Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2008 23:00 - Русия остана без международна подкрепа за признаването на Абхазия и Южна Осетия
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1190 Коментари: 0 Гласове:
0



По света Русия остана без международна подкрепа за признаването на Абхазия и Южна Осетия Николай Атанасов - 28 Август 2008 Китай и регионалните партньори не застанаха зад Москва на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество
image image image

Русия не успя да си осигури международна подкрепа за едностранното признаване на независимостта на сепаратистките републики на грузинска територия Абхазия и Южна Осетия на открилата се днес в таджикистанската столица Душанбе среща на Шанхайската организация за сътрудничество (Shanghai Cooperation Organisation; SCO). В регионалната организация, освен Русия, членуват още Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан

В дневният ред на срещата бяха включени два основни въпроса: продължаването на процеса на разширяване на организацията и признаването от страна на държавите-членки на SCO на обявената от Москва независимост на Абхазия и Южна Осетия. Докато по първия въпрос прогнозите са повече от оптимистични, то що се касае до втория, по всичко личи, че руският президент Дмитрий Медведев ще остане без търсената от него международна подкрепа за признаването на двете републики.

След войната в Грузия позициите на Москва в SCO видимо са започнали да отслабват и е възможно в бъдеще организацията да се превърне по-скоро в китайски аналог на инициираната от Русия Общност на независимите държави, пише в днешния си коментар руският ежедневник “Комерсант”.

Москва гледаше на SCO като на най-подходящото място за намиране на съюзници за решението на президента Медведев, тъй като организацията, макар и да не е военно-политически блок, се смята за основен противовес и противник на разрастването на влиянието на САЩ и НАТО в Азия.

Според източници, близки до секретариата на международната оргенизация обаче, “признаването или непризнаването от страна на някой от членовете на SCO на която и да е трета държава касае изключително двустранните отношения на тези две държави и няма отношение към проблематиката на SCO”.

През последните 3 седмици, държавите-членки на SCO не подкрепиха военната операция на Русия в Грузия, като вместо изразиха надеждите си за решаването на проблема с дипломатически средства. 

Отговаряйки на въпроса дали Пекин поддържа решението на Москва за признаването на двете републики, в навечерието на срещата в Душанбе вчера говорителят на китайското министерство на външните работи Цин Ган отвърна уклончиво: “Надяваме се, че заинтересованите страни ще успеят да решат проблема по пътя на диалога и консултациите”. Такава се очаква да бъде и официалната позиция на SCO по въпроса, посочва агенция “Новости”.

Дмитрий Медведев се убеди в липсата на подкрепа за независимостта на Абхазия и Южна Осетия от страна на Пекин и на проведенатата преди началото на работната част на форума в Душанбе двустранна среща с китайския му колега Ху Дзинтао. Прессекретарят на руския държавен глава Наталия Тимакова посочва, че когато Медведев информирал Дзинтао за ситуацията в Кавказ, от китайска страна последвало само пълно мълчание. Китайският президент посочил само, че Москва може да разчита на Пекин за подкрепа за провеждането на Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи.

Не по-малко сдържани на вчерашната неформална среща, организирана от домакина-президент на Таджикистан Емомали Рахмонов, са останали и другите лидери на държавите-членки на SCO. 

Крахът на руската стратегия се дължи преди всичко на факта, че проблемът със сепаратистките настроения е актуален и изключително болезнен за повечето държави в Централна Азия, а евентуалното признаване на независимостта на Абхазия и Южна Осетия може да постави под териториална им цялост и да засили пограничните проблеми между тях самите. 

Освен това, намесата на Русия във вътрешните работи на една от бившите съветски републики, под предлог защитата на интереса на своите граждани, няма как да не плаши и останалите й съседи. Подкрепата за действията на Москва от друга страна може да затвори пътя на много от държавите-членки на SCO за сближаване с ЕС и САЩ, усилвайки по този начин нежеланата зависимост от Русия.

Анализаторите посочват, че дистанцирането от Русия в рамките на организацията вече е започнало, а от отслабената позиция на Москва в SCO и Централна Азия заради войната в Грузия, е готов да се възползва Китай, който може да се окаже единствения печеливш от конфликта между Запада и Русия заради Грузия.

Освен държавите-членки, в срещата на SCO ще вземат участие и 4 държави със статута на наблюдатели – Иран, Индия, Монголия и Пакистан, като две от тях – Пакистан и Иран се очаква да бъдат интегрирани по-широко в структурата на организацията като “партньор за преговори”. На срещата в Душанбе се планира подписването на редица документи, в т. ч. споразумение за провеждането на съвместни военни учения и декларация за закрепването на положенията на новия статут на “партньор за преговори”.

След края на срещата, на ротационен принцип председателството на организацията ще поеме именно Русия, която ще организира следващата годишна среща на държавните лидери на SCO в Екатеринбург през 2009 г.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=16240




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616927
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930