Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2008 19:06 - Кой има проблем с расата?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1149 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2008 19:06


Кой има проблем с расата? дата : 12 юни 2008 г. 11:26 ч. автор : Ан Епълбаум, в. "Вашингтон пост" image
В най-розовия вариант едно президентство или дори само кандидатура на Обама би предизвикало международна дискусия по расовите въпроси. Снимка: ЕРА/БГНЕС


 

 

 

 

image  image  image image

"Дали американците ще гласуват за чернокож?" Чужденци от най-различен произход са ми задавали този въпрос десетки пъти след началото на кампанията за избор на кандидати за президент на САЩ през януари. Сега вече можем да отговорим - да, американците ще гласуват за чернокож. Това означава, че е време да обърнем наопаки този доста обиден въпрос - а дали чужденците биха приели чернокож президент на САЩ?

Съзнавам, че този въпрос може би също изглежда доста обиден, особено за онези, които вярват на всичко, което се пише по вестниците. Да вземем като произволен пример Германия - в момента тя изживява нещо като свой вариант на "Обамамания". Изглежда медиите гледат на претендента от Демократическата партия като на "кръстоска между Джон Кенеди и Мартин Лутър Кинг", както го определи журналист от сп. "Шпигел".

Външният министър на Германия скандира "Да, ние можем!", а в хипермаркетите в Берлин можете да откриете фланелки с лика на Обама. Този ентусиазъм не е уникален само за Германия - през последната седмица британски, френски и даже полски вестници поставиха Обама и неговата кандидатура на първа страница, като повечето бяха придружени от хвалебствени статии, които тържествено обявиха: "Америка се промени".

Но дали Европа се е променила? И дали Азия и Близкият Изток са се променили? Съжалявам, че ще го кажа толкова директно, но европейските вестници свидетелстват за обратното - расизмът не е характерен само за Съединените щати. Положението на етническите малцинства в Европа и Азия е напълно различно от това в САЩ и в много отношения нашите общества не могат да бъдат сравнявани.

Повечето цветнокожи жители на Европа са емигранти, напуснали родните си страни сравнително скоро. Те не са потомци на роби. А специфичното положение на чернокожото християнско малцинство в Судан е уникално. И все пак спокойно можем да кажем, че Европа никак не изобилства с цветнокожи политици. В индийската кастова система има елемент на дискриминация заради цвета на кожата.

Арабските общества имат собствена история на търговия с черни роби, а наличието в арабския свят на предразсъдъци срещу чернокожите африканци не е тайна. Африкански студенти редовно са пребивани по улиците на Москва. Въпреки че е много по-силен в страните с голямо цветнокожо население, неосмисленият расизъм съществува дори и в страни, в които няма почти никакви цветнокожи или чужденци.

Япония е критикувана от ООН заради расисткото си отношение към чужденците. И докато някои от погледите, които чернокожите американци усещат по улиците на Варшава или Прага, отразяват чисто любопитство, други съдържат и елемент на враждебност.

Разбира се, ако стане президент, на Обама няма да му се налага да се притеснява от враждебни погледи по спирките и спокойно можем да приемем, че всички предразсъдъци, които храни някой чуждестранен лидер, ще се изпарят в присъствието на американския президент.

В най-розовия вариант едно президентство или дори само кандидатура на Обама би предизвикало международна дискусия по расовите въпроси. Миналата година Андрю Съливан писа убедително за това, че самото лице на Обама ще помогне за промяната на облика на Америка по света. По същия начин само заради това, както и заради начина, по който изглежда, Обама би могъл да предизвика началото на промяна в отношението на европейци, азиатци и араби към различните раси.

Във всички случаи милиони африканци ще възприемат американския президент от африкански произход като "техния президент". Но не се учудвайте, ако забележите и противоположна реакция.

Миналата седмица в обзетата от "Обамамания" Германия се появи знак за това, което би могло да се крие зад въодушевените заглавия. Берлинският вестник "Тагесцайтунг" публикува на първа страница снимка на Белия дом с надпис "Чичо Бараковата колиба". Редакторите обясниха, че заглавието е само сатирично, но след като същият вестник нарече американския държавен секретар "Чичо Томовата Райс", няма съмнение, че те разбират прекрасно обидния подтекст на асоциацията с "Чичо Томовата колиба".

Заслушайте се внимателно и в думите на чужденците, когато заговорят за липсата на външнополитически опит на Обама. Въпреки, че тези безпокойства са основателни, в подобни разговори долавям расистки обертон. Понякога това, което моите събеседници изглежда имат предвид е: "Как е възможно един чернокож да разбира от европейска/близкоизточна/южноазиатска политика?"

Правилният отговор, разбира се, е, че много бели хора също не разбират от европейска/близкоизточна/южноазиатска политика. Не всички и навсякъде обаче ще разберат това. Чуждестранните отзиви за американската политика винаги са разкривали много за другите държави, но никога толкова много, колкото по време на този предизборен сезон. БТА

http://world.actualno.com/news_166106.html




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581975
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031