. Отначало САЩ, а сега и Япония, използват икономическата си мощ за да укрепят стратегическите си връзки с Делхи в ущърб на Москва и Пекин. Ново потвърждение за това стана държавното посещение на японския премиер Шиндзо Абе в Индия.

Доскоро отношенията между Токио и Делхи бяха доста прохладни. Японците, пострадали от ядрените бомбардировки по време на imageВтората световна война, много болезнено реагират на проблема за разпространение на ядрено оръжие. И когато Индия проведе през 1998 ядрени опити, Япония спря икономическите връзки с нея по държавна линия. В последствие търговията започна да расте, но днес нейният обем се равнява едва на 4% от търговията на Япония с Китай. Япония се държеше на дистанция от Индия, докато другите страни бързаха да сключват сделки с азиатския гигант, чиято икономика ежегодно нараства почти с 9%.

Шиндзо Абе е решил да сложи край на отчуждението. Заедно с него пристигна делегация от ръководителите на 200 от най-големите корпорации, като Тойота, Канон, Митцубиши, Хитачи. Главният контракт, подписан по време на визитата, касае транспортния и промишлен коридор между финансовото сърце на Индия Мумбай и столицата Делхи.

Този коридор с дължина почти 1500 км ще премахне задръстванията, заради които се бави движението на стоките. В коридора, паралелно със съвременните автостради, жп линия, летища, ще бъдат създадени девет зони на машиностроителната и химическата промишленост. Когато проектът на стойност около $100 млрд., в който Япония ще вложи огромни средства, бъде завършен, Индия с нейната евтина работна ръка ще стане конкурент на Китай на световните пазари.

Една от целите на формирания индийско - японски съюз действително е да се балансира - ако не може да се удържи - растящата социално - икономическа мощ на Китай в Азия. Това става ясно от редица индийски коментари: „Нито Индия, нито Япония имат намерение да удържат Китай. Но Токио и Делхи се сблъскват с далеч по-широко предизвикателство: ще приемат ли те подчинения статус в една Китай-центрична Азия?" Така разсъждава професор Раджа Мохан на страниците на вестник „Индиан експрес".

Може би професорът малко преувеличава размерите на китайското влияние? Надали. Достатъчно е да се припомни строителството на военноморска база с помощта на КНР в Пакистан, растящата зависимост на държавите от Югоизточна Азия от Поднебесната в икономическите и политическите сфери, без да говорим за ролята на китайската диаспора в този регион. Факт е също, че страните от Югоизточна Азия, желаейки да си осигурят безопасност, все повече се ориентират не към бившия си патрон САЩ, а към Китай (с изключение на Виетнам).

imageИменно тази нова реалност накара САЩ да търсят в Индия противовес на стремежите на Пекин и да сключат с Индия сделка в областта на ядрената енергия, откриваща перспективи за рязко увеличение на инвестициите и търговията в областите високи технологии и военно-техническо сътрудничество. След САЩ за кооперация в ядрената сфера с индия се отвори и Австралия. Може ли да считаме за случайност, че сега и Япония реши да се сдружи с Индия? Четиристранен алианс - Япония, САЩ, Австралия и Индия - би бил по сърцето на премиера Абе, коментират в Делхи.

Характерно е, че в разсъжденията на индийските коментатори по отношение геополитическото значение на визитата на японския премиер даже не се споменава за Русия. Това е естествено. Всички знаят, че с изключение на сферата на въоръженията Русия не може да бъде конкурент на индийския пазар нито на САЩ, нито на Япония. И ако си спомним, че Китай не се е отказвал от териториалните си претенции към Индия, то става съвсем ясно: пред сближаването на Делхи с Токио и Вашингтон, на триъгълника Делхи - Москва - Пекин е съдено да остане илюзия.

http://money.ibox.bg/news/id_1158474777



Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583246
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031