Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2007 17:49 - Цената на „черното злато" се определя от белите якички
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1019 Коментари: 0 Гласове:
0



Цената на „черното злато" се определя от белите якички

Последна редакция: 18.10.2007, 17:45

Публикуване: 18.10.2007, 13:49

Автор: Тодор Русанов

Размер на шрифта: a a a

imageЦените на суровия петрол продължават възходящото си рали и днес, като поставят рекорд след рекорд. На 17 октомври, цената на барел американски лек петрол удари невижданите досега $89. Все пак, за да бъдем напълно честни, трябва да отбележим, че цената все още не е надминала нивото $90, което преизчислено с инфлацията беше достигнато през 1979 г. по време на иранската революция.

Какво обаче подкрепя цената на петрола? Според анализаторите, основната причина суровината да е толкова скъпа е прекалено високото световно търсене, което не получава адекватно предлагане от производителите. Освен това, в последните дни пазарът отново се насочи към геополитическите проблеми в Близкия Изток, но този път между Турция и кюрдските бунтовници в Северен Ирак. Опасенията, че евентуална военна интервенция в региона може да прекъсне доставките на петрол за Европа и САЩ, накара спекулантите да изкупуват бясно фючърси на суровината.

Повечето анализатори правилно преценяват, че високата цена на петрола в никакъв случай не е свързана с фундамент, поне в момента. Докато спекулантите си играят на „купи ниско и продай високо", петролът скоро може да достигне три-цифрени стойности. В момента не е нужно да избухне „Трета световна война", за да видим цената на петрола от $100 за барел, особено при сегашната изнервеност на пазара и обезценен долар.

През последните няколко години, хедж-фондовете, инвестиционните банки, взаимните фондове и институции като Goldman Sachs и Morgan Stanley, инвестират в петрол с темпове, които са съизмерими с реалното търсене на суровината от промишлеността. Именно тяхното влияние преекспонира всяка малка новина и прави пазарът изключително волатилен.

Спекулантите в момента държат отворени „бичи" позиции за общо 69 млн. барела. Това е доста сериозна част от петролния пазар, където световното търсене изисква поне 83 млн. барела дневно. „Хедж-фондовете и по-малките институционални спекуланти контролират пазара на нефт в днешно време", коментира американски анализатор. „В момента сме много по-близо до цена $100 за барел, отколкото бяхме преди няколко седмици", продължава той.

Именно силното присъствие на спекуланти на пазара може в един момент и да натисне цената надолу. Ако се обърнем назад към историята ще забележим, че цената на „черното злато" винаги е отскачала покрай големи новини и събития, но бързо след това е губила от стойността си. Такъв е бил случая с арабско-израелската война, иранската революция, иранско-иракската война, войната в Залива, военната намеса на САЩ в Ирак през 2003 г. и израелската интервенция в Ливан миналата година. Анализаторите коментират, че може би в момента ситуацията ще се повтори.

„Индустриалните фундаменти не подкрепят цена от $60 за барел в момента, какво остава за $80 или дори $90", коментират специалисти. „Цялата еуфория на пазара е в следствие на тиражираните новини за евентуален конфликт в Близкия Изток, което се приема от спекулантите като силен сигнал за покупка", продължават те. Ако наистина се осъществи военна интервенция на турската армия в Северен Ирак, това може да сложи началото на спад в цената на петрола, тъй като новината вече е отработена от спекулантите.

Анализаторите дори коментират, че текущият възходящ цикъл на петрола, който продължава вече няколко години, може да приключи след бомбардирането на ирански цели от американските военновъздушни сили. Просто тогава спекулантите вече няма да имат голяма негативна новина за търгуване и масово ще започнат да закриват „дългите" си позиции. Това пък ще доведе до срив на цената и така до следващата геополитическа криза.

Рекордната цена на петрола все още не е дала отражение върху цените на бензина и горивата за отопление в САЩ. За да се постигне това, „буферът" обират петролните корпорации, които изпитват силно намаляваща норма на печалбата. От вчера, петролният бизнес на САЩ започна да предупреждава инвеститорите, да не очакват прекалено добри отчети за дейността през третото и четвъртото тримесечие на годината.

В която и посока да тръгне цената на петрола сега, спекулантите ще изиграят голяма роля за случващото се. На 12 октомври, министър на енергетиката на САЩ официално съобщи, че ОПЕК вече не контролират цената на суровината, тъй като е изгубила надмощието си в битка с финансовите институции. „Цените в момента се определят от момчетата с бели якички в Ню Йорк, Лондон, Франкфурт и Токио".


http://money.ibox.bg/comment/id_783732743



Тагове:   определя,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583818
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031