Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2008 11:11 - Това не е Студена война
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1159 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.09.2008 11:14


  Това не е Студена война дата : 16 Септември 2008 г. 15:38 ч. автор : Фарид Закария, в. "Гардиън" image
галерия Историята обаче не се повтаря. Само на хората, които не познават детайлите, им се струва така. Ние живеем в 21-ия век и той няма да прилича на 19-ия или на 18-ия. Снимка: ЕРА/БГНЕС


     
  image image

Историята не се повтаря. Само на хората, които не познават детайлите, им се струва така. Сигурен съм, че сте чули новината. Студената война се върна. Или историята се върна. Или ние се върнахме в света на голямата политика на силата от 19-ти век.

Руското нападение срещу Грузия отприщи порой от клишета. Глобализацията и интеграцията бяха изобличени като измами. Наивната ни представа, че живеем в благотворна международна среда, беше разбита на парчета. Повечето от тези коментари са твърде преувеличени. Кой през последните няколко десетилетия е вярвал, че международният живот е безпроблемен?

Джон Маккейн обяви злокобно, че руското нападение е "първата сериозна криза след края на Студената война". Сериозно? Ами атаките на 11 септември, да не говорим за войната в Ирак, войните на Балканите, геноцида в Руанда? Мнозина копнееха за завръщането на историята. На всички ни липсват света на доброто и злото, борбата на идеологиите и високите залози. И определено е вярно, че международният живот се е променил.

Новото обаче е ускорението на глобалния капитализъм и търговия, както и забележителният растеж, който то породи в световен мащаб. През 2006 и 2007 г. 124 държави отбелязаха икономически растеж от поне 4 процента на година. Това е абсолютно безпрецедентно и създава предпоставки за нов, наистина глобален международен ред. След две десетилетия на непопулярност, през които Америка доминираше в света икономически, политически, културно и военно, ние навлизаме в постамериканския свят, оформен от много страни и много хора. В рамките на един месец Индия показа мускули, като провали световните търговски преговори, Китай организира в Пекин най-великото шоу на света, а Русия нападна своята съседка.

За да разберем правилно епохата, в която живеем обаче, трябва да спрем да правим лоши аналогии. Това не е завръщане към 19 век, когато руските действия биха се възприели като стандартна техническа процедура на една велика сила. Всъщност само преди 50 години Великобритания и Франция се бяха вкопчили в своите империи - в Алжир, Виетнам, Кения, Кипър - с още по-голяма решимост и използвайки повече насилие от Москва.

За първи път от разпадането на Съветския съюз Москва изпраща войски в съседна страна (страна, която владееше от 1801 г.). Действията й са осъдителни, но реакцията срещу тях - по целия свят - показва колко са се променили правилата. Съседните на Русия страни дружно осъдиха руското нападение и застанаха зад НАТО, Европейския съюз и САЩ. Дори Беларус направи някои приятелски жестове към Запада.

Без изобщо да разкрива нов "съюз на автокрациите", както беше предрекъл Робърт Кейгън, кризата показа колко се разминават интересите на Китай и Русия. Пекин изрази тревога по повод нападението и помогна за осигуряването на заеми за Грузия. Централноазиатските диктатури също се дистанцираха от действията на Москва. Руският фондов пазар беше разбит, рублата потъна, чуждестранните инвестиции пресъхнаха, а бизнесмените с години ще избягват да правят бизнес на твърде рисковия според тях руски пазар. Защо се случва това?

Полша се справя добре, Казахстан е сила в областта на полезните изкопаеми, балтийските страни са в разцвет. Те са свързани с един по-голям свят и няма кротко да приемат да бъдат включени в "привилегированата сфера" на Русия. Големите държави винаги са можели да тормозят своите съседи - от което и САЩ не правят изключение. Новото сега е, че нараства политическата, икономическата и финансовата цена на подобни действия, освен ако не се ползват с широко призната легитимност. Това не винаги може да спре една велика сила, но със сигурност ще я накара да се замисли. Вече се появиха знаци, че някои хора от управляващия елит в Русия започват да се питат дали всичко това си е струвало заради 70 000 южноосетинци.

Ние не навлизаме в нова Студена война, а ако е така, то втората такава война ще бъде един фарс. Русия е много по-малка част от света в сравнение с това, което беше, когато започна първата. В края на 40-те години Съветският съюз имаше най-голямата армия в света и произвеждаше между 15 и 20 процента от световния брутен вътрешен продукт. Днес Русия разполага с много по-малки въоръжени сили и произвежда малко повече от два процента от световния БВП.

Ако ще има период на напрежение между Русия и Запада, изходът е предопределен. Всъщност силите на глобализацията водят до изключително усилена интеграция в света. По-голямото предизвикателство е фактът, че растежът, предизвикан от тази глобализация, поражда навсякъде политически национализъм и упорство. Тези сили могат да бъдат благородни и градивни - когато ги харесваме, ги наричаме патриотизъм и културна гордост - но те също така могат да бъдат агресивни и ксенофобски. Основното напрежение в света, в който живеем, ще бъде между силите на глобалната интеграция от една страна и на национализма от друга.

Историята обаче не се повтаря. Само на хората, които не познават детайлите, им се струва така. Ние живеем в 21-ия век и той няма да прилича на 19-ия или на 18-ия. Нашите проблеми ще бъдат различни. Живеем във време на изключителен просперитет (по-разпространен по света от когато и да било) и въпреки това изпълнено с опасности - от тероризма до промяната в климата. Това не ме плаши, но ми се иска да имахме по-добри лидери. БТА

Авторът Фарид Закария е редактор на списание "Нюзуик интернешънъл" и автор на коментарите "Постамериканският свят".



http://world.actualno.com/news_180738.html



Тагове:   война,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583082
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031