Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2008 13:00 - Има ли опозиция в България
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3657 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 15.06.2008 13:12


Има ли опозиция в България.Според мен по-неграмотна опозиция страната не е имала от 1990 год. насам, когато БКП си назначи опозиционери - агенти на ДС и създаде СДС. Страната се тресе от корупционни скандали, от които не следва нищо. Къде е опозицията. Няма я. Ето кратък списък със случилото се през последните седмици и месеци:
1.Корупционни скандали свързани със замени на гори и земи, имоти държавна собственост за частни такива.
Къде имаше такива скандали : първо се почна в Земеделкото министерство, после в новосъздадената Агенция по горите и се привърши със скандални заменки в Министрество на отбраната. Реакция никаква нито на опозиция, нито на управляващи. Имам предвид реакция не като възмущение, а като предложение за промени в закони, които да предотвратят такива скандали. ЕДИНСТВЕНО НДСВ ПРЕДЛОЖИ ДА СЕ ЗАБРАНИ В ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ ЗАМЕНКИ НА ДЪРЖАВНИ ИМОТИ. На тая порочна практика трябва да се сложи край. Но никаква инициатива от страна на опозицията в тая насока няма. Напротив опозицията продължава корпуционните практики на управляващите с 21 дка в центъра на София ГЕРБерите от  Софийския общински съвет извършиха заменка и имота се оказаха, собственост на офшорка на Панамите. Министър Петър Димитров това дебелокожо комунистическо създание предлага да се апортират имоти край летищата в София, Варна в частното дружество "Пловдивски панаир", контролирано от президентския спонсор и олигарх Гергов. Такъв апорт бе направен и със земи по морето по инициатива на министър Гагаузов в дружество, което ще се занимава с голф - туризъм в полза на друг Гергов - рекламен и ТВ бос и пак близък приятел на Президента - олигарх. Апорти и заменки без никаква полза за държавата.Къде е опозицията; защо бате Бойко се заиграва със Президента - Агент на ДС и олигарх говори постоянно празни приказки, копира корупционните практика на управляващите в Софийската община.
Ето моите скромни предложения за изкореняване на корупцията с една, две поправки на няколко законови текстове:
1.Забрана на замените на държавни земи,гори и сгради със частни такива. Отчуждаването на държавни земи, гори и сгради да става единствено, чрез публичен търг с явно наддаване при условие че има най-малко трима кандидати, защото при двама може да има договорка.
2.Една от причините за нереалните оценки на оценители, които правят оценки на държавната собственост е занижената данъчна оценка на имотите в България.От тук и занижените приходи от данъци.Това според мен се прави нарочно от една страна се облагодетелстват олигарсите с огромно имущество, които плащат мизерни данъци за притежваните от тях недвижими имоти, а от друга се улесняват такива заменки.По принцип един оценител не може да даде пазарна оценка на един имот под данъчната му оценка.Ако данъчните оценки в страната бяха по реални цени и един имот по морето по данъчна оценка не струваше стотинки, то и заменките нямаше да ощетяват държавата.Второто ми предложение е реална данъчна оценка на всички недвижими имоти в страната.
3.Финансирането на политическите партии.По край американките избори се рових доста в различни американски сайтове.ОТ CNN до FOX.Това което ме потресе, е че в някакъв обикновен новинарски сайт имаше карта на САЩ  и дадени данни за събраните парични средства от всички кандидатите за президент, от всички политически сили. По картата можеше да видиш събраните средства по щати, по градове, по квартали, едва ли не по улици от квартали. Например 2365 дарители със събрани 85 639 долара от градчето Х. Всеки кандидат има ограничения в размера на средствата, които може да получи от физическо лице, от юридическо лице т.е води се конкретен списъка на дарителите, с конкретен размер на събраите парични средства за кампаниите. И не само това кандидатите трябва да отчетат до последния долар за какво са изразходвали парите - плакати, транспорт, сътрудници, наемане на зали и т.н.
Третата мярка е пълна публичност на финансите на партиите. Закриване на партии и съд за лидери на партии, които не дават отчет или дават фалшиви и нагласени отчети на Сметната палата, както и предлаганато от НДСВ задължително гласуване, така значението на купуването на гласове ще бъде намалено и няма да може с един квартал цигани да се избира кмет.
Друг голям проблем за България е нелоялната конкуренция. Оказва се че в България 30% от горивото било от безмитни и нелегални малки бензиностанции. Резултата е че страдат продажбите на редовните търговци, които начисляват нужните данъци. Асоциацията на Петролните търговци имаше идея за въвеждането на електронно отчитане на всеки продаден литър бензин, от всяка една бензиностанция в страната, като данните отиват директно в данъчните власти. Естествено това не се прие от политиците, които покровителстваха нелегалната търговия с петролни продукти. Вече 3-4 години не може да се въведе по ГКПП на страната и отчитането с единен фиш на събираните такси, поради съпротивата на митничарите, тъй като пак приходите ще се отчитат по електронен път и няма начин за прибирането на част от приходите за митничарите и техните началници покровители. Пак поради тази причина няма да се приеме и предложението забележете на НДСВ, а не на опозицията - катаджийте, когато са на смяна да ходят с 20 лева в джоба, а проверките да се извършват само при видео наблюдение на процеса - от вземане на талона и книжката до пишенето на акта.
Пак такива цифри от около 1/3 черен пазар и за търговията с цигари без бандерол, което е пак нелоялна конкуренция спрямо продажбите на редовните търговци. Преди членството ни в ЕС се сещам за скандал със разпределениеето на безмитната квота от 200 000 тона захарна тръстика, оказа се тогава, че земеделския министър от ДПС беше разпределил квотата преиуществено на Рафинерии близки до Гриша Ганчев, който пък се оказа тогава че държал доколкото си спомням 4 от 6 завода или нещо подобно за преработка на захар, което си е чист монополизъм. В България е пълно с монополи в икономиката  особено в енергетиката НЕК,Лукойл.Но тези монополи са напълно безконтролни.
Друг пример за нелоялна конкуренция в България са неплатените от ЦСКА 2 милиона данъци и 900 000 осигуровки. Докато другите отбори са си платили всички данъци и осигуровки, доколкото може да се вярва на техните президенти, ЦСКА е бил облагодетелстван от държавата като не са събирани дължимите данъци и осигуровки спестените по този начин средства са отишли за по-високи премии и закупуването на по-качествени футболисти. Резултата е нелоялна конкуренция.
Начини за излизане от блатото.В момента закона предвижда налагането на санкции от Комисията за защита на конкуренцията с максимален размер от 300 000 лева за злоупотреба с монополно положение.Мисля че е безмислено да казвам, че това е смешно. Майкрософт бе наказан от Еврокомисията с глоба от 1 МИЛИАРД ЕВРО, ние тук ги галим с перце.Кого защитава българската държава монополите и картелите, които са се разпрострели в почти всички сектори на българската икономика или българските данъкоплатци и избиратели наречени народ.
Някакви предложения да виждате от българската опозиция по тези наболели проблеми. Бате Бойко предпочита заяждането на дребно и празните приказки, от което няма никакъв ефект.
Последното ми предложение, което смятам, че би имало най-голям ефект за ограничаване на черната икономика в страната и спазването на данъчните закони е гласуване на закон, който  задължава ФЛ и ЮЛ да извършват всички сделки над определен размер например 500 лева единствено по банков път.Плащане по Сделка, което не е извършено по банков път да се счита за нестанало.По този начин ще се спре носенето на куфарчета с пари и ще се улеснят данъчните власти при проверка на всякакъв род транзакции в страната.Ще се намали укриването на доход и прането на пари.


