Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2008 23:29 - Протести в Тибет и забрана за журналисти да влизат в Лхаса -Tibet The Story Of A Tragedy
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2681 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 16.03.2008 23:53


 
image
Китайски военни части по улиците на тибетската столица Лхаса на 15 март 2008 г. (STR/AFP/Getty Images)
image
Тибетци хвърлят камъни по военни камиони в столицата Лхаса, по време на протестите на 15 март 2008 г. (AFP/Getty Images)
image
Протестиращи граждани на Тибет – цивилни и монаси – на 14 март 2008 г. близо да манастира Лабранг (Labrang Monastery), втори по големина в Лхаса след палата Потала (Potala Palace) и намиращ се в гр. Шиале, провинция, Гансу (Xiahe, Gansu Province). (Mark Ralston/AFP/Getty Images)
Протести в Тибет и забрана за журналисти да влизат в Лхаса

Избухналото вчера насилие в тибетската столица Лхаса се смята за най-голямата демонстрация срещу управлението на Китайската комунистическа партия за последните 20 години. Въоръжена полиция използува водни струи и сълзотворен газ срещу демонстрантите, докато военни и полицейски коли и магазини бяха запалени в знак на протест срещу режима. Американското посолство в Пекин каза, че е "получило информация от първа ръка от американски граждани в града (Лхаса), които докладват за стрелба и други признаци на насилие". Китай забрани на журналисти и репортери да влизат в Лхаса.

В тибетската столица напрежението расте през последната седмица. Трите най-големи манастира бяха обградени от хиляди войници и въоръжена полиция, за да се предотвратят протести.

От столицата бе съобщено, че протестиращи тибетски граждани палят военни и полицейски коли, както и магазини.

Жена, която има семейство в града и пожела да остане анонимна поради страх от разправи, каза за Асошиейтед прес, че протестиращите палят огньове.

"Монасите все още протестират. Коли на полицията и армията бяха изгорени. Има травмирани, плачещи хора…Стотици монаси и цивилни са на протеста", каза тя.

Американското посолство в Пекин каза, че е "получило информация от първа ръка от американски граждани в града (Лхаса), които докладват за стрелба и други признаци на насилие".

Продължаващи вече почти седмица, протестите начело с монаси, изразяващи своята подкрепа на намиращия се в заточение техен духовен водач, Далай Лама.

Гражданите на Тибет се надяват посредством Олимпийските игри да успеят да привлекат вниманието на световната общественост към своето положение. Районът е под китайска окупация вече почти 50 години, през който период хиляди монаси и монахини са измъчвани до смърт в трудови лагери.

Последният масов протест срещу китайския режим бе на площад Тянанмън, Пекин, през 1989 г., когато изпратените от правителството танкове прегазиха студенти, събрали се там с призиви за демокрация.

В последните години Пекин използува повече от своя ‘мек подход’ при справяне с този район, отправяйки клевети към Далай Лама и инфилтрирайки духовенството с поддръжници на комунистическата партия.

Далай Лама, духовният водач на будистите в Тибет, призова режима да не използува насилие при потушаване на протестите, които той нарече "проява на дълбоко-коренящото се негодувание на тибетския народ под настоящото управление".

Той каза в свое изявление: "Затова аз отправям молба към китайското ръководство да спре използването на сила и да употреби мирен диалог, за да се справи с това дълго таено в тибетския народ негодувание ".

В петък официалната китайска новинарска агенция Шинхуа (Xinhua, Синхуа – рус.) съобщи, че 10 цивилни са убити при потушаването на протеста в Тибет срещу Китайската комунистическа партия (ККП) и че организаторът на протеста е Далай Лама.

Вестникът The Hindustan Times съобщи в събота, че според тибетското правителство в изгнание убитите по време на протестите са 100 души.

По време на телефонно интервю за Epoch Times в събота г-н Цегиям Нгаба (Tsegyam Ngaba), председател на Религиозната фондация на Негово Светейшество Далай Лама в Тайпей (Tibet Religious Foundation of His Holiness the Dalai Lama) порица ККП за нейните лъжи, като осъди комунистическата партия за нейното потисничество и използването на сила за потушаването на мирните протести в Тибет. Той изтъкна, че ККП трябва да понесе вината за смъртта на убитите при потушаването на протестите, тъй като е стреляла срещу тях.

„Ясен е фактът, че са стреляли по тибетци. Чуждестранни туристи и тибетци са станали свидетели на стрелбата, в резултат на която са убити над 40 души, както цивилни, така и монаси.”, каза г-н Нгаба. 

Той допълни, че тибетският народ е прибягнал до протести, защото не може повече да се примирява с дългогодишното потисничество и безмилостното преследване на ККП:

„Тибетският народ няма избор. Те решиха да излязат на улицата, тъй като не могат повече да търпят. Но ККП отговори на това с насилие.” 

Когато бе запитан кой трябва до поеме отговорността за избитите по време на протестите, г-н Нгаба каза:

„Разбира се ККП. Вече много години ККП потиска народа на Тибет и неговите права и свободи, управлявайки Тибет с много натиск и насилие. От което хората на Тибет вече не могат да дишат…ККП не им разрешава да закачат снимката на Далай Лама в домовете си…

За последните 2 години ККП не разрешава дори нищо будистко да има по домовете им. ККП насажда патриотизъм във всеки храм в Тибет и насилва тибетските монаси да се отрекат от Далай Лама. ККП дори принуждава тибетските монаси да подпишат декларации за осъждане на Далай Лама….Тези деспотични мерки са много жестока форма на потисничество на тибетските граждани.”  

Съобщено бе, че монаси от главния манастир Sera (Sera Monastery) са обявили гладна стачка в четвъртък, с искане въоръжените полицейски сили да се оттеглят от територията на манастира и да бъдат освободени задържаните монаси.

Смята се, че другите два манастира, изолирани от полицейски части и армия, са Дрепунг и Ганден (Drepung и Ganden Monasteries).

Според Международната кампания за Тибет (International Campaign for Tibet), в четвъртък протести са започнали и монаси от манастира Ганден, който е последният присъединил се към протестите от трите най-важни в историческо отношение манастири в Тибет, известни като ‘Трите стожера на Тибет’.

Местният съд, прокуратурата и полицията в Тибет са направили съвместно изявление в събота, че „престъпниците” – протестиращите монаси и цивилни – трябва да се предадат на полицията най-късно до полунощ на 17 март.

На журналисти и репортери е забранено за влизат в Лхаса.

 

Превод Епохални Времена

http://www.epochtimes-bg.com/2008-01/2008-03-16_06.html






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. meto76 - http://www. youtube. com/watc...
16.03.2008 23:32
http://www.youtube.com/watch?v=4RUBqgltwq0&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=3c4_hdzLVFQ&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=s8Ow1loxpgg&feature=related
цитирай
2. анонимен - Има ли някъде комунистите да не
17.03.2008 00:10
Преследват и да убиват хората и заради религията им...
цитирай
3. meto76 - Въпроса е риторичен.
17.03.2008 09:21
Въпроса е риторичен.
цитирай
4. meto76 - http://www. freetibet. org/ma...
22.03.2008 17:58
http://www.freetibet.org/march2008.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580162
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031