Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2008 21:48 - Визитата на Бенедикт XVI бележи сближаване между Ватикана и САЩ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1048 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.04.2008 23:28


Визитата на Бенедикт XVI бележи сближаване между Ватикана и САЩ
16 Април 2008

 

image

Преди три години, в последните седмици от живота на папа Йоан Павел II, дипломатическата служба на Ватикана положи сериозни усилия да дистанцира Католическата църква от американската външна политика, за да предпази християните в много мюсюлмански земи от това да бъдат слагани в един кюп с администрацията на Буш. Но с пристигането на неговия приемник Бенедикт XVI на петдневна официална визита в САЩ, луфтът между Ватикана и Америка изглежда до голяма степен преодолян, пише в онлайн изданието си британското списание "Икономист" по повод започналата снощи папска визита в САЩ.

Притесненията на Ватикана, че християни от Близкия изток могат да платят висока цена за онова, което се приема като грешки в американската политика, се оправдаха. Малкото християнско малцинство в Ирак страда жестоко от вътрешните междуособици и кланета в страната; наскоро католически епископ в северен Ирак бе отвлечен и убит. Но надигането на милитаризирания ислям в много части на света явно е подтикнал към сближаване ватиканските консервативни теолози и американските политически консерватори.

Така че папа Бенедикт XVI можеше да очаква топло посрещане от Джордж Буш и от значителна част на американското общество, включително и много некатолици. Американският президент оказа рядка чест, като отиде до военновъздушната база "Андрюс" в Мериленд и посрещна папата на пистата, за да го отведе в Белия дом. Буш може би е изчислил, че близостта му с уважавана личност, изповядваща консервативни ценности, може да повиши неговата популярност, отбелязва "Икономист".

Сред интелектуалните консервативни кръгове в САЩ много добре де приема посланието на папата, че вярата и разумът могат да бъдат помирени. Много консерватори, които не са католици – от протестанти евангелисти до нерелигиозни евреи – желаят да преразгледат идеологическите си различия с Бенедикт XVI и го признават като съмишленик в битката срещу двойната заплаха от милитаризирания ислям и по-меките форми на либерализма.

Папата може да срещне трудности със значителна част от либерално настроени католици, които очакват да видят Ватикана на по-либерална позиция по отношение на теми като конрацепцията и безбрачието на свещениците. Според европейските стандарти американският католицизъм е жизнен и процъфтяващ, с близо 64 милиона последователи, една трета от които редовно посещават църковна служба. Докато някои католици с европейско потекло се отклоняват от вярата на своите бащи, те са заместени от латино имигранти. Около 40% от американските католици са с испански произход. Идеологически американският католицизъм е почти толкова разнообразен, колкото самата Америка. Когато в четвъртък посети Католическия университет във Вашингтон и Нюйоркската семинария в събота, папата ще установи някои идеологически виждания, които са доста далеч от неговия стриктен консерватизъм.

Жизнеността на американския католицизъм на равнището на обичайните вярвания е в рязък контраст с тежките институционални и финансови проблеми, в които изпадна църквата след избухналия скандал за сексуални посегателства срещу деца през 2002 г. Най-лошото може и да е отминало, от гледна точка на засегнатата репутация на духовенството. Едно от последните социологически проучвания показва, че 72% от американските католици държат на своите епископи, при 53% през май 2002 г.

В същото време скандалите от 2002 г. с католически свещеници, уличени в педофилия, принуди римокатолическите диоцези да изплатят обезщетения с общ размер над два милиарда долара. Това е причината и да спадне броят на студентите в духовни училища.

По време на това свое първо посещение в САЩ папата ще отслужи литургии на бейзболни стадиони в Ню Йорк и във Вашингтон и ще отправи молитви на мястото на кулите близнаци в Ню Йорк, разрушени при терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Тази изява на Бенедикт XVI ще бъде индикатор доколко той има желание да приеме горещата покана на консервативна Америка да стане морален лидер на "войната срещу тероризма", заключава "Икономист".


 

http://mediapool.bg/show/?storyid=138209

 






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14630040
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930