Тагове:   България,   опозиция,


Гласувай:
0



1. анонимен - Много глупости, много нещо
15.06.2008 13:44
По принцип въпросите са правилно поставени, но разсъжденията и изводите не струват. Особенно относно банковите преводи. Много по-ценно ще е комплексно използване на данъчен софтуер за насрещна проверка на плащанията, отколкото банков контрол.
А и за опозицията - бля-бля. Само лустрация на БСП/БКП/ДС е оправията.
цитирай
2. meto76 - Е всеки има право на мнение. Щом пък ...
15.06.2008 14:23
Е всеки има право на мнение.Щом пък сте доволни от опозицията.
цитирай
3. spassovm - Opit za durzhava
17.06.2008 16:25
Zurnalistut Ifandiev imashe edna recheva nahodka- che Bulgaria e opit za durzhava. Vie kazhete dali e uspeshen.
Napulno sum suglasen s Meto, che prokliatieto na Bulgaria e DS. Ne gi otkusnahme navreme ot politikata i ikonomikata i te se prevurnaha v nepreodolim faktor.
Naskoro govorih s predstavitel na germanska |NPO otnosno vestnikarskata grupa VAZ (Trud, 24 ch, i dr) na praktika monopolisti na medijnia pazar. Toi mi kaza, che v Stara Evropa rejtinga na tazi firma e under zero. Vsichki znajat, che tia pere pari na SHTAZI i e izkupila mediite v bivshia soc. lager, kato razbira se e dala hliab v tiah na kolegite si (DS, securitate i t.n.)
цитирай
4. анонимен - добро начало
17.06.2008 22:14
Напълно съм съгласен с анализа. Със сигурност не е пълен, но има доста реални неща в него.
Въпроса е кой ще направи промяната, не тази с законите, а тази с практиките... Защото може и един перфектен закон да не се прилага... под погледа на прокурора - вижте какво става с Незаконните писти в Национален парк Рила.
И може със средновековни закони обществото да прилага отлични практики... както е в UK.
Българското общество трябва да стане по- активно и да вземе съдбата в своите ръце и да се отърве от сегашната политическа и бизнес класа.
цитирай
5. meto76 - За Монопола на ВАЦ в пресата бях з...
18.06.2008 00:38
За Монопола на ВАЦ в пресата бях забравил, но това е още един опасен монопол даже по опасен и от другите сектори на икономиката, защото тук става въпрос за свободата на словото.Когато един вестник не може да се издържа от реклама, защото има монополист на пазара то едниствения начин да издържаш вестник е като го направиш слуга на този или онзи и пускаш поръчкови материали.
цитирай
6. meto76 - За това разкриване на всички агенти ...
18.06.2008 00:39
За това разкриване на всички агенти на ДС сред журналистическото братство и после да видим кой какви ги е писал и защо.Много се радвам, че уважаван от мен депутат пише в моя блог.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614021
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930